【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
848 Like 8 Dislike
人中之龍6小遊戲
睇到呢句

「不如首先傾下你會用咩方法追我還錢?」

真係頂唔緊笑左出黎
而家咪俾人請
隨時係黑鼠商團喺中大新收嘅人,之後送張欠單去病獵協會
仲講咩要錢搵錢唔係之後無錢還就仆街扮曬野
明明根本一開頭就想搵人笨唔還錢
Ching,你個ac名仲衰過中二M喎
有錢還咪得
商仲映 好熟個名 之前公仔佢地遇過?
八鄉維修中心見過
唔還錢係M的最後手段 感謝你為人類末來付出
開拓新領土 好期待
賣電油果個?
「點測試。」

陶乘長掀開用帆布掩蓋的木船,上面堆放著數個鉛球,他撿起其中一個鉛球並走到防坡堤上,做出拋擲鉛球的標準姿勢,將那鉛球擲到海中。

「澎」鉛球弧線飛出,重重落海。

「你同我……」陶乘長未講出測試內容,我已經如箭矢衝到海中。

我使用捷泳快速游至鉛球跌落的位置,然後大口吸氣往下潛水。

海底下水流不強,鉛球緩慢平穩地下沉,我預先伸出右臂把它當成囊中物。

待手掌抓取鉛球後,我馬上緊握並轉換姿勢向水面上游。

「……」誰不知,那重量比我預期中要重!

我瞪直眼珠,看著手中那顆鉛球,反而是它將帶落水底。

啊,水的浮力、水的阻力、水的壓力,全都難以支撐鉛球的重量,當鉛球沉得越深,難度都越深……正常人想要拾取上岸都無比困難。

我那空閒的左手一同緊握鉛球,兩腳瘋狂踩水,可是那丁點浮力根本不足應付沉甸甸的鉛球。

我唯有轉換方法,調整姿態將鉛球收入衣服懷內,然後扣好西裝外套的鈕釦袋好鉛球,好讓自己四肢騰出可以使用蛙式向水面上游。

我手腳需要非常費勁,動作大而快,身體終於有一點一點向上的跡象。

用了近兩三分鐘,我的頭破水而出。

「嗄……嗄啊……」我大口地吸氣。

「哈哈哈,拎唔到上嚟呢?依個測試其實上唔係叫你真係拎上嚟,係睇你明知個鉛球沉落去,仲會唔會嘗試去執起佢,你有依種冒險精神已經合格。」岸上的陶乘長抱手觀看,身旁則是全數捕鯨隊船員。
我沒多餘的氧氣去回應船長的話,轉用背泳方式游回岸邊。

游至貼近防坡堤那刻,船員們抽起我衣角幫助上岸。

「咁重嘅……」負責抽起的船員訝異。

「啊嗄……」我仍不停喘氣。

「……唔?」陶乘長目光稍變,牢牢盯住我。

我疲弱地把手揣入懷內,拿出那該死的鉛球。

「啊……你……」陶乘長驚訝得令口中的煙斗掉落。

「佢真係執到個鉛球……」

「你、你你係點拎上嚟!?」

「無可能,咁重邊個會做到……」

在旁圍觀的船員紛紛大感驚奇,無不瞪眼咋舌。

陶乘長由驚轉笑,對我讚賞笑道:「哥仔,你有啲意思。」

等到呼吸重拾暢順,我才重新站起身。

「食咗早餐未?」陶乘長問我。

「未。」我如實回答。

「嚟食個早餐。」

陶乘長帶我走入水上活動中心的飯堂,那飯堂面積就一間課室的大小,一邊是廚房區域,一邊是用餐的區域,爐頭那幅牆壁沾滿黑色的油污,收音機擺放廚櫃上正播放校園電視台的內容,旁邊掛著過期的日曆。

收音機:「近排中大出現咗個社團掘起咗喎,係咩呢?係個叫「病獵學會」嘅社團,根據社團內容呢就話係專門對付病者嘅社團嚟嘅,而創辦人正正係早排踢館搞到好大件事嘅個位人兄喎,唔知佢哋會唔會運行到落去呢,今日我哋請咗坐擁三個大型社團嘅創辦人,囧記嚟講解下。」

收音機:「係,各位聽眾!咁呢,呢位哥仔用踢館嚟做marketing呢,可以話係非常趣名嘅,畢竟邊個唔鐘意叨光?吸引到人流係個好開始,但係社團可以運行落去先係重中之重,依幾年我實在見過太多新興嘅社團,點樣俾時代淘汰沒落。要令一個社團可以keep住行落去,最重要係成員間嘅維繫,大家圈子可以互相打成一片,要做到依點就需要資金去搞活動,可能做各種嘅洗腦口號,否則一過咗創立嘅蜜月期,成個社團靜下靜下就喺沉默中消失……」

「蔥花麵啱唔啱。」陶乘長用鍋中剩下的燒熱水,給我重新煮碗麵食。

「無所謂……」消耗那麼多體力,我實在餓得要緊。

陶乘長下麵條煮到一半,突然喝了口白酒含嘴中,然後朝鍋中噴出。

看到這幕,我不禁兩眼發愣。

五分鐘後,香蔥碗上桌。
儘管口噴白酒那幕令我念念不忘,但饑餓依然戰勝了衛生需求。

「馬克你以前係做咩?初初見你好似話係商人。」陶乘長問起我。

「嗯,主要負責保護船家。」我已經熟練到可以隨意撒謊。

「難搞你咁有氣有力……」陶乘長拍捏我手臂。

「你哋每日都會出海捕鯨?」換我問。

「捕鯨就睇日子,如果當沙田海至大鵬灣範圍內有病鯨出沒,我哋先會出捕鯨船,呢啲賺大錢嘅機會唔係成日有,平時係要揸漁船出海,捕下嗰啲果腹用嘅魚,嗰啲先係主要收入來源,負責餵飽成間大學嘅人,肩負住成個倖存區嘅糧食責任。」陶乘長指著地圖,告訴我行船路線:「香港抱山環水,從前就係個漁港,如果唔出海覓食係好蝕底。」

「即係話你哋最出都係去到大鵬灣?」

「正確,再出就危險,亦浪費鯨油。」

用餐區牆上掛滿一行十幅的人像照,包含陶乘長在內,他直接給我說明:「依啲係歷代船長嘅相。」

「你係第十代?」我數到合共十幅人像照。

「係,前面嗰啲都死鬼哂。」陶乘長用一種輕描淡寫的語調說。

「嗯……」

「我本來都無諗過接任,係前任船長俾病鯨撞一撞嫁船,成個人跌咗落海死咗,我先臨時接任做到今時今日……」

「跟你出次海有幾多學分?」

「咁好睇你崗位同表現,你好等學分洗?」

「係。」

「如果平時全日出海捕漁,自己再勤力少少釣魚,幾百學分都會有,撞中可以捕鯨嘅日子就上千學分都有可能,前題當然係要你夠膽,因為每次捕鯨幾乎都會死人。」

「面對死亡,我唔害怕。」我差點想這樣告訴他。

「有就預我。」這才是我說出口的話。

「你好多嘢要學,準備出海。」陶乘長拿起門後掛著的深色雨衣,將它拋了給我:「我諗你唔會想著住件老西出海。」

我即場脫下濕漉漉的西裝,換上深色長雨衣。

「準備出海,雖然今日晏咗啲。」陶乘長拍拍掌,呼叫其他船員。
補上po 800正評
閒置待命的船員馬上動起來,放下撲克牌走出休息室。

他們走入倉庫攜帶捕漁網、鉤線、漁具、刀具、剪刀等上船,上船的木板搭在船邊,一旁的副船長手持檢查清單點算船員數目和物品數量。

「我哋捕魚方法主要係靠漁網,隻船會邊行邊捉魚,等漁網差唔多滿就收網,將批魚暫時放落船甲板,再繼續用漁網去捉。」陶乘長指著船尾的拖網滑車,給我略略說明捕魚方式。

「我仲以為坐船出海中心用釣竿。」我開個玩笑。

「哈哈哈哈哈,靠人手咁釣法真係餓死成間大學嘅人,釣竿我哋只會喺魚活躍嘅海域用,到時釣到嘅魚係計個人收入,勤力又好彩嗰日收入會唔錯。」

「你可以觀察到魚活躍嘅地方?」

「如果見到有海鳥喺某個區域徘徊嘅話,代表嗰帶有魚群好活躍,我哋會喺嗰啲地方釣。」陶乘長笑了笑,拿出部像手機的儀器:「不過頭先講嘅方法係上個世紀嘅人先會做,大學整咗個魚群探測儀俾我哋,係利用聲納去搵多魚嘅地方。」

說著說著,我們已踏上了船。

整艘拖網漁船全長20米,寬6米,吃水3.5米,規格為CT4-級70噸,算是艘小型的漁船。

看來拖網漁船經歷過不少風風雨雨,米白色的外殼盡是生鏽的痕跡,船上配置收纜機、駕駛艙、交流發電機、引擎室和船艙,同樣的漁船他們還有另外兩艘,每船約有十名船員,餘下的留在水上活動中心。

「馬克哥,今日你上船睇我哋點做嘢就得。」陶乘長走進駕駛艙。

「嗯……」感覺他很提攜後輩。

一切準備就緒,拖網漁船正式出發。

即使我們只是身處海峽,從地圖來看非常的小,但當置身船上環觀整片蔚藍時,才能察覺大海是多麼的浩瀚。

「落捕漁網。」一位資深船員指示。
兩名船員操作拖網緩緩降落到海中,把海面拉出一行雪白的浪花。

這段時間,我們沒什麼好做的。

那些空閒的船員會拿出私家釣竿,站在船邊上餌釣魚。

「你係咪都想釣?」有位抽著煙,戴草帽的男人主動問。

「我無竿。」

「我借俾你,但釣到嘅魚要同我平均分。」

我收下他的折疊式釣竿:「無問題。」

船行駛的時候依然能釣到魚,只要行駛速度不太快,海魚都會追著魚餌咬。

「又會揀出海行船嘅?」草帽男問。

「想賺快錢應該得依到……」我把蚯蚓固定魚鉤上,然後拋入海中。

「嘿的確係……希望你頂得住……好多人以為海上面好安全,但其實海比起陸地仲可怕。」草帽男話中有話。

「點解咁講?」

「你唔發覺?明明可以靠海路可以離開香港,但就好似就無人成功過咁,想要離開嘅最後都無咗下落……」

「你意思係海上面其他威脅存在?」

草帽男聳聳肩:「我以前俾船隊派過去塔門到駐守……」

「塔門唔係同大學交惡?」

「以前唔係。」草帽男搖搖頭:「我哋曾經同島上嘅人係互利關係,佢俾我哋船隊做避風港補給,大學就提供日用品俾佢哋,係直到某晚兩方先出現分歧,導火線係因為有隻恐怖嘅不明生物擱淺,佢體形好大,有住海洋生物嘅特徵,例如鰭,但比起生物佢更似怪物,有成排尖牙利齒……」

「隻怪物點令到你哋產生分歧?」
「塔門嗰堆人可能係老一輩,佢哋驚到以為得罪咗神明,於是阻止我哋繼續大量捕魚,但我哋唔捕魚就少好多糧食,所以都係無停到。最後,喺某夜凌晨,發生咗塔門村民集體摧毀我哋嘅船同謀殺船員嘅事……然後就交惡到依家。」

原來塔門背後還有段故事。

「咁最後知唔知擱淺嗰隻嘢未來頭?」

「我哋有割咗幾部份拎去大學到化驗,結果發現佢體內存在住病毒,令人變病者嗰種病毒……」

「嗯。」也不奇怪,誰說只有人能會感染病毒。

魚也有機會發生突變的情況,我不曾見過罷了。

「總言之,大海比想像中要恐怖。」

草帽男把抽完的煙扔到海中,呼出最後一口煙氣後回到船艙。

此時,我的魚竿微微抖動,似乎有什麼要咬餌了……

魚鉤持續被觸碰,我多靜心等待幾秒,等到中計的魚無顧慮地咬下魚餌,我馬上拉竿收線!

儘管海中的魚兒使出渾身解數不停掙扎,但牠仍然無法戰勝人類的臂力,這就是絕對武力。

「雞魚喎。」鄰旁同樣釣著魚的船員說。

我把雞魚抽出魚鉤,掉入腳下的鐵桶中。

我們有整整四十分鐘時間去釣魚,剛開始可能好有趣,但多等一會就會變得沉悶無聊。

「收網!」船長一聲吶喊,大家立刻停止釣魚。

當漁網給拉出水面瞬間,本來空空的漁網變得擠迫,被捕獲的海魚不停地跳。

船員將漁網放至甲板上,等到那些魚掙扎反抗的舉動變低,我們這些圍著漁網的船員才開始收割,將漁網解開並收集到箱子中,最後把裝滿魚的箱子會送去加工,例如剝殼、清洗、切片等,以便儲存和運輸。

其時,拖網又再開始下降捕漁。

或許這十多年來香港人都沒有頻繁地捕漁,即便是中大捕鯨隊天天出海捕漁,漁獲都沒有明顯上減少。

「釣到三條魚?」草帽男俯視鐵桶。

「係。」

「條石狗公歸我,其餘兩條歸你。」

船上各個人員操作的時候,我不忘觀察他們的操作步驟。

相信我多出幾次船收集經驗,就可以親自出海看看了。
我已經熟練到可以隨意撒謊

「三百六五隻。」我凝視住少女雙眼,說:「一日一殺。」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞