【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
仲有一個可能喺白痴問題
賀新郎---同結婚既新郎有無關係??

事實上,「賀新郎」最初名字是叫「賀新涼」。清代《古今詞話》記載了這個詞牌的來歷:「東坡守杭州,湖中宴會,有官妓秀蘭後至,問其故,以結髮沐浴忽覺睏倦對,座客頗恚恨」。秀蘭受責怪後,於酒席上摘石榴花獻在座諸賓,未曾想更激怒了賓客。蘇軾為此賦「賀新涼」,即「乳燕飛華屋」也。秀蘭歌之,眾人始息怒而樂。以「賀新郎」為詞牌的詞大多感傷悲憤,和婚宴氣氛不合。

上網搵,可供參考

唔知個典故真係唔知佢指乜

中國有冇邊個文人唔飲酒???

好難諗
但理論上應該有
實有人唔飲得
仲有一個可能喺白痴問題
賀新郎---同結婚既新郎有無關係??

事實上,「賀新郎」最初名字是叫「賀新涼」。清代《古今詞話》記載了這個詞牌的來歷:「東坡守杭州,湖中宴會,有官妓秀蘭後至,問其故,以結髮沐浴忽覺睏倦對,座客頗恚恨」。秀蘭受責怪後,於酒席上摘石榴花獻在座諸賓,未曾想更激怒了賓客。蘇軾為此賦「賀新涼」,即「乳燕飛華屋」也。秀蘭歌之,眾人始息怒而樂。以「賀新郎」為詞牌的詞大多感傷悲憤,和婚宴氣氛不合。

上網搵,可供參考

唔知個典故真係唔知佢指乜

突然醒起我地讀過呢首詞
女子觀花,花映女子 共讀東坡賀新郎(乳燕飛華屋)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep27.html
呢首好搞鬼,未見過D咁嘅詩詞
聽日再細讀
六十三歲都仲寫到一手好詞
六十三歲都仲寫到一手好詞

真係去到呼吸間都係寫詩詞
[center]晚年的解脫?不再出仕的稼軒
辛稼軒 西江月(示兒曹以家事付之)

呢個係咪一封家書黎?

的確可以咁樣理解
因為稼軒係寫比自己個仔
當然唔係普通家書
比較似同自己個仔吹水講笑
戈登巴你介唔介意我喺度講下自己對青玉案上半片嘅睇法
唔係踩場挑機,因為基本上我唔會再發任何關於文學嘅文章
純粹想講下自己睇法

緊係無問題啦,分享交流係好事
呢邊唔存在咩門戶之見,又唔係學院
就算係踩場挑機,唔係人身攻擊就得
我做嘅係拋磚,引巴打嘅玉
下次有冇諗過講下李白同韓愈

我覺得李白寫既將進酒
君不見黃河之水天上來,奔流到海不復回。
君不見高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
基本上冇乜詩人可以寫到咁豪爽

而韓愈既散文句句勁有骨
如進學解,師說同馬說等
句句精簡又有力

李白一定會
韓愈暫時未必會講
因為仲有大把文學家要講
東風夜放花千樹,更吹落,星如雨

首句寫景,岑參詩云「忽如一夜春風來,千樹萬樹梨花開」
春風夜來,花、樹、燈火明亮
春風,實則即係辛棄疾自己

寶馬雕車香滿路,鳳蕭聲動,玉壺光轉,一夜魚龍舞。
此句相當似屈原象徵手法,同時指向作者本身
大家讀過涉江,知道屈原炫人眼目一面
此句亦作如是解
寶馬、雕車之香滿路,乘車者則係辛棄疾

鳳簫、玉壺,亦係辛棄疾之聲
說文云:「參差管樂。象鳳之翼」,此乃嗟有道而無鳳,講緊自己。
玉壺,都係講緊自己,玉壺潔白(既指燈,亦指月),象徵自己高雅
再逗出下句:

一夜魚龍舞,一般注云如魚如龍嘅彩燈

我睇法唔同,魚龍係指君子,亦指作者本身
杜甫秋興八首云:魚龍寂寞秋江冷,魚龍,即為君子,蟄伏水中,正是潛龍勿用,潛龍勿用,又龍躍在淵,故一夜魚龍舞
當然,杜甫呢首詩尾聯所言唔一定係辛棄疾所言

所以,再去辛棄疾嘅詞做分析
辛〈賀新郎.用前韻送杜叔高〉云:看乘空,魚龍慘淡,風雲開合
風雲開合之際,魚龍慘淡,難以高飛

又有詞〈水龍吟.過南劍雙溪樓〉云:風雷怒,魚龍慘
有意思嘅係,大部分詞解都將魚龍解作小人,我認為唔正確
其一在於〈水龍吟〉下片言「峽束蒼江對起,過南樓,欲飛還斂」
欲飛還斂指向自己,表示自己即使想飛都只能收斂
咁樣解,就可以連返上片尾句,呢種情況下,魚龍解作君子亦恰當
可知魚龍喺辛詞入面,亦有特殊地位

兩者相似,講嘅係自己焦躁嘅心境
一夜魚龍舞正是自己,舞唔一定好,唔一定歡快
李白詩云:我歌月徘徊,我舞影凌亂

下片我無咩想講
大家可能覺得,呢種以動襯靜嘅手法,應該係小人同君子嘅對比
但呢種手法明顯都係〈鷓鴣天.有客慨然談功名因追念少年時事戲作〉同〈破陣子.為陳同甫賦壯詞以寄〉一樣
前面所有句字都係虛寫,只有最後一句先係實寫
眾裡尋他千百度,那人卻在,燈火闌珊處

當然咁樣解成闋詞會好散
大家可以斟酌斟酌。
辛詞我比較少作愛情解,因此不論。

放埋入blog
比大家參考

名士頹放:戲謔盡處成悲涼!
深讀辛稼軒西江月(遣興)

作悲傷語讀便淺,作戲謔語讀便妙。
——施補華《峴傭說詩》

稼軒 西江月(遣興)

醉裏且貪歡笑,要愁那得工夫!近來始覺古人書,信著全無是處。

昨夜松邊醉倒,問松「我醉如何」?只疑松動要來扶,以手推松曰「去」!

正文第二十五章

呢首詞無法確定書寫時間
不過都無阻我地閱讀
詞題:遣興
即係抒發情懷,解悶散心
因此我地唔需要特定嘅背景
可以只從文本解讀
即可了解稼軒遣興之情

杜甫〈可惜〉:
寬心應是酒,遣興莫過詩。
酒和詩合一
寬心與遣興一體兩面
其實都係人應對悲劇、苦難嘅方法
此詞亦大有此一感慨

醉裏且貪歡笑,要愁那得工夫!近來始覺古人書,信著全無是處。

上半片已隱含悲情
稼軒飲到醉咗,點解會醉?
全因「愁」之一字
既然醉咗,就借酒歡笑
邊到有工夫去愁雲慘霧呢?
正係反面講緊
如果無飲醉,就唔到你唔愁啦

「古人書」,即係先賢聖人之書
中國傳統士人,當然要熟讀經史子哲
尤其稼軒呢種咁有才學嘅大文學家
對先秦諸子等經典,一定有好深刻嘅了解
但竟然去到「信著全無是處」嘅懷疑

呢種講法揭示稼軒重大嘅心理轉折
就算我地唔係話對儒家用世之思嘅挫敗失望
都唔能夠否認詞人推翻自己深信嘅價值觀
一無是處,亦係憤憤不平嘅反話
有種飲醉隨口講出嘅意氣說話

昨夜松邊醉倒,問松「我醉如何」?只疑松動要來扶,以手推松曰「去」!

下半片極具魏晉名士之遺風
尋晚飲醉,攤咗係松邊隔離
詞人好鬼馬咁問松樹:
我醉成點呀?好醉咩?

呢邊好生動咁描繪醉漢嘅on9
稼軒醉到覺得松樹要伸手扶佢
我根本就無醉,唔好扶我!
走呀你,睇小我!
我無醉呀,我行到直線架!

初讀時會覺得呢首詞很有趣
因為語言淺白,又寫得令人耳目一新
特別係借松樹表達自己醉中嘅狂態
以對話、動作呈現,更有畫面
呢一種醉後嘅狂態
好有名士嘅醉酒癲狂,一如竹林七賢

《世說新語.任誕》:
陳留阮籍,譙國嵇康,河內山濤,三人年皆相比,康年少亞之。預此契者:沛國劉伶,陳留阮咸,河內向秀,琅邪王戎。七人常集于竹林之下,肆意酣暢,故世謂「竹林七賢。」

竹林七賢為名士之代表
其中一個特色係大家都借酒後狂放
表達對朝野昏庸,社會黑暗嘅不滿
因此,呢種狂放其實係「頹放」
稼軒此一「頹放」
當然係對應主和嘅南宋啦

以戲謔表達深藏嘅情感
相對直接抒情之句
更令人玩味,更有細味之處
睇落直接簡單,但內心情感曲折
愈係戲謔,愈係悲涼
反差嘅文學表達,令作品更具張力
我一時搵唔到東坡個連登POST
定風波 係咪有兩首?有兩個version?好似好亂

未追睇post但睇到呢幅,笑左

東坡係有兩首

定風波
以為非使君莫可當此花,故作是詞
兩兩輕紅半暈腮,依依獨為使君回。若道使君無此意,何為,雙花不向別人開。
但看低昂煙雨裏,不已。勸君休訴十分杯。更問尊前狂副使。來歲。花開時節與誰來。

定風波
而遂晴,故作此詞
莫聽穿林打葉聲。何妨吟嘯且徐行。竹杖芒鞋輕勝馬。誰怕。一蓑煙雨任平生。
料峭春風吹酒醒。微冷。山頭斜照卻相迎。回首向來瀟灑處。歸去。也無風雨也無晴。

多數都係講後一首
人生三境:東坡超曠詞之代表 共讀東坡定風波(三月七日沙湖道中遇雨。雨具先去,同行皆狼狽,余獨不覺。已而遂晴,故作此。)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep24.html

後一首應該無兩個version
點解會咁問?

東坡係有兩首

定風波
兩兩輕紅半暈腮,依依獨為使君回。若道使君無此意,何為,雙花不向別人開。
但看低昂煙雨裏,不已。勸君休訴十分杯。更問尊前狂副使。來歲。花開時節與誰來。

定風波
而遂晴,故作此詞
莫聽穿林打葉聲。何妨吟嘯且徐行。竹杖芒鞋輕勝馬。誰怕。一蓑煙雨任平生。
料峭春風吹酒醒。微冷。山頭斜照卻相迎。回首向來瀟灑處。歸去。也無風雨也無晴。

多數都係講後一首
人生三境:東坡超曠詞之代表 共讀東坡定風波(三月七日沙湖道中遇雨。雨具先去,同行皆狼狽,余獨不覺。已而遂晴,故作此。)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep24.html

點解又有三首?

咁呢個都喺定風波??
http://deliver90.blogspot.hk/2017/06/ep29.html
[古典文學入門(三)ep.29]二次流放:東坡在嶺南的日子 讀東坡定風波(王定國歌兒曰柔奴,姓宇文氏,眉目娟麗,善應對,家世住京師。定國南遷歸,余問柔:廣南風土,應是不好?柔對曰:此心安處,便是吾鄉。因為綴詞云。)

常羨人間琢玉郎,天應乞與點酥娘。自作清歌傳皓齒,風起,雪飛炎海變清涼。
萬里歸來年愈少,微笑,笑時猶帶嶺梅香。試問嶺南應不好?卻道:此心安處是吾鄉。

東坡係有兩首

定風波

定風波
而遂晴,故作此詞

多數都係講後一首

點解又有三首?

咁呢個都喺定風波??
http://deliver90.blogspot.hk/2017/06/ep29.html
[古典文學入門(三)ep.29]二次流放:東坡在嶺南的日子 讀東坡定風波(王定國歌兒曰柔奴,姓宇文氏,眉目娟麗,善應對,家世住京師。定國南遷歸,余問柔:廣南風土,應是不好?柔對曰:此心安處,便是吾鄉。因為綴詞云。)

常羨人間琢玉郎,天應乞與點酥娘。自作清歌傳皓齒,風起,雪飛炎海變清涼。
萬里歸來年愈少,微笑,笑時猶帶嶺梅香。試問嶺南應不好?卻道:此心安處是吾鄉。

唔記得仲有呢首
我再檢查吓仲有冇第四首
不過唔緊要
係同一詞牌唔同詞作

東坡係有兩首

定風波

定風波
而遂晴,故作此詞

多數都係講後一首

點解又有三首?

咁呢個都喺定風波??

唔記得仲有呢首
我再檢查吓仲有冇第四首
不過唔緊要
係同一詞牌唔同詞作

無問題呀
不過證明我無偷懶會溫習番你個blog
同埋呢D文睇第一次係無咁入腦
當睇第二次,又幾首之間互相比較下,先領略巧妙既地方,不過係比較花時間花心機
Lm
下次有冇諗過講下李白同韓愈

我覺得李白寫既將進酒
君不見黃河之水天上來,奔流到海不復回。
君不見高堂明鏡悲白髮,朝如青絲暮成雪。
基本上冇乜詩人可以寫到咁豪爽

而韓愈既散文句句勁有骨
如進學解,師說同馬說等
句句精簡又有力

李白一定會
韓愈暫時未必會講
因為仲有大把文學家要講

期待!期待!

巴打睇住稼軒詞先
一樣係中國文學中嘅一絕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞