【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
嵇康 阮籍
陶謝

呢幾個都係好提議
多謝絲打

探長,其實小弟係男人黎
另外,我認識一位教授專門研究蘇學同宋史,就我所知佢論證係非常嚴謹,仲自稱係第一個解開東坡同章惇關係既千古之迷既人。對東坡一生既遭遇同心態變化亦有獨到既分析,有別於余秋雨等人。
我無追po,唔知探長知唔知。姓劉既,應該search到。

Btw識我勿起底

嵇康 阮籍
陶謝

呢幾個都係好提議
多謝絲打

探長,其實小弟係男人黎
另外,我認識一位教授專門研究蘇學同宋史,就我所知佢論證係非常嚴謹,仲自稱係第一個解開東坡同章惇關係既千古之迷既人。對東坡一生既遭遇同心態變化亦有獨到既分析,有別於余秋雨等人。
我無追po,唔知探長知唔知。姓劉既,應該search到。

Btw識我勿起底

巴打可以去挑戰呢位劉教授
余秋雨其實係咪好流?因為我聽有巴打咁講
我只係睇過佢為某一本書寫既序,我get唔到佢寫乜
余秋雨其實係咪好流?因為我聽有巴打咁講
我只係睇過佢為某一本書寫既序,我get唔到佢寫乜

其實呢個問題都係回歸好早之前講嘅「文學觀」
我對余秋雨唔算得好熟,好了解
而我所知,佢寫嘅散文著作曾經好受歡迎,成為潮流
諸如《文化苦旅》,係大陸,以至台港都幾有影響力
而余秋雨嘅散文,確實係寫得幾好,有幾篇讀過我都幾有印象
流唔流,係要對比嘅,咁要睇返每個人嘅文學觀
如果係未了解之前,任意批評,唔係成熟嘅做法

當然,除去文學,余秋雨本身係「文化現象」
點解佢會咁紅?又點解後黎被咁多人批評?
作為知識分子,佢嘅政治取態、醜聞似乎不絕
對錯之間,風風雨雨,余秋雨好少回應過
大陸嘅文人有時好多現實困境,真假難分
似乎係一個好值得研究嘅課題

歡迎有心巴打睇文
相信一定有助你閱讀古典文學
再三細嚼過《醜奴兒》呢首詞,發現辛所運用之對比手法真係工整得好緊要,無論表層定深層意思都玩得好盡。

表層方面,上下兩片相對之每一句所帶有既情緒、狀態都能互相呼應對比,全部一正一反!呢首詞每字每句都運用得天衣無縫

我試下咁樣微觀拆解Work唔work:

少年不識愁滋味(-),愛上層樓(前進狀態/動)。愛上層樓(前進狀態/動)。為賦新詞強說愁(-)

而今識盡愁滋味(+),欲說還休(停止狀態/靜)。欲說還休(停止狀態/靜)。卻道天涼好個秋(+)

細個不識愁,只憑一股傻勁向上衝,仲要作狀扮哂愁
大個左盡領苦頭,累積到人生經驗,本應可以滔滔不絕向人傾訴,但偏偏欲言又止,其實真係費事講,定有原因唔敢講??最後吐出「態度正面」嘅一句“天涼好個秋”,我始終覺得呢句唔係隨意拋出嘅:正常理解呢個時刻大概要說些傷春悲秋既負面說話,但佢卻將態度導回正面方向,係咪表示自己對“愁”呢種負面情緒已消化、睇透,有超脫嘅成分?Anyway呢句嘅正面語調又啱啱好同上片末句(負面)彼此對立番
但另一方面,“秋”嘅意象亦可講象徵住辛棄疾對步入中/老年人生黃昏階段嘅感慨??

而更深層次嘅意涵,譬如人生歷程既動態對比,就如探長已解釋

如果邊度有問題都請盡量幫忙指正,希望學到多D

張巴打嘅解讀都好正,補充、深入對比嘅方面
一正一反,確係呢首詞嘅精妙所在!
「天涼好個秋」係好值得細味,係經歷好多之後先吐出嘅句子
我唔知係咪可以用正面去形容呢句
反而有種稼軒將「愁」深化、內化,與「愁」合一
「愁」已經係長駐詞人嘅心靈,一切皆愁

「秋」確如巴打所講,隱有年華老去之意
又可以加埋係Blog到,與眾分享

其實我對古詩詞嘅認識仍然相當淺薄,只係呢首詞文字淺白,容易觀察多少少pattern ,但唔知係咪完全準確咁解,都希望分享下所想。覺得淨係得呢首醜奴兒同埋青玉案寫得比較直白,其他都有D深
再三細嚼過《醜奴兒》呢首詞,發現辛所運用之對比手法真係工整得好緊要,無論表層定深層意思都玩得好盡。

表層方面,上下兩片相對之每一句所帶有既情緒、狀態都能互相呼應對比,全部一正一反!呢首詞每字每句都運用得天衣無縫

少年不識愁滋味(-),愛上層樓(前進狀態/動)。愛上層樓(前進狀態/動)。為賦新詞強說愁(-)

而今識盡愁滋味(+),欲說還休(停止狀態/靜)。欲說還休(停止狀態/靜)。卻道天涼好個秋(+)

大個左盡領苦頭,累積到人生經驗,本應可以滔滔不絕向人傾訴,但偏偏欲言又止,其實真係費事講,定有原因唔敢講??最後吐出「態度正面」嘅一句“天涼好個秋”,我始終覺得呢句唔係隨意拋出嘅:正常理解呢個時刻大概要說些傷春悲秋既負面說話,但佢卻將態度導回正面方向,係咪表示自己對“愁”呢種負面情緒已消化、睇透,有超脫嘅成分?Anyway呢句嘅正面語調又啱啱好同上片末句(負面)彼此對立番
但另一方面,“秋”嘅意象亦可講象徵住辛棄疾對步入中/老年人生黃昏階段嘅感慨??

其實我對古詩詞嘅認識仍然相當淺薄,只係呢首詞文字淺白,容易觀察多少少pattern ,但唔知係咪完全準確咁解,都希望分享下所想。覺得淨係得呢首醜奴兒同埋青玉案寫得比較直白,其他都有D深

巴打絕對解得唔差
至少我睇完都有唔少得著

巴打由陶淵明睇到李商隱、蘇東坡
到而家稼軒詞都進入尾聲,就快講完啦
終其一生嘅閱讀,又有邊個話自己唔淺薄

「完全正確」嘅理解,到底存唔存在呢?
西方嘅詮釋學爭論多年,幾經轉折,似乎仲未有定論
當然已經無咩人再講「還原」返作者最原初嘅本意
因為本意,係得已經死咗嘅作者先知
於是有人提出「更好」嘅解讀,覺得我地係要進步嘅
一代比一代嘅解讀,要更加好先得
又有人覺得「更好」唔存在,只有「唔同」嘅解讀
但係又返去兩難嘅問題,咁即係各說各話
無標準,無對錯,無高低,即係虛無
咁樣講,似乎作者嘅「本意」又有其價值啦

講咗咁多,其實都係想指出「完全正確」係唔存在嘅
我地每一個解讀,都係當下時代嘅解讀
(當然都要按照返作品脈絡、架構,唔係天馬行空)
做出有效嘅詮釋,第一步必然係細緻嘅文本分析
而張巴打正係做緊最基本亦係最重要嘅一步
學無止境,一齊努力,共勉!
有冇辛生啲熱血詩詞推介?(冷門啲都唔怕)
即係 一聞戰鼓意氣生、三更雪壓飛狐城 個類
有冇辛生啲熱血詩詞推介?(冷門啲都唔怕)
即係 一聞戰鼓意氣生、三更雪壓飛狐城 個類

如果講好似東坡呢種:

東坡 江城子(密州出獵)

老夫聊發少年狂!左牽黃,右擎蒼。錦帽貂裘,千騎卷平岡。為報傾城隨太守;親射虎,看孫郎。

酒酣胸膽尚開張。鬢微霜,又何妨!持節雲中,何日遣馮唐?會挽雕弓如盈月;西北望,射天狼。

簡介基本古典文學概念:婉約、豪放 並讀溫庭筠菩薩蠻(小山重疊金明滅)、東坡江城子(密州出獵)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/05/blog-post_30.html

稼軒詞入面比較無呢種咁開心咁爽快嘅作品
因為稼軒嘅豪放,其實係一種悲壯
係寫熱血戰事之中必然有「悲劇英雄」嘅存在
呢位「悲劇英雄」緊係佢啦
所以我地講過嘅詞,好多都係頹放、沈鬱
甚至係激憤、淒涼之境

少年英雄:無法忘懷之軍旅回憶 細讀辛稼軒破陣子(為陳同甫壯詞以寄之)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/08/ep2.html

辛棄疾之變:稼軒居士之悲嘆 細讀辛稼軒鷓鴣天(有客慨然談功名,因追念少年時事,戲作)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/09/ep15.html

巴打由陶淵明睇到李商隱、蘇東坡
到而家稼軒詞都進入尾聲,就快講完啦
終其一生嘅閱讀,又有邊個話自己唔淺薄

「完全正確」嘅理解,到底存唔存在呢?
西方嘅詮釋學爭論多年,幾經轉折,似乎仲未有定論
當然已經無咩人再講「還原」返作者最原初嘅本意
因為本意,係得已經死咗嘅作者先知
於是有人提出「更好」嘅解讀,覺得我地係要進步嘅
一代比一代嘅解讀,要更加好先得
又有人覺得「更好」唔存在,只有「唔同」嘅解讀
但係又返去兩難嘅問題,咁即係各說各話
無標準,無對錯,無高低,即係虛無
咁樣講,似乎作者嘅「本意」又有其價值啦

講咗咁多,其實都係想指出「完全正確」係唔存在嘅
我地每一個解讀,都係當下時代嘅解讀
(當然都要按照返作品脈絡、架構,唔係天馬行空)
做出有效嘅詮釋,第一步必然係細緻嘅文本分析
而張巴打正係做緊最基本亦係最重要嘅一步
學無止境,一齊努力,共勉!

係,又忘記左你強調既文學多向詮釋
預計仲有四首完
希望推爆前出得哂啦
預計仲有四首完
希望推爆前出得哂啦

仲有四首咁多,推爆前應該未出完
預計仲有四首完
希望推爆前出得哂啦

仲有四首咁多,推爆前應該未出完

我驚到時出新post得一兩首
好似好怪咁

由情顯理:人世間最遙遠的距離
樂讀辛稼軒定風波(席上送范廓之遊建康)

器大者聲必宏,志高者意必遠。知夫聲與意之本原,則知歌詞之所自出。
——范開〈稼軒詞序〉

稼軒 定風波(席上送范廓之遊建康)

聽我尊前醉後歌,人生無奈別離何!但使情親千里近;須信,無情對面是山河。

寄語石頭城下水。居士,而今渾不怕風波。惜使未成鷗鳥伴。經慣,也應學得老漁蓑。

正文第三十章

詞題:席上送范廓之遊建康
范廓之,即范開,字廓之
范開係稼軒嘅重要門生
跟隨稼軒學習多年,情同父子
范開曾經收集稼軒嘅詞作
輯然後編,出版成書

開久從公游,其殘膏剩馥,得所沾焉為多。因暇日裒集冥搜,才逾百首,皆親得於公者。
范開編書之外,亦執筆寫序言
一篇〈稼軒詞序〉,成為研讀稼軒詞必讀一文
故其詞之為體,如張樂洞庭之野,無首不尾,不主故常;又如春雲浮空,卷舒起滅,隨所變態,無非可觀。無他,意不在於作詞,而其氣之所充,蓄之所發,詞自不能不爾也。其間固有清而麗、婉而嫵媚,此又坡詞之所無,而公詞之所獨也。
做咗門生咁耐,自然熟知老師
成篇文對稼軒詞有整體風格嘅論述
等我地今時今日可以由范開
呢位同一時代人嘅眼光睇稼軒詞

稼軒 定風波(席上送范廓之遊建康)

聽我尊前醉後歌,人生無奈別離何!但使情親千里近;須信,無情對面是山河。

既然呢首詞係有特定嘅情景、對象
我地就必須想像當時嘅情況:
首先,係「席上」酒宴送別門生
其次,稼軒係長輩,對後輩講嘢
呢兩個特定要素,係呢首詞彰顯出黎

上半片係席上送別范開,由情顯理
稼軒歡送范開,飲飽食醉
叫范開聽佢嘅高歌,作為離別之詞
人生呀!令人無奈嘅別離呀!
生離死別,係我地都必須面對嘅事
普通嘅詩詞可能就會繼續悲哀
但呢首詞入面嘅角色比較特別
因為稼軒既係長輩,自然唔可以咁灰啦

「但使情親千里近;須信,無情對面是山河」
張小嫻曾經寫過,廣為流傳:
世界上最遙遠的距離
不是生與死
而是我就站在你面前
你卻不知道我愛你

但原來早成千年嘅稼軒
一早已經用更加霸氣嘅句子
表達相近嘅意思
呢種「情」唔係單止愛情
友情、親情、師生之情皆可
重點在於「親」之一字
兩人之間Close唔Close唔係取決距離
形體再遠,情感依舊可以親近

王勃詩云:
海內存知己,天涯若比鄰。
秦觀詞曰:
兩情若是久長時,又豈在朝朝暮暮。
情感存在於心靈維度
唔係物理空間可以阻絕架!

好似我地同唔啱key嘅人傾計
真係會覺得話不投機半句多
即使呢位人兄係你面前
但同佢嘅心靈卻係好似隔住山河咁遠
無情之人,「對面」係物理空間
而心理嘅空間,彼此有如「山河」阻隔
呢種對比,先係最遙遠嘅距離
稼軒呢句真係好鬼入肉呀!

寄語石頭城下水。居士,而今渾不怕風波。惜使未成鷗鳥伴。經慣,也應學得老漁蓑。

石頭城:六朝嘅著名古城,遺址位於現清涼山一帶

下半片轉入寫自己,兼作勸勉
稼軒要范開代為傳話
因為范開係即將到建康,開始仕途
而稼軒呢,就做稼軒居士
以過來人嘅身分勸勉范開

「石頭城下水」,乃一隱喻
稼軒暗串緊果班仲係朝野嘅小人
係詞作之中,緊係唔可以明言啦
不過呢,「水」就會起風波嘅
「石頭城」曾係帝王建築,喻廟堂
兩樣都係指向朝中小人愛生風波

「居士,而今渾不怕風波」
因此稼軒先會講:
放心啦范開,我而家咩都唔怕
都係帶湖隱居做居士
仲怕呢班垃圾小人做咩?

「惜使未成鷗鳥伴。經慣,也應學得老漁蓑」
稼軒呢邊一再強調佢淡泊名利嘅人生態度
就算未做到鷗鳥嘅同伴,忘掉一切機心
至少過咗咁耐嘅隱居年用
都已經可以學到好似老漁夫咁平淡生活

稼軒下半片好似全部講緊自己
其實都係向門生范開展示唔同嘅人生方向
進則仕,退則隱,本來就係一體兩面
朝野險惡,只係得少數人飛黃騰達
就算將來仕途受挫,都唔會太灰
因為老師已經展示咗咩叫老子什麼都不怕啦!
仲有三篇,大家可能見到戈登巴話唔想開多個post,即刻唔討論,慳返d位
仲有三篇,大家可能見到戈登巴話唔想開多個post,即刻唔討論,慳返d位

待睇姐

待睇姐

慢慢睇,慢慢回
今個星期又有驚喜比大家
可無可能1001呢
可無可能1001呢
手殘㩒多左一下添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞