【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
又講叫雞
留名待睇

日日食日KFC
今晚出文
唔好意思路戈登巴,請問「鬬」係咩字?
唔好意思路戈登巴,請問「鬬」係咩字?

係「鬥」嘅異體字

簡介基本古典文學概念:書壁
解讀辛稼軒念奴嬌(書東流村壁)之此情不復

斂雄心,抗高調,變溫婉,成悲涼。
——清.周濟《宋四家詞選目錄序論》

正文第九章

稼軒 念奴嬌(書東流村壁)

野棠花落,又匆匆過了,清明時節。剗地東風欺客夢,一夜雲屏寒怯。曲岸持觴,垂楊繫馬,此地曾輕別。樓空人去,舊遊飛燕能說。

聞道綺陌東頭,行人曾見,簾底纖纖月。舊恨春江流未斷,新恨雲山千疊。料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折。也應驚問,近來多少華髮?

呢首詞寫作嘅確實時間,難以斷定
好似讀李商隱「無題」詩咁
詞題無法提供我地解讀嘅方向
只知道稼軒係東流村呢個地方書壁

「書東流村壁」
咩係書壁呢?
簡單黎講,即係係牆壁留下句子
好似唔少人會係名勝寫到此一遊咁
其實同古人書壁嘅文化,幾有關連
所不同者,大文學家增添美感
而觀光客破壞風景

書壁,同題字題詩造碑文相似
都係中國古代嘅次文化現象
文人多情,係經過嘅地方書壁
留下見證昔日人事、如今己情嘅存在
好似東坡、子由
「曾為縣吏民知否?舊宿僧房壁共題。」
「老僧已死成新塔,壞壁無由見舊題。」

千古文人書壁無數詩詞
好多都隨住地方消失而流逝

稼軒 念奴嬌(書東流村壁)

野棠花落,又匆匆過了,清明時節。剗地東風欺客夢,一夜雲屏寒怯。曲岸持觴,垂楊繫馬,此地曾輕別。樓空人去,舊遊飛燕能說。

剗地:平白無故

上半片以今昔交錯嘅章法
交代男女之間嘅有緣無份
稼軒雖然食女無數
但背後都有唔少情傷架

「花落」,「又」、「東風」、「欺」、「寒怯」
讀詞必須捉緊情感顯露嘅字眼
「又」到清明時節
詞人暗示等候情人嘅心意
寒冷嘅「東風」吹落野棠花
係咪代表兩人之間嘅不可能呢?
更「欺」醒客居在外旅人嘅夢境
雲屏都擋唔住呢種冰冷
驚醒,係認清現實
而現實難免令詞人身心「寒怯」

「曲岸持觴,垂楊繫馬,此地曾輕別」
從今到昔,詞人回憶往事種種
佳人才子相會,終是輕別
留下日後追思嘅惆悵

稼軒化用李商隱〈無題〉:
斑騅只繫垂楊岸,何處西南待好風
韓翃《章臺柳·寄柳氏》:
章臺柳,章臺柳,昔日青青今在否?
呢個典故,係韓翃寫比一名娼妓
章臺柳亦都成為左妓女嘅比喻
暗示稼軒嘅舊情人好可能係妓女黎

「樓空人去,舊遊飛燕能說」
此情此景,對照今昔
稼軒從回憶走回當下,重遊舊地
飛燕鳴叫,叫出陣陣無奈
似乎係到訴說過去嘅故仔

聞道綺陌東頭,行人曾見,簾底纖纖月。舊恨春江流未斷,新恨雲山千疊。料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折。也應驚問,近來多少華髮?

下半片乃詞人尋找女子嘅過程
甚至由當下連接未來嘅幻想
稼軒先黎獨白:
聽講係美麗嘅街道
有人曾經見過你
見過果對我曾經路過見到嘅
你果對纖纖如月色嘅手,輕掠簾底

呢位女子係咩人呢?
綺陌東頭似係妓院嘅街道
詞人歌女,相知輕別
但輕別留下嘅係追憶嘅重
稼軒刻意嘅尋找
甚至書壁,留下字句
可能都係希望舊情人有日見到

「舊恨春江流未斷,新恨雲山千疊」
舊恨,恨嘅係「此地曾經輕別」
新恨,恨嘅係尋覓不果嘅無奈
悔意以「春江」、「雲山」嘅自然意象呈現
「流不斷」、「千疊」強調此恨之連綿不絕
呢一句寫得非常有張力

「料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折」
詞人呢邊奇思突起
假設若果真係見返呢位情人嘅情況
從昔至今,延伸至未來:
就算將來有緣再會
咪又係有緣無份!

鏡花水月,出自佛家禪宗
時空發生嘅一切事情都係因緣聚合
只係偶然嘅相會,真幻無常
變幻才是永恆
故佛家說:
如來所說實相,總屬鏡花水月,豈真有實相之可名哉?

https://www.youtube.com/watch?v=YrNqHZxAd9s
或者舊情人已經另有他屬
一如鏡裏之花,可望不可至
無法挽留之事皆成過去
只能待回憶中追思

「也應驚問,近來多少華髮?」
稼軒呢到好悲情咁FF
若果來日相遇
雖然好想親近但都要保持距離
等大家行近,扮哂驚訝咁認出對方
好有禮貌好客氣咁驚問:
哇,好耐無見啦!
點解你白髮同一樣我變得咁多?
短短一句,暗含多少年月的關心
多少悔恨無奈,不可挽回
lm支持
冠希 真係有古人之風
出得好快

稼軒 一剪梅(歌罷尊空月墜西)

歌罷尊空月墜西。百花門外,煙翠霏微。絳紗籠燭照于飛。歸去來兮,歸去來兮。

酒入香顋分外宜。行行問道:「還肯相隨?」嬌羞無力應人遲:「何幸如之,何幸如之!」

呢首詞幾乎係到寫緊做愛嘅前戲
飲酒唱歌之後,已經係「月墜西」咁妟
係紗帳入面,燭光不斷隨住紗布飛舞
差唔多要返去,差不多要返去啦

酒香美人更香
意亂情迷
大家都就快忍唔住啦
稼軒問:
係咪仲想要我係到呀?
美人就成身無哂力咁答:
我有咁好運咩?真係榮幸之至!

稼軒 霜天曉角(旅興)

吳頭楚尾。一棹人千里。休說舊愁新恨,長亭樹,今如此!

宦游吾倦矣,玉人留我醉:明日萬花寒食,得且住,為佳耳。

吳頭楚尾:今江西北部,春秋時處於吳地長江嘅上游,楚地長江嘅下游,首尾互相銜接

好多時,生理慾望都係連結到心理
稼軒狎妓,緊係有男人嘅慾望
但同時間,都係借此擺脫自己嘅愁緒
題為:旅興
自然係出去玩果陣嘅艷遇啦

但係出去玩嘅時候
稼軒都仲係好煩悶,更講「休說舊愁新恨」
唔好再講現實種種嘅不堪啦!
長亭樹,係樹猶如此,人何以堪嘅意味
時光飛逝,而稼軒仲係無法一展抱負

呢一切痛苦,都係來自「宦游」
「吾倦矣」,故有「玉人留我醉」
今朝有酒今朝醉,暫時咁樣啦
美人係最好暫時忘卻家國煩憂嘅事物
醉臥溫柔鄉,爽呀!

呢D算唔算辛嘅婉約詞呢?

歌罷尊空月墜西。百花門外,煙翠霏微。絳紗籠燭照于飛。歸去來兮,歸去來兮。

酒入香顋分外宜。行行問道:「還肯相隨?」嬌羞無力應人遲:「何幸如之,何幸如之!」

酒香美人更香
意亂情迷
大家都就快忍唔住啦
稼軒問:
係咪仲想要我係到呀?
美人就成身無哂力咁答:

稼軒 霜天曉角(旅興)

吳頭楚尾:今江西北部,春秋時處於吳地長江嘅上游,楚地長江嘅下游,首尾互相銜接

但係出去玩嘅時候

醉臥溫柔鄉,爽呀!

前兩首都係比較典型嘅婉約詞
最後一首,風格又有少許不同
加入稼軒對家國人世嘅愁緒
稼軒寫愛情嘅詞,往往係情感表達更直接
唔係一味含蓄,有柔中帶剛
婉約、豪放都係風格嘅形容
如果話婉約係左邊嘅一點
豪放就係另一邊
好多詞作都可以係偏左偏右
因此有唔同嘅風格形容
當然亦有超越呢兩者嘅其他風格啦
冠希 真係有古人之風

千其唔好話人世風日下
好多嘢我地祖宗十八代都做唔少
不過係今時今日先咁爆

酒香美人更香
意亂情迷
大家都就快忍唔住啦
稼軒問:
係咪仲想要我係到呀?
美人就成身無哂力咁答:

稼軒 霜天曉角(旅興)

但係出去玩嘅時候

醉臥溫柔鄉,爽呀!

如果話婉約係左邊嘅一點
豪放就係另一邊
因此有唔同嘅風格形容

即可以出現豪放、婉約兼備嘅詞,而兩者比重可以不一?

唔知李清照會唔會都有豪放詞
強帖留名

酒香美人更香
意亂情迷
大家都就快忍唔住啦
稼軒問:
係咪仲想要我係到呀?
美人就成身無哂力咁答:

稼軒 霜天曉角(旅興)

但係出去玩嘅時候

醉臥溫柔鄉,爽呀!

如果話婉約係左邊嘅一點
豪放就係另一邊
因此有唔同嘅風格形容

即可以出現豪放、婉約兼備嘅詞,而兩者比重可以不一?

唔知李清照會唔會都有豪放詞

<-------------------------->
婉約------------------豪放
古人係用二元對立嘅分兩大派
如果沿用古人觀念
比較實際嘅情況係咁
好多詞作無咁極端
散落係中間好多

咁例如田園農村詞呢?
更多似乎係被形容為「閒適」
已經跳出婉約豪放觀論之
我地初讀詞,可以借此讀詞
但愈讀愈多,就知道仲有好多風格
文學之大,真係無法概括呀!
出得好快

加速先

巴打做咩笑
料得明朝,尊前重見,鏡裏花難折。也應驚問,近來多少華髮?

好鍾意呢幾句

其實同見返個EX差唔多

好鍾意呢幾句

我都好鍾意呢幾句
多情人總係多幻想
現實又邊有咁戲劇呢

好鍾意呢幾句

其實同見返個EX差唔多

熟悉的陌生人

好鍾意呢幾句

其實同見返個EX差唔多

熟悉的陌生人

https://www.youtube.com/watch?v=C5mI0TqrJ-4
推埋呢頁出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞