【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
唔想M收新學生啊
無人可以取代公仔
隊麻雀戰隊呢
咸叔
Show 返公仔都係門生,咁咪可以呑併埋成個公仔會做病獵會
公仔講一句好過廢老玩殘酷一叮
咪玩啦,隨時係mirror fans嗰啲師奶年齡層
中大倖存區係科研學術撚居多
真正有潛質既除左班武館同PE人之外應該無乜體術精英
分分鐘實力仲廢過舊時既將軍澳
應該純粹係贏地理位置 附近無乜病者集中地先捱到10年
明明科大嘅地理位置仲山卡拉,點解變唔到倖存區
有講過西貢咩環境?
科大唔屬於西貢,係清水灣或者大埔仔
同我即刻返中大
中大根本係城堡/要塞嚟
科大太多毒撚守唔住
小小雜物房自然容不下大量新進成員,好多時成員需要擠出樓層的走廊外。

缺乏資金的緣故,我好難短時間內擴充空間。

要解決問題,要麼使用學生借貸服務,要麼找到位金主。

奈何大學貸款服務需冗長的多重審查,弄一弄都要幾個月時間。

想找金主更不用說,比登天更難。

在我踏出大學貸款事務處仍為資金發愁的時候,外面有位男子呼叫。

「先生。」對方身穿旅行服,配戴著頭巾。

「叫我?」我望向那人。

「見你垂頭咁行出嚟,係咪借唔到錢?」

「你想借俾我?」我反問他。

「我都真係幫到你。」

我猶豫兩秒:「世上無免費午餐。」

「但有高利貸。」他行過來給我遞出名片:「商仲映,工商管理學院。」

我瞄了名片一眼,沒有收下:「幾多利息?」

「睇你借幾多,借越多利息越抵。」商仲映淺笑的嘴角,像勾起的刀尖。

「如果十萬?」

「十萬年利率係100%……」商仲映掏出中式算盤,隨手撥珠:「即係除咗本金個十萬外,總共要還六萬六千六百六十七學分。」

六萬多學分利息,也不是小數目。

普通大學人每天平均可賺取一百學分上下,全年無休的話才三萬六千五百學分。

「有冇興趣了解下?」商仲映雙手握合。

「不如首先傾下你會用咩方法追我還錢?」

「哈哈哈,唔開心嘅嘢就忽略咗佢先,我相信你有能力還款嘅,先生點稱呼啊?」

「馬克。」

「馬克先生我哋絕無繁複冗長嘅審查程序,只要你出示到學生證,就可以問我哋借到學分。」
「你哋……係代表邊個?」能做到高利貸生意應該非一般有錢。

「唔方便透露。」

「你真係似我一位老朋友。」

「順帶一提,我唔會收你中介費。」

其實借高利貸從來不是問題,問題是有沒有那個能力連本帶利還債。

如果沒有計劃地借貸,那當然死路一條。

但若果有計劃如何使用那筆錢,去賺取更多的錢,就不同說法。

「倖存區有冇咩係好賺錢?」

「時下最興嘅應該係炒賣貨幣?另外地下賭場都唔錯……」

「有冇腳踏實地嘅。」

「唔……」商仲映低頭想了想:「行船。」

「你指跟捕鯨隊出海?」

「係,佢哋肩負住倖存區嘅糧食責任,同時出海係高危活動,所以幾賺錢。」

「賺到幾多?」

「一程船漁獲收益攤分開嘅話,普通船員都分到幾百學分,如果係自己租船出海,一日賺到上千學分都唔出奇,但我唔係幾建議你去行船……如果唔係到時你跌咗落海,我哋都唔知搵邊個追數。」

我自行思考了半分鐘,腦中有個藍圖才答應商仲映:「好,就借你十萬。」

反正最壞情況是到時候還不了,難不成會用刀刺我嗎?。

我跟住商仲映去到財務公司,位於離大學稍遠的鄭裕彤樓,其辦公室可看見一排排簡約的桌椅,全部座位都坐滿了員工,不停地按著計算機核數,不同地方放著仙人掌和紫水晶招財樹,商仲映更是擁有自己的房間。

「坐。」商仲映給我拉開椅子。

他的房間最引人注目,大概是那隻招財貓。
商仲映給我辦些快捷的手續,十萬學分果然即日就轉到我手,整個方便得恐怖,簡直如同天上突然掉了筆橫財下來。

「馬克先生,手續已經完成,記住準時還款!」商仲映拎走我的智能卡替我增值。

接下來我會用借來的學分買大間辦公室或添購器材嗎?不……

高利貸借來的錢,是需要用在賺更多錢的地方上。

要是拿去燃眉之急的話,就會失去大筆本金作為「錢滾錢」的支持,我的貸款藍圖大概如下。

未來用貸款得來的學分跟海洋科學研究中心租船和購買捕漁工具,捕鯨隊收益主要跟漁獲成正比,其中捕獵「病鯨」最為值錢,全身的油、肉乃至骨都能賣錢。

但暫時我對海上捕漁的知識為零,先受僱他人學習學習比較好,等到後面再租船自己出海也不遲。

要進入捕鯨隊也不是靠張嘴就行,想成為大海的男兒得先通過捕鯨隊的入職測試。

中文大學水上活動中心。

春雨濛濛的清晨,整個沙田像蓋上層憂鬱藍的濾鏡。

噪鵑以單調重複的叫聲,宣示著白晝的到來。

清風像刀子般輕摑皮膚,讓冷冷的雨水滲入每吋肌骨。

我晨早出發到水上活動中心門外等候,因為人們都說漁民很早起身。

六時正。

身穿黑皮衣,頭戴貝克帽的船長,叼住煙斗行出來視察出海準備,偶然看見外頭的我:「有咩幫到你?」

「仲收唔收人?」我問。

「拎學生證嚟睇下。」

我掏出學生證,交給船長。

「約翰馬克……」船長含笑,把學生證交還:「我認得你,上次救咗我哋嘅人。」

「我都認得你個名,陶乘長船長。」我說。

「咩風吹你嚟……」陶乘長打開冰冷的鎖鏈,打開大閘給我入去:「冇人同你講出海嘅死亡率有幾高?」

「想賺錢。」我走入水上活動中心範圍。

「有冇出海經驗?」

「坐下船都有。」

「咁捕漁經驗?」

「無。」

「海上知識?」

「無。」

「咁你有咩?」 陶乘長拿下煙斗輕笑。

「體能幾好,唔怕死。」

「咁你具備資格,要出海勇氣係好重要……」陶乘長點點頭,招手示意我跟來:「先幫你做個小測試。」
幸運時間
又支線
「咁捕漁經驗?」

「徒手殺過鯊魚。」
先受僱他人學習學習比較好,

受僱 唔係解比人請咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞