【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike

文學家與理學家,竟成莫逆之交
讀辛稼軒游武夷作棹歌呈晦翁十首之七、九,感皇恩(讀莊子聞朱晦庵即世)

棄疾嘗同朱熹遊武夷山,賦《九曲櫂歌》,熹書「克己復禮」、「夙興夜寐」,題其二齋室。熹歿,偽學禁方嚴,門生故舊至無送葬者,棄疾為文往哭之曰:「所不朽者,垂萬世名。孰謂公死,凜凜猶生!」
——《宋史·辛棄疾傳》

正文第十二章

係中國歷史,文學家同理學家成日不和
最顯著嘅例子,係蘇東坡同程伊川
東坡詩詞文畫皆精,才高八斗
程伊川講儒家思想,講求禮節
程覺得東坡玩弄筆墨
東坡覺得程呆板保守
就好似兩種性格不合嘅人相處
兩邊都無做錯事,只係睇唔順眼咁

辛稼軒同朱熹成為好朋友,真係有趣
朱熹係中國思想史佔有極重要地位嘅理學家
錢穆《朱子新學案》:
在中國歷史上,前古有孔子,近古有朱子,此兩人皆在中國學術思想史及中國文化史上,發出莫大聲光,留下莫大影響。瞻觀全史,恐無第三人可與倫比。
朱熹思想固有獨到見解
更重要係佢制定邊四本係「四書」
論語、孟子、中庸、大學
每位要考科舉嘅學生都要熟讀「四書」
直至今日大學中文系依然必修

追溯辛稼軒與朱熹相交
係稼軒做江西安撫使力救人民於旱災
提出「劫禾者斬,閉糶著配」
即係搶糧者死,囤積者必須以公價售出
結果比人彈劾:「用錢如泥沙,殺人如草芥」
罷官之後正式開始隱居生活

朱熹一直好支持稼軒嘅做法
知道稼軒比人罷官,仲同弟子講:
辛幼安是個人才,豈有使不得之理!
經綸事業,有股肱王室之心;遊戲文章,亦膾炙士林之口。

稼軒隱居十年,再做返官
朱熹贈言:
臨民以寬,待士以禮,馭吏以嚴
稼軒自此為官剛柔並重,恩威並施
朝野之人仲讚佢厚道:
比居外台,讞議從厚,閩人戶知之

朱熹大稼軒十年,係佢嘅知音
最重要緊係佢地都係主戰派
真係估唔到朱熹會講:
非戰無以復仇,非守無以制勝,是皆天理之自然。
係南宋主和派當道嘅政壇
佢地兩個真係同是天涯淪落人

游武夷作棹歌呈晦翁十首之七
巨石亭亭缺囓多,懸知千古也消磨。
人間正覓擎天柱,無奈風吹雨打何。

兩人曾經同游武夷,泛舟九曲
江山如畫,緊係詩興大發啦
朱熹連寫《九曲棹歌》十首
稼軒都不甘示弱
寫返游武夷作棹歌呈晦翁十首

稼軒眼中嘅朱熹,就好似「擎天柱」
家國嘅巨石已經好多缺口
但「擎天柱」都係好難抵受風吹雨打
一再反映,佢地係幾與世不容

游武夷作棹歌呈晦翁十首之九
山中有客帝王師,日日吟詩坐釣磯。
費盡煙霞供不足,幾時西伯載將歸?

帝王師不受重用
唯有日日「吟詩坐釣磯」
幾時先有周文王黎賞識姜子牙呢?
答案係無嘅……

朱熹死前死後,極是悲涼
熹歿,偽學禁方嚴,門生故舊至無送葬者,棄疾為文往哭之曰:「所不朽者,垂萬世名。孰謂公死,凜凜猶生!」
朱熹彈劾韓侂胄失敗,被罷免
韓侂胄當政,斥朱熹為「偽學」
同支持朱熹嘅人列作「偽學逆黨」
著作禁毀,有關係人等不准為官、參加科考
史稱「慶元黨禁」

朱熹七十一歲,「正坐整衣冠,就枕而逝」
門生故舊都唔敢去送葬
出名嘅人只係得辛稼軒送佢最後一程
哭叫:
你嘅名聲將會千古不衰
死亡並唔能夠阻擋你思想嘅偉大!

稼軒 感皇恩(讀莊子聞朱晦庵即世)

案上數編書,非莊即老。會說忘言始知道;萬言千句,不自能忘堪笑。今朝梅雨霽,青天好。

一壑一丘,輕衫短帽。白髮多時故人少。子雲何在,應有玄經遺草。江河流日夜,何時了。

梅雨霽:朱熹之書霽

詞題:讀莊子聞朱晦庵即世
即係讀緊莊子果陣
突然聽到好友朱熹逝世
即場要寫返首詞,抒發悲情

上半片先寫讀莊老之感
書枱上幾本書,都係莊子、老子
要理解道家思想,要了解其意
就唔好執著於表面外在嘅語言
莊子曰:
蹄者所以在兔,得兔而忘蹄。言者所以在意,得意而忘言
既得其意,外在形式又何足掛齒

「萬言千句,不自能忘堪笑」
莊子嘅生死觀,係一氣化之
莊子妻死,惠子弔之,莊子則方箕距鼓盆而歌
個個都好奇怪莊子死老婆點解咁開心
莊子就答:
雜乎芒芴之間,變而有氣,氣變而有形,形變而有生,今又變而之死,是相與為春秋冬夏四時行也
人本身就係大自然萬物之一
一氣化之,然後氣散又回歸自然
好似四季變化咁,又有咩驚奇呢?

呢到稼軒係到講緊:
唉,可笑呀
我係到誦讀莊老之書
但聽到你嘅離去
哀傷依然都係不能自制

「今朝梅雨霽,青天好」
由老莊學說,回到朱熹嘅儒學
稼軒嘅生命情懷,始終係著重家國政治
暗示對朱熹提出理學嘅歌頌
儒家嘅用世之思,先係最適合佢

一壑一丘,輕衫短帽。白髮多時故人少。子雲何在,應有玄經遺草。江河流日夜,何時了。

子雲:楊雄,漢代文人,著有《太玄經》

下半片悼念朱熹
稼軒隱居於山水田園之間
輕衫短帽,過得好輕鬆
但係人到老年,必然面對生死大事

「白髮多時故人少」
死亡係一步一步貼近
當白髮愈黎愈多
當故人嘅訃文紛至沓來
扣連朱熹之死
稼軒於人生之悲涼感全出矣

再以楊雄比喻朱熹
再偉大嘅思想家都必有一死
但係唔緊要呀!
因為偉大嘅思想係唔會消失
「所不朽者,垂萬世名。孰謂公死,凜凜猶生!」

「江河流日夜,何時了。」
一如稼軒之言
朱熹死後,其思想依然如河流不絕
傳遞予無數中國士人
即使到今日,影響仍未終結
朱熹呢條友影響力都幾犀利,後幾代科舉全部用佢個套做標準

學問好,當時又有話事權
最初四書制訂,都有好多其他意見
近年都有人推緊新四書
不過時代已過,無咩影響力
四書等於公開試加強版嘅必讀書
要上位,一定要讀
千百年來唔知幾多人讀過

朱熹最犀利就係對陳亮見死不救
枉佢重係我唔知幾多代祖先

巴打原來係書香世家血脈
對自己祖宗有咩研究
其實宋代文化成就真係好高,一直影響到而家。中國鼓吹讀書為尊ge風氣好似都係宋代開始。搞到而家成日比人迫去讀書
《南鄉子·登京口北固亭有懷》
  何處望神州?滿眼風光北固樓。千古興亡多少事?悠悠。不盡長江滾滾流。
  年少萬兜鍪,坐斷東南戰未休。天下英雄誰敵手?曹劉。生子當如孫仲謀。

巴打原來係書香世家血脈
對自己祖宗有咩研究

唔係書香世代,往上直尋都係農民
再講朱熹都係我啲親戚講我先知
咁係真係假就當然無從稽考喇
呢度你當我廢up就得

朱熹雖然為四書作注成《四書章句集注》
但實在太迂腐太學究
《詩經集注》較佳,不過讀上去都係索然無味

朱熹雖然受今人好多批判
但始終有堅定不移嘅影響力
理學、心學之爭
都幾有趣
可能無朱熹,爆唔出心學
未聽過朱熹
我見識少

正常呀⋯⋯
好少人會特意提
又無課文
其實宋代文化成就真係好高,一直影響到而家。中國鼓吹讀書為尊ge風氣好似都係宋代開始。搞到而家成日比人迫去讀書

萬般皆下品
唯有讀書高

但醉翁之意不在酒
讀書只為考官職

同今時今日大多人讀書
諗法其實都係一樣
《南鄉子·登京口北固亭有懷》
  何處望神州?滿眼風光北固樓。千古興亡多少事?悠悠。不盡長江滾滾流。
  年少萬兜鍪,坐斷東南戰未休。天下英雄誰敵手?曹劉。生子當如孫仲謀。

巴打真識貨
之後必講

巴打原來係書香世家血脈
對自己祖宗有咩研究

唔係書香世代,往上直尋都係農民
再講朱熹都係我啲親戚講我先知
咁係真係假就當然無從稽考喇
呢度你當我廢up就得

朱熹雖然為四書作注成《四書章句集注》
但實在太迂腐太學究
《詩經集注》較佳,不過讀上去都係索然無味

朱熹雖然受今人好多批判
但始終有堅定不移嘅影響力
理學、心學之爭
都幾有趣
可能無朱熹,爆唔出心學

心學,其實我自己覺得都係本於儒家,混雜佛道而成
未必關朱熹咩事
畢竟大學雖云格物致知,但本身都係要誠意正心
孟子都UP過以心知天,以心事天
算係其中一根小苗

朱熹整理四書,完整咁比你睇宋代佢自己傳承嗰派係點理解四書
二係打破詩經毛傳鄭箋嘅壟斷
文學上嚟睇,佢寫嘅詩其實都唔錯
不過有部分都係學究味濃

另外
我睇過朱熹對陸九淵、陳亮嘅論辯,以及佢同辛棄疾嘅書信
覺得佢係一個比較小器嘅人

我好認同巴打嘅講法
其實中國思想史不過係一場認祖歸宗
理學、心學之解
都係出自儒學本身
我嘅講法唔係否定心學嘅獨立性
而係講理學嘅強勢
令心學以反對、調整嘅派系出現
如果無理學,心學唔會咁爆

理心之爭
我比較傾向心學
尤其朱熹其實唔夠陸九淵講
只係死都堅持自己立場

朱熹嘅學問係好好嘅
寫詩都有一手
最出名嘅:
問渠那得清如許,
為有源頭活水來。
成日好多人引用
Btw,無認真諗過朱熹小唔小器
佢對陳亮嘅評價係幾唔留情
但對稼軒都叫做有情有義

萬般皆下品
唯有讀書高

但醉翁之意不在酒
讀書只為考官職

同今時今日大多人讀書
諗法其實都係一樣

咁講法,求學不是求分數算唔算離經叛道

萬般皆下品
唯有讀書高

但醉翁之意不在酒
讀書只為考官職

同今時今日大多人讀書
諗法其實都係一樣

咁講法,求學不是求分數算唔算離經叛道

無分數點求學
hello探長又係我
終於等到你篇青玉案
讀罷 方知自己才疏學淺之謬有幾深
平日只知解釋佢既片言隻語 但冇推敲深一層既意味
難怪王國維將第三層用呢句作結
晚生受教了

me2
講到理學家我以為專門研究天文地理科學嘅專家
hello探長又係我
終於等到你篇青玉案
讀罷 方知自己才疏學淺之謬有幾深
平日只知解釋佢既片言隻語 但冇推敲深一層既意味
難怪王國維將第三層用呢句作結
晚生受教了

多謝巴打賞識
文學閱讀黎講
識字係基本功,文字層面只係表層
我地要更進一步,必須作更多嘅推敲
了解作者深層意涵,比想像中花更多功夫
唯其如此
先可以眾裡尋他千百度
才能驀然回首

儒家發展到宋明兩代出現「性理之學」
比較常見到統稱為宋明理學家
又稱之為道學家,講道德道理嘅人
最出名係五四時代嘅比判「存天理,滅人慾」
反對儒家者,九成九都係針對理學家

儒家發展到宋明兩代出現「性理之學」
比較常見到統稱為宋明理學家
又稱之為道學家,講道德道理嘅人
最出名係五四時代嘅批判「存天理,滅人慾」
反對儒家者,九成九都係針對理學家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞