【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過
深知身在情常在,悵望江頭江水聲
雖然呢種用法被視為禁忌,但運用到如此禁忌手法既詩詞作品往往顯得更不尋常地美妙

呢樣真係好神奇
探長可唔可以針對呢方面講多幾句

其實古典詩詞入面,唔用重字係專對新手寫近體詩
近體詩係詩嘅格律之大成,如平仄
最大原因係最初學寫詩,要累積更多嘅詞彙
而且重字好易令成首詩過度重複,失去回味空間
因此可以話係刻意迴避嘅消極技巧
相對於對偶、排比等積極嘅修辭
正係不以規矩,不能成方圓

因此,我地今時今日見到嘅大文學家
正如巴打上面一再舉例,唔少傑作都有重字
文無定法,能夠用反常嘅方式表達唔同嘅效果
其實都好符合文學求新嘅要求
內容多數係「若兩字俱要,則寧在相犯」
即係按照詩意,不得不重複
重字係表達嘅形式
有時甚至係詩人眼中唯一最好嘅形式
空間、意義嘅來回返復,係好有趣味嘅

至於詩詞重字嘅禁令
係去到滿清先出現,列明考試寫詩不得重字
呢種諗法,一直延續至今
如果以為寫詩一定唔可以重字
咁就太睇少文學無限嘅可能
我記得王維首鳥鳴澗都有重複字,「春」同「山」字,個時本教科書話五絕得廿隻字都重複用字同用得咁好係少見。個時唔知發生咩事,而家睇完戈登巴解釋就知原來咁犀利

格律詩以五絕最短,難度極高
王維擅寫五絕,好多神作,真係好屈機
片面掇取人生最精緻嘅部位成詩
詩句就好似鑽石咁靚

好多人用二十隻字都未講到完整嘅意思
而係呢種情況,重字係好難用得好
二十隻字,仲要重複
真係不得不講一個服字!
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過
雖然呢種用法被視為禁忌,但運用到如此禁忌手法既詩詞作品往往顯得更不尋常地美妙

呢樣真係好神奇

又例如有個疑問,好似東坡《定風波》入面“歸去,也無風雨也無晴” 只係副詞“也”重覆,又算唔算觸犯咗重覆嘅禁忌呢?希望聽探長解說一下

好似上面所講
唔重覆係一種消極嘅技巧
如果用禁忌黎講,就太嚴格
當然係清代又係另一回事

有意識嘅重字
好多時候都有修辭效果
節奏、意義、時間、空間等嘅強調、重複
至於效果如何,就要等我地讀者評價
同埋尋日眼訓講錯咗
好似呢首醜奴兒咁
稼軒用「愛上層樓」、「欲說還休」
唔係詞牌強制一定要重複
而係稼軒刻意為之
詞牌只有限平仄、字數,並無限制內容
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過

呢樣真係好神奇

又例如有個疑問,好似東坡《定風波》入面“歸去,也無風雨也無晴” 只係副詞“也”重覆,又算唔算觸犯咗重覆嘅禁忌呢?希望聽探長解說一下

好似上面所講
唔重覆係一種消極嘅技巧
當然係清代又係另一回事

有意識嘅重字
好多時候都有修辭效果

唔好意思,可能拉遠左少少,點解清代要明文規定唔比用重字?戈登巴會唔會講一講
心上秋係愁

你唔講真係get唔到
呢首詞真係有好多個位可以嗒喎
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過

呢樣真係好神奇

其實古典詩詞入面,唔用重字係專對新手寫近體詩
近體詩係詩嘅格律之大成,如平仄
最大原因係最初學寫詩,要累積更多嘅詞彙
而且重字好易令成首詩過度重複,失去回味空間
因此可以話係刻意迴避嘅消極技巧
相對於對偶、排比等積極嘅修辭
正係不以規矩,不能成方圓

因此,我地今時今日見到嘅大文學家
正如巴打上面一再舉例,唔少傑作都有重字
文無定法,能夠用反常嘅方式表達唔同嘅效果
其實都好符合文學求新嘅要求
內容多數係「若兩字俱要,則寧在相犯」
即係按照詩意,不得不重複
重字係表達嘅形式
有時甚至係詩人眼中唯一最好嘅形式
空間、意義嘅來回返復,係好有趣味嘅

至於詩詞重字嘅禁令
係去到滿清先出現,列明考試寫詩不得重字
呢種諗法,一直延續至今
如果以為寫詩一定唔可以重字
咁就太睇少文學無限嘅可能

真係好好玩
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過

呢樣真係好神奇

好似上面所講
唔重覆係一種消極嘅技巧
當然係清代又係另一回事

有意識嘅重字
好多時候都有修辭效果

唔好意思,可能拉遠左少少,點解清代要明文規定唔比用重字?戈登巴會唔會講一講

好似係清朝零舍鍾意矯枉過正咁,八股文又係

離歌別曲:通透人生的警句
誦讀辛稼軒鷓鴣天(送人)

君不見昔時燕家重郭隗,擁篲折節無嫌猜。劇辛樂毅感恩分,輸肝剖膽效英才。昭王白骨縈爛草,誰人更掃黃金台。行路難,歸去來。
——李白

稼軒 鷓鴣天(送人)

唱徹陽關淚未乾,功名餘事且加餐。浮天水送無窮樹,帶雨雲埋一半山。

今古恨、幾千般,只應離合是悲歡?江頭未是風波惡,別有人間行路難!

正文第二十九章

我地讀古典文學嘅作品
其實好多時候,好難明確創作時空
始終古代嘅史料唔多
唔通古人知道成千年之後有人要研究佢咩
因此唔少作品,例如稼軒呢首詞作
係唔知佢到底係咩地方咩時間寫

既然唔知,無確實證據
我地唔需要好似老一輩咁強加落去
生安白造,又點係好嘅方法呢?
對作者嘅了解,對詞作嘅分析
一樣可以有效咁解讀作品

係詮釋學黎講
追求作者原意,盡力還原
係現代已經唔再足夠
因為我地作為現代讀者
有更多開放、多元嘅詮釋空間

稼軒 鷓鴣天(送人)

唱徹陽關淚未乾,功名餘事且加餐。浮天水送無窮樹,帶雨雲埋一半山。

詞題:送人
但我地唔知竹所送何人
因此題目給我地嘅「定向理解」
就只係知道呢首係送別詞
送別,離情,感傷
大抵係呢種作品嘅主流寫法

上半片寫送別之情,以景現情
王維《送元二使安西》:
勸君更盡一杯酒,西出陽關無故人。
此詩入樂之後變成「陽關曲」
古人借此作為離別嘅代名詞
古詩十九首其一之行行重行行:
棄捐勿復道,努力加餐飯。
即係話要好好食飯,保重身體
古人都係人,講嘢比我地想像更貼地

「唱徹陽關淚未乾,功名餘事且加餐」
由以上兩個典故去睇,就好易明啦
稼軒送別某人,唱起離歌
「淚未乾」、「且加餐」
可見呢位朋友應該係好親近嘅
先會咁傷心,先會講平常語
朋友,你追求功名等事之外
都要好好食飯,照顧好自己
呢種咁日常嘅關心
只有好Close嘅人先會同你講

「浮天水送無窮樹,帶雨雲埋一半山」
呢句睇落同前兩句斷開
實則係語言之下嘅脈絡暗連
我地會叫呢種情況做「明斷暗連」
係語言表層嘅敘述並唔貫通
但細究篇章語脈會發現意思相連

水浮天邊,即天空與水面之交界
詞人送別朋友,友人乘船遠去
此為一實景,後面「無窮樹」乃虛景
無窮無盡,綿延不絕嘅樹林
既是「無窮」,自然係一種想像之景
稼軒由目送嘅實景
生出想像嘅虛景,係空間嘅無限延伸
正係送君千里,不欲離別!

再望得更遠,想像得更悲情
帶雨嘅烏雲掩埋半邊青山
呢種悲涼嘅意象,陰暗淒慘
兩句之景,都更彰顯前兩句嘅別情
前情後景,明斷暗連,係詩嘅跳躍

今古恨、幾千般,只應離合是悲歡?江頭未是風波惡,別有人間行路難!

下半片由情中見理,發出人生警語
現今嘅恨,過去嘅恨
古往今來都唔知有幾千種悲劇
唔通只係得「離合」先令人「悲歡」?

讀咗咁多首稼軒詞
好能夠感受稼軒係有高度嘅理性自省
往往係種種不幸、悲情嘅情景入面
稼軒都唔會只沈淪自悲自憐
反而會用理性分析呢種情況
因此係呢首詞,詞人因「送人」而有悲情
又因悲情而開始反思,生出哲理

「江頭未是風波惡,別有人間行路難! 」
離別唔係最令人傷心嘅事
「江頭」既係送別嘅實景
同時又係象徵人世間必然會面臨嘅分離
而呢一種「風波」並唔係最難頂

最難頂嘅係「人間」種種險惡
因為現世嘅小人攻訐,先係最陰濕架
邊似自然界嘅「風波」咁明刀明槍呢?
李白詩曰:
行路難!行路難!多岐路,今安在?
我地可以想像稼軒嘅口吻:
朋友呀!離別唔係最悲哀嘅事
你唔需要咁傷心
一定要好好提防未來人生嘅險惡
因為世間嘅道路係好困難架!
咁多條歧路,萬望小心、珍重

稼軒此一人生警句
成日係唔同嘅場合比人引用
因為呢句已經超越一般嘅離別之情
由理性思考,觀照人世間普遍遇到嘅情況
亦可見出呢首詞比主流送別作品嘅唔同
多咗一重屬於稼軒嘅理趣係其中
睇到探長講重複用字
即諗起李商隱都有使用過

呢樣真係好神奇

好似上面所講
唔重覆係一種消極嘅技巧
當然係清代又係另一回事

有意識嘅重字
好多時候都有修辭效果

好似係清朝零舍鍾意矯枉過正咁,八股文又係

試帖詩源於唐代律詩,但唐代選擇做詩的題目非常寬泛,對詩的內容也沒有過多硬性要求,考生容易發揮水平,展示才能。自宋熙寧至於清初,科舉場中基本不考詩賦。到了清乾隆年間,科舉考試中增加了試帖詩的內容,且分量越來越重。試帖詩和八股文一樣,都是求取功名利祿的敲門磚。

自乾隆二十二年(1757)開始,首先在鄉試和會試中增考五言八韻詩一首,此後成為定式。其他考試如生員歲考、科考、貢生考試與覆試朝考等,都要求用五言八韻,童試可以降低要求,用五言六韻就可以了。試帖詩必須用官韻,且每首只限一韻,在題目旁註明,為得某字,取用平聲,詩內不許出現重字。
Lm
稼軒呢首送人都寫得幾灰...
唔知睇果個有咩感受
我記得王維首鳥鳴澗都有重複字,「春」同「山」字,個時本教科書話五絕得廿隻字都重複用字同用得咁好係少見。個時唔知發生咩事,而家睇完戈登巴解釋就知原來咁犀利

格律詩以五絕最短,難度極高
王維擅寫五絕,好多神作,真係好屈機
片面掇取人生最精緻嘅部位成詩
詩句就好似鑽石咁靚

好多人用二十隻字都未講到完整嘅意思
而係呢種情況,重字係好難用得好
二十隻字,仲要重複
真係不得不講一個服字!

好想巴打講王維
再三細嚼過《醜奴兒》呢首詞,發現辛所運用之對比手法真係工整得好緊要,無論表層定深層意思都玩得好盡。

表層方面,上下兩片相對之每一句所帶有既情緒、狀態都能互相呼應對比,全部一正一反!呢首詞每字每句都運用得天衣無縫

我試下咁樣微觀拆解Work唔work:

少年不識愁滋味(-),愛上層樓(前進狀態/動)。愛上層樓(前進狀態/動)。為賦新詞強說愁(-)

而今識盡愁滋味(+),欲說還休(停止狀態/靜)。欲說還休(停止狀態/靜)。卻道天涼好個秋(+)

細個不識愁,只憑一股傻勁向上衝,仲要作狀扮哂愁
大個左盡領苦頭,累積到人生經驗,本應可以滔滔不絕向人傾訴,但偏偏欲言又止,其實真係費事講,定有原因唔敢講??最後吐出「態度正面」嘅一句“天涼好個秋”,我始終覺得呢句唔係隨意拋出嘅:正常理解呢個時刻大概要說些傷春悲秋既負面說話,但佢卻將態度導回正面方向,係咪表示自己對“愁”呢種負面情緒已消化、睇透,有超脫嘅成分?Anyway呢句嘅正面語調又啱啱好同上片末句(負面)彼此對立番
但另一方面,“秋”嘅意象亦可講象徵住辛棄疾對步入中/老年人生黃昏階段嘅感慨??

而更深層次嘅意涵,譬如人生歷程既動態對比,就如探長已解釋

如果邊度有問題都請盡量幫忙指正,希望學到多D
睇漏左少少,“欲說還休”可理解成中/老年既辛「無法」對年少嘅自己(或其他年輕人)述說愁緒,或者無從說起,因為對方年少根本無法體會,所以都係嘥gas。 不過唔知點解我始終凝住呢個“欲說還休”好似都帶點「唔敢講」既成分
再三細嚼過《醜奴兒》呢首詞,發現辛所運用之對比手法真係工整得好緊要,無論表層定深層意思都玩得好盡。

表層方面,上下兩片相對之每一句所帶有既情緒、狀態都能互相呼應對比,全部一正一反!呢首詞每字每句都運用得天衣無縫

少年不識愁滋味(-),愛上層樓(前進狀態/動)。愛上層樓(前進狀態/動)。為賦新詞強說愁(-)

而今識盡愁滋味(+),欲說還休(停止狀態/靜)。欲說還休(停止狀態/靜)。卻道天涼好個秋(+)

大個左盡領苦頭,累積到人生經驗,本應可以滔滔不絕向人傾訴,但偏偏欲言又止,其實真係費事講,定有原因唔敢講??最後吐出「態度正面」嘅一句“天涼好個秋”,我始終覺得呢句唔係隨意拋出嘅:正常理解呢個時刻大概要說些傷春悲秋既負面說話,但佢卻將態度導回正面方向,係咪表示自己對“愁”呢種負面情緒已消化、睇透,有超脫嘅成分?Anyway呢句嘅正面語調又啱啱好同上片末句(負面)彼此對立番
但另一方面,“秋”嘅意象亦可講象徵住辛棄疾對步入中/老年人生黃昏階段嘅感慨??

可能呢首用字較淺,D起承轉合既起伏位浮晒出黎,容易察覺到佢微妙之處,運用得好高明

可能呢首用字較淺,D起承轉合既起伏位浮晒出黎,容易察覺到佢微妙之處,運用得好高明

張巴打都講得好精彩
又比另一個解讀角度出黎
稼軒呢首送人都寫得幾灰...
唔知睇果個有咩感受

真係又驚又喜

張巴打嘅解讀都好正,補充、深入對比嘅方面
一正一反,確係呢首詞嘅精妙所在!
「天涼好個秋」係好值得細味,係經歷好多之後先吐出嘅句子
我唔知係咪可以用正面去形容呢句
反而有種稼軒將「愁」深化、內化,與「愁」合一
「愁」已經係長駐詞人嘅心靈,一切皆愁

「秋」確如巴打所講,隱有年華老去之意
又可以加埋係Blog到,與眾分享
睇漏左少少,“欲說還休”可理解成中/老年既辛「無法」對年少嘅自己(或其他年輕人)述說愁緒,或者無從說起,因為對方年少根本無法體會,所以都係嘥gas。 不過唔知點解我始終凝住呢個“欲說還休”好似都帶點「唔敢講」既成分

如果話係唔敢講去解
可以上連佢受小人中傷嘅事
呢種愁緊係唔可以明言
東坡咪因為咁比人玩咗好耐
Lau Ming

中國有冇邊個文人唔飲酒???

好難諗
但理論上應該有
實有人唔飲得

補充一吓,據講司馬光同王安石都唔飲得

btw 岩岩讀到賀新郎,諗起探長巴打呢個post,順便入嚟留個名

中國有冇邊個文人唔飲酒???

好難諗
但理論上應該有
實有人唔飲得

補充一吓,據講司馬光同王安石都唔飲得

btw 岩岩讀到賀新郎,諗起探長巴打呢個post,順便入嚟留個名

多謝巴打補充
賀新郎講咗兩首
歡迎巴打加入討論

瓢泉時期:淡泊中的狂放之詞 細讀辛稼軒賀新郎( 邑中園亭,僕皆為賦此詞。一日,獨坐停雲,水聲山色,競來相娛,意溪山欲援例者,逐作數語,庶幾彷彿淵明思親友之意云。)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/09/ep22.html

鵝湖寺之會:豪邁熱血的友情! 讀辛稼軒賀新郎(同甫見和再用韻答之)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/09/ep14.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞