【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
點解古人d愛國心咁強大 過左咁多年都係一心為國為民。辛棄疾咁有恆心,永不灰心咁要報效國家,即使國家唔重用佢,投閒置散都消減唔到佢ge愛國情懷。

中年都仲有股火
但晚年似乎斷絕呢種諗法
後面會再講

罷官隱居前
稼軒已經係帶湖買地起屋
佢好鍾意自己嘅莊園
仲叫朋友洪邁幫佢記低莊園嘅形態
「既築室百楹,財佔地什四。乃荒左偏以立圃,稻田泱泱,居然衍十弓」
有屋又有田,地方大到不得了
起成百幾間屋,先佔十分之四嘅空間
「集山有樓,婆娑有室,信步有亭, 滌硯有渚」
山中有樓,林間有室
隨意走幾步有涼亭休憩
要洗墨硯隨時都有水流過附近
真係真係令人好鬼妒忌呀!

係咪痴線架
成個小型村落黎
同佔地為王有咩分別
有錢到咁

有錢就是任性
古代有錢嘅享受大好多
反而資本主義嘅有錢
相對無咁奢華
點解古人d愛國心咁強大 過左咁多年都係一心為國為民。辛棄疾咁有恆心,永不灰心咁要報效國家,即使國家唔重用佢,投閒置散都消減唔到佢ge愛國情懷。

中年都仲有股火
但晚年似乎斷絕呢種諗法
後面會再講

原來都識得放棄,但咁又係另一種痛心,國家不停衰敗但又乜都做唔到,真係既憤怒,又無奈
陶淵明真係好勁
東坡又講佢
連辛棄疾都講佢
真係影響力好大

緊係勁
唔係點會第一次講佢先
古代中國士人嘅精神貴族

唔知而家仲有冇人嚮往田園生活???

大把啦⋯⋯
陶淵明影響至今不絕
但好可能已經商品化
我愛嫁軒猶勝東坡
佢既霸氣一點一滴都滲晒落佢既作品之中

煮酒論英雄
天下英雄誰敵手?曹劉,生子當如孫仲謀。

纏綿?有!
記得同燒此夜香,人在回廊,月在回廊。而今獨自睚昏黃,行也思量,坐也思
量。

胸懷天下?有!
醉裡挑燈看劍,夢回吹角連營。

電影感?有!
東風夜放花千樹,更吹落﹑星如雨。

霸氣噴發?有!
把吳鉤看了,闌干拍遍,無人會,登臨意。

我最愛既宋詞!!!!!!!
千古江山,英雄無覓,孫仲謀處。
舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去。
斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住。
想當年﹑金戈鐵馬,氣吞萬裡如虎。
元嘉草草,封狼居胥,贏得倉皇北顧。
四十三年,望中猶記,烽火揚州路。
可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓﹗
憑誰問﹑廉頗老矣,尚能飯否﹖

我讀蘇辛詞,愈讀愈發現兩者細微嘅差異
蘇東坡嘅生命充滿彈性,道家哲理很能係詞作中呈現
東坡比人嘅感覺,總係比較隨和、快樂
辛稼軒少了一分幽默,多了一分剛直
堅持絕對嘅理想,唔會妥協半分,以硬對硬
往往呈現係詞嘅唔係超越嘅哲理,而係豪邁嘅陽剛
亦因為咁,辛嘅詞去到極端之處嘅力量,係東坡比唔上
要寫出獨樹一幟嘅文學作品,係以生命換取
東坡如是,稼軒如是

好好笑嘅係,中國學者曾經有段時間
將辛當做法家思想代表詞人
呢種理解當然係謬誤,政治主導
但多少都可以反映辛比人嘅印象
同東坡呢種親切文學家相差幾遠

根本東坡居士的思想係出世
而辛稼軒係入世
但我都係鍾意稼軒長短句多
好豪邁霸氣
我愛嫁軒猶勝東坡
佢既霸氣一點一滴都滲晒落佢既作品之中

煮酒論英雄
天下英雄誰敵手?曹劉,生子當如孫仲謀。

纏綿?有!
記得同燒此夜香,人在回廊,月在回廊。而今獨自睚昏黃,行也思量,坐也思
量。

胸懷天下?有!
醉裡挑燈看劍,夢回吹角連營。

電影感?有!
東風夜放花千樹,更吹落﹑星如雨。

霸氣噴發?有!
把吳鉤看了,闌干拍遍,無人會,登臨意。

我最愛既宋詞!!!!!!!
千古江山,英雄無覓,孫仲謀處。
舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去。
斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住。
想當年﹑金戈鐵馬,氣吞萬裡如虎。
元嘉草草,封狼居胥,贏得倉皇北顧。
四十三年,望中猶記,烽火揚州路。
可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓﹗
憑誰問﹑廉頗老矣,尚能飯否﹖

我讀蘇辛詞,愈讀愈發現兩者細微嘅差異
蘇東坡嘅生命充滿彈性,道家哲理很能係詞作中呈現
東坡比人嘅感覺,總係比較隨和、快樂
辛稼軒少了一分幽默,多了一分剛直
堅持絕對嘅理想,唔會妥協半分,以硬對硬
往往呈現係詞嘅唔係超越嘅哲理,而係豪邁嘅陽剛
亦因為咁,辛嘅詞去到極端之處嘅力量,係東坡比唔上
要寫出獨樹一幟嘅文學作品,係以生命換取
東坡如是,稼軒如是

好好笑嘅係,中國學者曾經有段時間
將辛當做法家思想代表詞人
呢種理解當然係謬誤,政治主導
但多少都可以反映辛比人嘅印象
同東坡呢種親切文學家相差幾遠

根本東坡居士的思想係出世
而辛稼軒係入世
但我都係鍾意稼軒長短句多
好豪邁霸氣

鍾意記得睇哂成個post
唔止有你鍾意嘅豪邁
仲有好多其他唔同風格
每一首都係佳作以上
去到呢到見到辛棄疾開始進入天人合一嘅思維了
或者稼軒意識到
真正嘅隱居,必須有孤獨嘅準備
再多期盼所謂嘅同盟,都係無助自身
自身高潔,何必依賴外物?

你真係分析得好通透
「東岸綠陰少,楊柳更須栽」
稼軒眼見東岸嘅樹木唔多
心諗要栽種更多楊柳啦
「更須栽」此一行為
除表達久居於此外
無非都係確立自己隱居田園嘅決心
我地都知對稼軒黎講,隱居唔係易事
要修煉出田園之心
要付出更多嘅時間,更多嘅努力
必須係心田間栽種更多綠蔭

呢段好有警世FEEL,做事要有堅毅意志
不過可唔可以話稼軒喺被迫產生田園思想?(佢潛意識都未必想?只係為令自己心理上好過一些而屈服??)
去到呢到見到辛棄疾開始進入天人合一嘅思維了

明日再出篇
慢慢真係會講稼軒點天人合一
或者稼軒意識到
真正嘅隱居,必須有孤獨嘅準備
再多期盼所謂嘅同盟,都係無助自身
自身高潔,何必依賴外物?

你真係分析得好通透

希望會係比較好嘅解讀
我盡量力求同坊間一般講法唔同
唯有如此,先有新意
求新往往可以鑽得更深
不過可唔可以話稼軒喺被迫產生田園思想?(佢潛意識都未必想?只係為令自己心理上好過一些而屈服??)

田園思想可能好多人都有
但稼軒頂多得閒諗吓,或者偶一為之
佢根本唔想真係長期退隱田園
可惜正如巴打講,佢無其他選擇
既然係咁,不如學吓前人
待自己可以過得開心
或者又真係有機會看破世俗呢

田園思想可能好多人都有
但稼軒頂多得閒諗吓,或者偶一為之
佢根本唔想真係長期退隱田園
可惜正如巴打講,佢無其他選擇
既然係咁,不如學吓前人
待自己可以過得開心
或者又真係有機會看破世俗呢

潛意識裡仍有一份執著堅持
不過比自己多一條出路都係好事
推一推
等今日睇文
戈登巴仲堅持緊
文呢?

遊山玩水,心境外景之矛盾
並讀辛稼軒鷓鴣天(遊鵝湖,醉書酒家壁)、清平樂(博山道中即事)

報國無門,壯志難酬,這怎能不叫他憤恨嘆息?他不能像陶淵明那樣射耕田園,悠然自足;也不能像蘇軾那樣看透宇宙人生,對一切坦然待之。雖然在帶湖的生活表面上淡泊平靜,但他內心卻時時塊壘難平,因爲他始終無法忘記國家的危難、人民的痛苦,還有自己年少時立下的雄偉志向。
——劉中昧

正文第十七章

隱居田園,稼軒有好多空餘時間
係呢段日子,佢一共寫下四百五十三首詞
而目前可見,稼軒只得六百二十九首
係數量黎講係相當驚人嘅

我地都要理解到,隱居唔係宅係屋企
棄疾豪爽尚氣節,識拔英俊,所交多海內知名士
稼軒好多朋友,又有門生,成日有聚會
除此之外,亦都成日去遊山玩水
時間多,朋友多,去嘅地方多
種種原因加埋,都令稼軒寫下更多詞作

稼軒 鷓鴣天(遊鵝湖,醉書酒家壁)

春入平原薺菜花,新耕雨後落群鴉。多情白髮春無奈,晚日青帘酒易賒。

閒意態,細生涯,牛欄西畔有桑麻。青裙縞袂誰家女?去趁蠶生看外家。

薺菜花:植物名,嫩葉可供食用

帶湖同鵝湖好近
詞題「 遊鵝湖」
此詞係「醉書酒家壁」而成
即係飲醉酒,寫係酒家幅牆到

上半片先講平原春景
春風一吹,萬物生機盛放
薺菜花滿布田野
新翻好嘅泥土,又有雨水嘅滋潤
群鴉落係呢塊田地休息

但係春天嘅景色
引唔出稼軒嘅喜樂
反而令佢覺得「春無奈」
春天可以使大自然重現生機
卻無法令稼軒白髮變黑髮
詞人多情,傷春悲秋也

日頭就快結束
稼軒依然滿懷愁思
自己到底為咩而係到浪費時間呢?
「青帘」,舊時酒店門口多掛青簾
去附近間酒家飲吓酒啦

閒意態,細生涯,牛欄西畔有桑麻。青裙縞袂誰家女?去趁蠶生看外家。

下半片轉入對農村居民嘅觀察
村民悠閒自得,細味生活
牛欄西邊嘅空地種左桑麻
呢位青裙女係邊家嘅人呢?
似乎係趕係蠶生忙碌之前返外家探親

我地必須留意
稼軒依然係坐係酒館
望出外面嘅田園槐村民嘅生活
可望而不可即
詞人依然同田園隔開一層
係觀察者,而非生活者

稼軒 清平樂(博山道中即事)

柳邊飛鞚。露濕征衣重。宿鷺驚窺沙影動。應有魚蝦入夢。

一川淡月疏星。浣紗人影娉婷。笑背行人歸去,門前稚子啼聲。

詞題:博山道
博山係出名嘅名勝地方
稼軒成日去玩,仲寫低唔少詞作
呢首就係其中之一

上半片寫稼軒夜行山道
旁邊馬路有人騎馬飛奔而過
露氣好重,彷彿沾濕詞人衣衫
「重」之一字,好形象化嘅講濕氣
詞人甚至覺得衣衫變得更重

但呢種唔爽快嘅外景
並無影響到稼軒怡然自得嘅心境
因此當佢見到白鷺棲宿沙灘
明明訓著左,又好似望緊沙面
影子不斷搖擺,準備捉魚咁

詞人推測:
白鷺應該發夢捉緊魚蝦!
「應有魚蝦入夢」之奇想
可見稼軒心情應該幾好先會咁多FF

下半片盡顯閒適之態
河川之上,淡淡月影伴著疏散星光
年輕嘅婦女係溪邊洗衫
身影動人,別有一番美態

「笑背行人歸去,門前稚子啼聲」
此句先交代果,再講因
囡囡聽到自己個仔係門前啼哭
見到有人係附近行,見到自己洗衫
呢個行人可能正係稼軒
囡囡嬌羞一笑,就急住返去湊仔

兩首詞,不同嘅心境同外景
稼軒遊山玩水嘅詞作好多
但未必都係閒適之作,有時愈玩愈灰
人始終係不斷變化,充滿矛盾
亦正因如此,文學先咁有趣

遊山玩水,心境外景之矛盾
並讀辛稼軒鷓鴣天(遊鵝湖,醉書酒家壁)、清平樂(博山道中即事)

報國無門,壯志難酬,這怎能不叫他憤恨嘆息?他不能像陶淵明那樣射耕田園,悠然自足;也不能像蘇軾那樣看透宇宙人生,對一切坦然待之。雖然在帶湖的生活表面上淡泊平靜,但他內心卻時時塊壘難平,因爲他始終無法忘記國家的危難、人民的痛苦,還有自己年少時立下的雄偉志向。
——劉中昧

正文第十七章

隱居田園,稼軒有好多空餘時間
係呢段日子,佢一共寫下四百五十三首詞
而目前可見,稼軒只得六百二十九首
係數量黎講係相當驚人嘅

我地都要理解到,隱居唔係宅係屋企
棄疾豪爽尚氣節,識拔英俊,所交多海內知名士
稼軒好多朋友,又有門生,成日有聚會
除此之外,亦都成日去遊山玩水
時間多,朋友多,去嘅地方多
種種原因加埋,都令稼軒寫下更多詞作

稼軒 鷓鴣天(遊鵝湖,醉書酒家壁)

春入平原薺菜花,新耕雨後落群鴉。多情白髮春無奈,晚日青帘酒易賒。

薺菜花:植物名,嫩葉可供食用

帶湖同鵝湖好近
詞題「 遊鵝湖」
此詞係「醉書酒家壁」而成
即係飲醉酒,寫係酒家幅牆到

上半片先講平原春景
春風一吹,萬物生機盛放
薺菜花滿布田野
新翻好嘅泥土,又有雨水嘅滋潤
群鴉落係呢塊田地休息

但係春天嘅景色
引唔出稼軒嘅喜樂
反而令佢覺得「春無奈」
春天可以使大自然重現生機
卻無法令稼軒白髮變黑髮
詞人多情,傷春悲秋也

日頭就快結束
稼軒依然滿懷愁思
自己到底為咩而係到浪費時間呢?
「青帘」,舊時酒店門口多掛青簾
去附近間酒家飲吓酒啦

下半片轉入對農村居民嘅觀察
村民悠閒自得,細味生活
牛欄西邊嘅空地種左桑麻
呢位青裙女係邊家嘅人呢?
似乎係趕係蠶生忙碌之前返外家探親

我地必須留意
稼軒依然係坐係酒館
望出外面嘅田園槐村民嘅生活
可望而不可即
詞人依然同田園隔開一層
係觀察者,而非生活者

稼軒 清平樂(博山道中即事)

柳邊飛鞚。露濕征衣重。宿鷺驚窺沙影動。應有魚蝦入夢。

詞題:博山道
博山係出名嘅名勝地方
稼軒成日去玩,仲寫低唔少詞作
呢首就係其中之一

上半片寫稼軒夜行山道
旁邊馬路有人騎馬飛奔而過
露氣好重,彷彿沾濕詞人衣衫
「重」之一字,好形象化嘅講濕氣
詞人甚至覺得衣衫變得更重

但呢種唔爽快嘅外景
並無影響到稼軒怡然自得嘅心境
因此當佢見到白鷺棲宿沙灘
明明訓著左,又好似望緊沙面
影子不斷搖擺,準備捉魚咁

詞人推測:
白鷺應該發夢捉緊魚蝦!
「應有魚蝦入夢」之奇想
可見稼軒心情應該幾好先會咁多FF

下半片盡顯閒適之態
河川之上,淡淡月影伴著疏散星光
年輕嘅婦女係溪邊洗衫
身影動人,別有一番美態

「笑背行人歸去,門前稚子啼聲」
此句先交代果,再講因
囡囡聽到自己個仔係門前啼哭
見到有人係附近行,見到自己洗衫
呢個行人可能正係稼軒
囡囡嬌羞一笑,就急住返去湊仔

兩首詞,不同嘅心境同外景
稼軒遊山玩水嘅詞作好多
但未必都係閒適之作,有時愈玩愈灰
人始終係不斷變化,充滿矛盾
亦正因如此,文學先咁有趣
我總覺得年青人會較喜愛稼軒霸氣外露,
而有番咁上下年紀嘅,就會細味到東坡嘅灑脫。

年輕時,總會覺得建功立業先無負少年頭;
但人老咗後,就會明白好多野都係無計,不如淡泊處之let it be.
我總覺得年青人會較喜愛稼軒霸氣外露,
而有番咁上下年紀嘅,就會細味到東坡嘅灑脫。

年輕時,總會覺得建功立業先無負少年頭;
但人老咗後,就會明白好多野都係無計,不如淡泊處之let it be.

https://www.youtube.com/watch?v=ih-8K1a_SsA
做東坡總係比較快活
可惜人生難學
稼軒學陶淵明、學東坡
始終都係本性不改
又係鷓鴣天?
另我諗起 春風又綠江南岸
原來又係探長
戈登巴仲堅持緊

絲打仲唔返黎睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞