【古典文學】驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處——詞中之龍辛稼軒

1001 回覆
521 Like 7 Dislike
留名
pish
想問問巴打有咩入門書推薦?
搵日經過書局睇睇

鄧廣銘著《稼軒詞編年箋注》,上海古籍出版社

呢本可以蘇辛對讀
顏崑陽著《蘇辛詞選釋》,里仁書局
探長巴打
即刻留名正皮

多謝巴打長期支持
辛詞唔會比東坡詞差
甚至有唔少人覺得辛詞勁過東坡詞

我以為東坡已經係好勁

蘇(北宋)辛(南辛)
文學史上公認宋詞最好兩位
除咗呢兩位神級人物
柳三變、六一居士都好正架

辛哥哥 有幾首小弟至愛
楚天千里清秋 水隨天去秋無際 (水龍吟‧登建康賞心亭)
醉里挑燈看劍 夢回吹角連營 (破陣子‧為陳同甫賦壯詞以寄)
少年不識愁滋味,愛上層樓 (醜奴兒‧書博山道中壁)

「文能提筆安天下 武能上馬定乾坤」
少有文武雙全嘅神人
另一個怪物就係 王陽明

仲有曹丞相
呢D真係揸過刀揾食既人寫既文係有股氣勢係到
做過帝王將相個D寫既更加係氣勢非凡唔係一般文人寫得出
就算係一D文采冇咁好既寫出黎股氣勢都非常人
岳飛同辛棄疾係同一時代
難怪比人投閒置散
佢真係去打仗,結局隨時仲慘
留名支持
不過最鍾意都係李清照既怨婦mode
不過最想巴打開post講講既
都係 「匹夫而為百世師,一言而為天下法」既韓退之
探長巴打
即刻留名正皮

多謝巴打長期支持
辛詞唔會比東坡詞差

我以為東坡已經係好勁

蘇(北宋)辛(南辛)
除咗呢兩位神級人物

辛哥哥 有幾首小弟至愛

少有文武雙全嘅神人
另一個怪物就係 王陽明

仲有曹丞相

對酒當歌,人生幾何?譬如朝露,去日苦多。慨當以慷,憂思難忘。何以解憂,唯有杜康。青青子衿,悠悠我心。但為君故,沈吟至今。呦呦鹿鳴,食野之苹。我有嘉賓,鼓瑟吹笙。明明如月,何時可掇?憂從中來,不可斷絕。越陌度阡,枉用相存。契闊談讌,心念舊恩。月明星稀,烏鵲南飛。繞樹三匝,何枝可依?山不厭高,海不厭深。周公吐哺,天下歸心。

原來「鳩」可解聚集

小貓咪絲打好耐無見
上次見你已經係李商隱Post
爾雅:鳩,聚也
不過現代人已經極少咁用

成日有人講
例子:你班友做物鳩
意識:你班人做咩聚曬係到

非乜 純粹係問人做乜鳩

鳩,聚也
係名詞變動詞嘅用法
唔會放係最後一個字咁用

應該講成:你班友鳩係到做物野?
意思:你班友聚係到搞緊咩
我愛嫁軒猶勝東坡
佢既霸氣一點一滴都滲晒落佢既作品之中

煮酒論英雄
天下英雄誰敵手?曹劉,生子當如孫仲謀。

纏綿?有!
記得同燒此夜香,人在回廊,月在回廊。而今獨自睚昏黃,行也思量,坐也思
量。

胸懷天下?有!
醉裡挑燈看劍,夢回吹角連營。

電影感?有!
東風夜放花千樹,更吹落﹑星如雨。

霸氣噴發?有!
把吳鉤看了,闌干拍遍,無人會,登臨意。

我最愛既宋詞!!!!!!!
千古江山,英雄無覓,孫仲謀處。
舞榭歌臺,風流總被,雨打風吹去。
斜陽草樹,尋常巷陌,人道寄奴曾住。
想當年﹑金戈鐵馬,氣吞萬裡如虎。
元嘉草草,封狼居胥,贏得倉皇北顧。
四十三年,望中猶記,烽火揚州路。
可堪回首,佛狸祠下,一片神鴉社鼓﹗
憑誰問﹑廉頗老矣,尚能飯否﹖

我讀蘇辛詞,愈讀愈發現兩者細微嘅差異
蘇東坡嘅生命充滿彈性,道家哲理很能係詞作中呈現
東坡比人嘅感覺,總係比較隨和、快樂
辛稼軒少了一分幽默,多了一分剛直
堅持絕對嘅理想,唔會妥協半分,以硬對硬
往往呈現係詞嘅唔係超越嘅哲理,而係豪邁嘅陽剛
亦因為咁,辛嘅詞去到極端之處嘅力量,係東坡比唔上
要寫出獨樹一幟嘅文學作品,係以生命換取
東坡如是,稼軒如是

好好笑嘅係,中國學者曾經有段時間
將辛當做法家思想代表詞人
呢種理解當然係謬誤,政治主導
但多少都可以反映辛比人嘅印象
同東坡呢種親切文學家相差幾遠
探長巴打
即刻留名正皮

多謝巴打長期支持
辛詞唔會比東坡詞差

我以為東坡已經係好勁

蘇(北宋)辛(南辛)
除咗呢兩位神級人物

辛哥哥 有幾首小弟至愛

少有文武雙全嘅神人
另一個怪物就係 王陽明

仲有曹丞相

建安風骨,三曹各有特色
人格如文格,大多如是
文天祥嘅人生自古誰無死,留取丹心照汗青
細細個我已經識背
咁快第三頁
今日出新文
正式講詞作
巴打係我男神
次次post都好高質
留名追文
細個除咗青玉案都無讀過其他辛詞

皮已正,留名學嘢
細個除咗青玉案都無讀過其他辛詞

皮已正,留名學嘢

一首青玉案已夠上神枱
宋詞數一數二神級作品
皮已正
巴打係我男神
次次post都好高質

多謝巴打支持
要靠你地支持先出到咁多post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞