【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
戈登巴打我唔quote 你個回覆了,廢事太長影響其他巴打閱讀

我當年中學教青玉案條友真係用愛情去解釋
我都係睇巴你打你呢個post先了解有更深一層嘅意思
不過青玉案一開頭嗰句真係覺得幾正,由以前到而家都係

其實對讀都係巴打你開呢兩位先加上比較得閒先睇,因為細佬我其實好少睇書睇文
講真多謝巴打有心整啲咁嘅post出黎,因為睇你啲文仲有心機睇自己返學啲書
我而家連漫畫都無心機睇
再者,無理由齋睇一條友,雖然人成長過程心態會變,會令到詞嘅風格都變,但齋睇一條友都會悶,更何況而家呢個年代,出部iphone 都要比較下邊度抵啦。
唔比較下真係唔知邊個比較好,無理由覺得一件野好,佢成世都係好,呢個世界好大,唔試過其他又點知原本好定差呢
唔好話文學對讀,m記同kfc ,唔比較又點知自己覺得m記薯條係咁屈機
講到1999咁,sorry
不過對古文真係要花多啲時間睇本文同解釋
自問中文能力唔算好,仲要古文點都有啲吃力

稼軒嘅執著原來係咁,謝巴打解釋
我就唔睇歷史,所以好少去理解古典文學中嘅歷史背景,我都知文史分不開,我懶唔想睇歷史姐

東坡嘅定風波真係
上半片唉屌濕撚曬唉屌唔撚驚嘅feel,下半片就望返以前嘅自己,睇化曬咁。
最後一句也無風雨也無晴,個feel 已經超脫曬,心境超越咗苦同樂
莊周我都有睇過下,但睇唔明
都係嗰句,自問做唔到東坡嘅超脫,稼軒嘅同而家嘅自己共嗚較多

另一個回覆晏啲再覆,今日有啲忙未能有時間,你新文都未有時間睇
不過尋日睇咗你篇韓非子嘅頭
買咗本魯迅小說集好耐都未有動力睇,反而呢一個星期追曬你嘅東坡同稼軒
Sorry for 1999
巴打有無機會講下魯迅?
呢幾日懶左
而家要勤力d補課先得
巴打有無機會講下魯迅?

都有生之年系列
如果中國有所謂偉大嘅文學家
應該非魯迅莫屬啦
呢幾日懶左
而家要勤力d補課先得

慢慢睇
出文一定快唔過睇文
而家好似熱鬧左
巴打可唔可以講下咩係浪漫,以前上堂有講過但忘了,記得個意思同而家差好遠。

唔……
浪漫作為文學風格之形容
必定會係指涉「浪漫主義」
浪漫主義,聽就聽得多,用都用得多
但真係了解入面內容嘅人好少

浪漫主義,本身就唔係中國古典文學嘅嘢
起源德國,係對工業革命後社會對人制度化嘅反抗
簡單黎講,係對科技文明嘅一種批判
重新主張人嘅情感、靈魂之重要
唔單止係文學主張,係生活、哲學嘅思想

因此,我地要問嘅係:
邊個用浪漫形容中國古典文學先?
呢一種西方諗法,係咪可以用係中國古典?
第一個問題,我唔去詳細考查啦
大抵係中國五四引進西方文學主張
大學採取西方大學體制
要用西方主義套入中國學問
於是有唔少老先生就用現實主義、浪漫主義講古典
我地而家反思返,會發現佢地九成都係亂用

當用現實主義、浪漫主義,而無明確定義
自然就淪為吹水,無咩好講
於是變成今時今日大家普遍廣泛嘅形容詞
情感激烈,有理想,咪浪漫
講人民疾苦,反映社會,咪現實
背後嘅理論、歷史係唔需要深究
當然咁樣其實係無助我地了解中國古典文學啦

至於第二個問題
我覺得用係中國現代文學係比較合理嘅
至少都係有批判嘅意味
但講到中國古典,根本社會時代差異極大
又唔見得對理解中國古典有任何幫助
純粹咁套用,頂多係簡化成件事
當然啦,我唔反對作為一般現代人嘅用法
好似李商隱情詩好浪漫咁
但係一種形容詞,已經九成專指愛情

留名學野
又有高汁討論

我要時間消化下
好多terms
戈登巴打我唔quote 你個回覆了,廢事太長影響其他巴打閱讀

我當年中學教青玉案條友真係用愛情去解釋
我都係睇巴你打你呢個post先了解有更深一層嘅意思
不過青玉案一開頭嗰句真係覺得幾正,由以前到而家都係

其實對讀都係巴打你開呢兩位先加上比較得閒先睇,因為細佬我其實好少睇書睇文
講真多謝巴打有心整啲咁嘅post出黎,因為睇你啲文仲有心機睇自己返學啲書
我而家連漫畫都無心機睇
再者,無理由齋睇一條友,雖然人成長過程心態會變,會令到詞嘅風格都變,但齋睇一條友都會悶,更何況而家呢個年代,出部iphone 都要比較下邊度抵啦。
唔比較下真係唔知邊個比較好,無理由覺得一件野好,佢成世都係好,呢個世界好大,唔試過其他又點知原本好定差呢
唔好話文學對讀,m記同kfc ,唔比較又點知自己覺得m記薯條係咁屈機
講到1999咁,sorry
不過對古文真係要花多啲時間睇本文同解釋
自問中文能力唔算好,仲要古文點都有啲吃力

稼軒嘅執著原來係咁,謝巴打解釋
我就唔睇歷史,所以好少去理解古典文學中嘅歷史背景,我都知文史分不開,我懶唔想睇歷史姐

東坡嘅定風波真係
上半片唉屌濕撚曬唉屌唔撚驚嘅feel,下半片就望返以前嘅自己,睇化曬咁。
最後一句也無風雨也無晴,個feel 已經超脫曬,心境超越咗苦同樂
莊周我都有睇過下,但睇唔明
都係嗰句,自問做唔到東坡嘅超脫,稼軒嘅同而家嘅自己共嗚較多

另一個回覆晏啲再覆,今日有啲忙未能有時間,你新文都未有時間睇
不過尋日睇咗你篇韓非子嘅頭
買咗本魯迅小說集好耐都未有動力睇,反而呢一個星期追曬你嘅東坡同稼軒
Sorry for 1999

中文老師絕對大多數都係出自上一代嘅中文系
非常講求抒情傳統,反對實用
自然對青玉案(元夕)嘅解讀全盤解為愛情詞
而對其他解讀之可能,置之不理

我寫文都對自己有一定要求
如果盡量力求超越坊間解法,包括教科書
寫得吸引,又要比大家睇完真係有得著
係我由一開始講陶淵明,到而家嘅目標

巴打講對讀方面講得好好
分析、對比、歸納
無論係普通讀者,定係大學者
其實都必須用呢種方法去閱讀文學
亦都係我地建立價值觀嘅基礎

其實無邊個有膽話自己中文好
大家都想力求精進,我都一樣
係到同巴打一齊努力,共勉
巴打你幾時寫謝安

話說回來,真男大應濟世為懷
空有一身經國偉略 收埋係田間劣鳩 一日到黑bitching about it 可恥

出師表真係睇幾多萬次都為之動容

謝安嘅歷史評價一直都好好
比較著重係政治方面
書法都係好出名
唔知點樣寫佢好

同文學有關最出名係呢個:
謝太傅寒雪日內集,與兒女講論文義。俄而雪驟。公欣然曰:「白雪紛紛何所似?」兄子胡兒曰:「撒鹽空中差可擬。」兄女曰:「未若柳絮因風起。」公大笑樂。

出師表係一絕
古文入面,好講求「得體」
呢種作品而家比較少人重視
全因唔識因體而異去評論古文
留名
十年無返黎
中文老師絕對大多數都係出自上一代嘅中文系
非常講求抒情傳統,反對實用

勁嗰班多數讀研究生
極少數好似我朋友咁讀緊本科已經有料教研究生但走去教中學,連研究生都唔報
教得中學嘅即使係三大畢業但水平一般
至於反對實用,係因為佢地根本唔識,而唔係反對支持。

當然有時流於主觀,只係用自己角度分析係好事,青玉案我自己嘅解讀就唔同其他人,可以自high。

讀古文辨文體,古人眼裡最理想係文選文心雕龍或者古文辭類纂。我覺得辨與不辨都無問題,好作品不為文體所限。

講起謝安,辛棄疾對佢嘅評價略為曖昧。
我覺得都係讚嘅多。

論作品,佢遠遠比唔上三張二陸兩潘一左,更加比唔上二謝。

老師水平唔評論啦
教書好多都係搵食啫
寫文其中一大目的都係為以正視聽
好多老師都係照本宣科

謝安果邊的確好有趣
我都覺得可以有好多唔同嘅解讀
特別係呢種咁間接嘅評論
十年無返黎

永遠唔怕遲
而家好似熱鬧左

探長努力吸引有心人

要靠大家得閒推post
追哂探長所有Post
留名

Welcome sister
十年無返黎

永遠唔怕遲

新手想睇下詩詞 應該由邊到入手?
新手想睇下詩詞 應該由邊到入手?

我都係由零開始睇探長
就由呢邊開始啦

我怕一開始睇太長太深會好難消化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞