【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
又係不受重用,鬱鬱不得志

全詞結構之奇妙,在於最後一句
單睇前面九句,全係少年反金嘅回憶
最後一句竟然跳回當下嘅悲嘆
「可憐白髮生!」
呢一句,到底隱含多少嘅悲憤?
係哀人生嘅不遇
係怒世人嘅冷漠
係對朝野嘅憤慨
係恨反金嘅無奇

last一句可憐白髮生,好一個反高潮,太突然了,有電影畫面feel
求題解
探長可以詳述下破陣子嘅含義?
我一睇以為辛棄疾要破咩戰陣?上網睇係古時一首戲曲名,即係參考典故?
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討
李清照都有一剪梅?
又係不受重用,鬱鬱不得志

中國文人「士不遇」係文化命限
幾乎每一個中國士人都會遇到
始終上位者一定係多過失意者多
不過我地會用「懷才不遇」去概括果陣
千其唔好以為個個都一樣
因為唔同人嘅失意,有唔同嘅情緒
如陶淵明、東坡、稼軒以至李商隱又點可以一概而論?
唯有把握細微之差,方能細味文學之美

簡介基本古典文學概念:士人思想 兼談陶淵明飲酒二十首其八
http://deliver90.blogspot.tw/2017/02/blog-post_0.html

「沈淪下僚」的羈緒之聲 讀李商隱宿晉昌亭聞驚禽詩
http://deliver90.blogspot.tw/2017/04/ep16.html
留名

全詞結構之奇妙,在於最後一句
單睇前面九句,全係少年反金嘅回憶
最後一句竟然跳回當下嘅悲嘆
「可憐白髮生!」
呢一句,到底隱含多少嘅悲憤?
係哀人生嘅不遇
係怒世人嘅冷漠
係對朝野嘅憤慨
係恨反金嘅無奇

last一句可憐白髮生,好一個反高潮,太突然了,有電影畫面feel

稼軒破格之舉
文學貴創新,然創新非大文學家不可
我地讀過嘅四位文學家
無一位唔係勇於破格
求題解
我一睇以為辛棄疾要破咩戰陣?上網睇係古時一首戲曲名,即係參考典故?

破陣子,係詞牌名
九成九我地睇書都係睇到呢個解釋
咁要理解,我地要更進一步去問:
咩係詞牌?
點解會有呢樣嘢?

我地睇返以前嘅古詩
詩經都係有音樂
只不過呢種文學嘅音樂後黎失傳
得返文字記錄
文學起源,同音樂係好大關係
世界大多古文學都離唔開音樂
同今日嘅文學觀相距幾遠

有呢種認識
我地可以再睇返詞嘅發展
都係好著重音樂嘅
有學者咁樣概括詞嘅發展:
「勾萌於隋,發育於唐,敷舒於五代,茂盛於北宋,煊燦於南宋,剪伐於金,散漫於元,搖落於明,灌溉於清初,收穫於乾嘉之際。」
唐代有官方機構教坊,專門培訓官妓
教佢地好多娛樂嘅音樂、舞蹈
宋、元、明都有,清代先無
宋詞之詞牌,九成九出於呢個機構
所以我地成日見到:「唐教坊曲」四字

咁樣,我地再查破陣子詞牌
應該可以理解佢嘅解釋
http://sou-yun.com/QueryCiTune.aspx?id=326&page=1&lang=t
由唐《破陣子樂》,演變為詞嘅破陣子
可以話係音樂嘅演變
本身係:
秦王所製,舞用二千人,皆畫衣甲,執旗旆。外藩鎮春衣犒軍設樂,亦舞此曲,兼馬軍引入場,尤壯觀也。
稼軒用之,自然更加有味道啦

同理,五月天呢首都係其中一種演變
入陣曲本身係中國戲劇最早嘅戲劇
https://www.youtube.com/watch?v=DDs5bXh4erM
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀
支持
我都唔明邊個開始將蘇辛擺埋一齊講

辛詞明顯高蘇軾幾班
我認同蘇軾既技巧同意象安排做得好好
但就係無辛棄疾果種無力感

睇蘇軾,睇完只會嘆句:哦,唉
睇辛詞,睇完係會大叫:屌,唉

利申,寫開於辛詞既論文拎A

因為佢地都將詞由婉約 艷詞
開拓到豪放嘅境界
蘇軾以詩為詞 辛棄疾以文為詞
只係蘇軾個種豪放係無奈中嘅豁達
辛棄疾係無奈中嘅悲憤
係情感表現上更強烈
但蘇軾個種令人輕歎無言又係別是一般滋味在心頭

你既解答好似探長
求題解

破陣子,係詞牌名
咩係詞牌?
點解會有呢樣嘢?

我地睇返以前嘅古詩
詩經都係有音樂
得返文字記錄
同今日嘅文學觀相距幾遠

有呢種認識
我地可以再睇返詞嘅發展
都係好著重音樂嘅
「勾萌於隋,發育於唐,敷舒於五代,茂盛於北宋,煊燦於南宋,剪伐於金,散漫於元,搖落於明,灌溉於清初,收穫於乾嘉之際。」

應該可以理解佢嘅解釋
http://sou-yun.com/QueryCiTune.aspx?id=326&page=1&lang=t
可以話係音樂嘅演變
本身係:
秦王所製,舞用二千人,皆畫衣甲,執旗旆。外藩鎮春衣犒軍設樂,亦舞此曲,兼馬軍引入場,尤壯觀也。

https://www.youtube.com/watch?v=DDs5bXh4erM

了解
後面嘅描述講到奏一首歌曲要動員成千上萬人
辛棄疾
細個鐘意"少年不識愁滋味"
大個鐘意"更能消幾番風雨, 怱怱春又歸去"
那種'愁'的層次, 人愈大愈有體會
求題解

破陣子,係詞牌名
咩係詞牌?
點解會有呢樣嘢?

我地睇返以前嘅古詩
詩經都係有音樂
得返文字記錄
同今日嘅文學觀相距幾遠

有呢種認識
我地可以再睇返詞嘅發展
都係好著重音樂嘅

應該可以理解佢嘅解釋
可以話係音樂嘅演變
本身係:

了解
後面嘅描述講到奏一首歌曲要動員成千上萬人

明哂
講得好詳細
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

緊係有啦
之後一定會講
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人
李清照都有一剪梅?

紅藕香殘玉簟秋。輕解羅裳,獨上蘭舟。雲中誰寄錦書來,雁字回時,月滿西樓。
花自飄零水自流。一種相思,兩處閒愁。此情無計可消除,才下眉頭,卻上心頭。

同一詞牌,好多人都寫過
我都唔明邊個開始將蘇辛擺埋一齊講

辛詞明顯高蘇軾幾班
我認同蘇軾既技巧同意象安排做得好好
但就係無辛棄疾果種無力感

睇蘇軾,睇完只會嘆句:哦,唉
睇辛詞,睇完係會大叫:屌,唉

利申,寫開於辛詞既論文拎A

因為佢地都將詞由婉約 艷詞
開拓到豪放嘅境界
蘇軾以詩為詞 辛棄疾以文為詞
只係蘇軾個種豪放係無奈中嘅豁達
辛棄疾係無奈中嘅悲憤
係情感表現上更強烈
但蘇軾個種令人輕歎無言又係別是一般滋味在心頭

你既解答好似探長

巴打正見
後面會講講咩叫做以文為詞
李清照都有一剪梅?

紅藕香殘玉簟秋。輕解羅裳,獨上蘭舟。雲中誰寄錦書來,雁字回時,月滿西樓。
花自飄零水自流。一種相思,兩處閒愁。此情無計可消除,才下眉頭,卻上心頭。

同一詞牌,好多人都寫過

呢首熟D
岩岩先睇到個post
探長有無興趣講李清照?
古代女詩人好值得探討

探長講極都係男人
小心比婦聯告呀

下個講女人

開埋現代文學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞