【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
同步率高 時間無多
仲唔係好似艾咁
俾人捉嚟做容器?
嚴格來說湯婆是改變陀蘭的人,陀蘭又是改變嘎嘎的人,某程度上嘎嘎算是湯婆的孫女,我覺得她會對嘎嘎產生興趣,於是特別叮囑賴桑:「唔好俾湯婆見到嘎嘎。」
幾時講佢跌死
死左點食藥
其實可以研究到陀蘭某程度都可以研究到點樣變返做人?
深夜無文
等到餘慶節目表演完已是夜深,婚禮亦步入尾聲。

每個離開的賓客都會獲得一塊可口的曲奇餅乾,它是舊社會那種堆在麵包店貨架上,平時不會有人買的普通曲奇,但對甜食罕有的末世社會來說,絕對是滋味良品。

至於我對曲奇的印象……

只有那個莫名其妙的假元帥。

貴為總統閣下,王達尼無需站在出口逐一歡送來賓,這些全改由伴郎和伴娘做。

百人見證下,王達尼正式踏入人生另一階段了。

大禮堂的來賓走得七七八八後,保鏢頭子才跟王達尼訴說剛剛的事。

可想不到,王達尼聽後不是商討後續事情,而是一副恍然大悟的樣子瞧著我:「唔怪得你無啦啦唔見人……」

「嗰個人高度危險,但佢目標始終唔係你,在場咁多病獵我都無必要打擾你興致。」我說。

「果然有我心。」王達尼打開兩瓶酒,分我一瓶:「整啖。」

「你真係唔驚死,換轉以前你應該匿咗唔知邊到。」我仰頭長喝。

「人會成長。」曾經吊兒郎當的王達尼,說話仍然輕挑,但氣場穩重不少。

或許西城薈入侵的事,改變他不少。

我也在那場戰爭中,失去好重要的人。

「用我手中一張相!換你手中一把刀!用我手中一首歌!換你手中一把槍!」醉得臉紅耳赤的大舊,拿著麥克峰高唱不知名歌曲。

「喂,搵人拉大舊落嚟,佢唱得好難聽。」王達尼招手。

誰不知,大舊突然將麥克峰重重擲落地:「王達尼!我當你係兄弟今日幫你頂咗咁多酒精落肚,你依家居然話我唱歌難聽……」
「你醉咗啦大舊。」少佐全程指揮婚姻進行,可謂最大功臣。

「狂牛怒衝!!!」大舊不知是施展技能還是單純衝撞過來,總之撞到的話非同小可。

「M!」王達尼嚇得嗆酒,馬上拉我做擋箭牌。

我用肩背擋住大舊,然後臀部壓後,雙手舉後扯起衣服兩條吊帶,彎腰使出這肩摔。

「呯——」

「哎呀……」大舊眼光天旋地轉。

「哈哈哈哈哈哈——」大家笑成一片。

「唉!」王達尼突然嘆氣,垂下了頭:「真係想嚟個悠長假期。」

「唔可以放自己假?倖存區大部分威脅都解除,天環黨落選咗,定係怕咗公子會。」我抱臂持酒。

「我放自己一日假,就等於賺少一日錢,嗰種感覺幾難受你唔會明,而且成個社會無你想像中咁和平,經常有好多抗議……」王達尼攤手比劃,訴說無奈:「我以前未係當權者,當然永遠支持雞蛋啦,直頭覺得越亂越好添!一有咩流血衝突爆發又可以賺到暴利,賣把生果刀出去都特別值錢……」

「咁依家?」

「依家有好多白癡抗議係我要諗計處理,總唔可能似西城薈高壓,我地財政亦懷柔唔起……」

「經商同政治手段係唔一樣。」

「講得好,所以……」王達尼無端端搭著我膊頭,露出不懷好意的笑容:「你明啦。」

「想點……」我退開半步。

「幫個手處理下,天環黨係潛咗水,但工黨有個帶頭人物叫黎生,都幾麻煩下……我直頭懷疑佢係間諜,日日煽動其他人搞罷工,又真係有批傻仔聽咗佢講。」

「同病者一啲關係都無。」我沒必要處理這種無聊事。

「呃……咁我懷疑佢係特殊病者。」

「證據呢?」

「佢唔返工即係唔驚自己無嘢食無水飲喎,擺到明病者啦,M!」
「咁都俾你諗到……」

「一場兄弟……」王達尼又想伸手搭膊頭。

我怕被他多說兩句真的會答應,就先行離開:「下次再見。」

離開四季酒店後,我充分感受到王達尼所說的麻煩。

不知何時起,有群支持罷工的市民集結起來,圍堵在外頭叫口號和舉紙牌。

「終止血汗勞動!」、「尊重工友!保護人權!」、「No more islave!!」

正當我想著如何低調離開時,一輛黑色的加長禮車停至我面前。

其中一扇車窗給拉下,裡頭的乘客是鼠尾:

「上車。」

「咣」車門解鎖。

我彎身踏入車中,果見公子會其他成員都坐於車中,陣陣烏煙瘴氣。

「咁好車我出走?」我關上車門。

「合約。」鼠尾什麼都不說,就給我遞上合約:「天環黨已經出手。」

「出手?落選咗之後佢哋唔係潛緊水咩。」看來跟我認知有出入。

「佢地秘密蘊釀緊一場全國性嘅罷工潮,佢地旗下好多公司都自行停擺緊,想慢慢令社會癱瘓整冧合眾國經濟,經濟死全部市民自然會將仇恨轉移落政府到,到時由人民拉政府落台。」

「即係借刀殺人,但咁搞佢地都自損唔少。」

「佢地損失得起。」

「但市民實際上反對緊咩事?」

「增加稅收、加長工時、年金改革、全民醫保……各種佢提出嘅政策,好彩有資訊落差,罷工規模未算好大,暫時只有一間工廠起義緊,趁火勢未掀起前好平熄佢。」

「……」

「好麻煩?民主社會係咁麻煩。」

「我有咩著數?」我總不能做義工。

「請你食枝煙。」哈哈,鼠尾真幽默。

「明明你地先係管理人……」

「有啲事管理人唔方便出手。」

我已經想不到,還能從公子會手上得到什麼。

「馬克,成個倖存區罷工嘅話,我地仲點專心幫你研究導彈?」

「有冇咁大影響。」

「我只係陳述緊事實。」

羊角忽地開腔:「善意提醒,你上次帶咗個後生仔嚟,我幫佢做咗好詳細檢查。」

「嗯……咁無辨法,既然你上次都唔嫌麻煩特登返嚟幫我。」
屌 肥姜
大舊唔通就係姜逼?
黎生唔係應該煽動人加班咩
可能煽動人拆主力牆
輕輕一推
黎生應該好熱愛返工先係
一係失業去見工 點會罷工
肯定收咗天環人錢去搞事
熱氣
咁大象個鼻點解釋
老母話乜都關熱氣事㗎啦
同煽動一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞