【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
病者肉食得就唔使糧食不足喇
真,係嘅話個個都做病獵搵食
唔好咁認真
啲病者本身都不老不死
又唔洗食野
呢啲都係設定嚟 唔使深究
用病者整永動機、病力發電
黎生變病者
係喎!綁喺健身單車度發電
推。。。。。
「你唔係要人教你寫章程?」

「係。」

「咁你訓咩覺。」

馬面花了半晚的時間,教我如何寫這些申請文件。

打從世界末日後我就沒怎麼寫字,如今要提筆書寫,好多字要思索幾秒才記得筆劃。

至於成員、學分、地址等條件,其實大學有個寬限期,只要創立社團內三個月符合以上資格,就可以正式營運下去。

我準備好申請文件,我便正式投寄到教務處中。

兩天後我收到教務處回信,說我通過初步審核,並在指定的時間和地點,前往行政樓會見審核職員。

基本只要申請文件填得正正常常,社團宗旨不是姦淫擄掠,都能順利來到第一關。

與審核職員會面時,簡單覆複述社團的章程即可。

到第二關,審核才正式開始。

其時,申請需要會見副校長。

中大副校長共有七位,我會見的是負責行政那位,過程將以面試形式進行。

會面當日大部份申請人都身穿西裝,弄個成功的油頭,一副隆重的樣子。單從申請人踏出會面室時的神態來看,便可得悉對方成功與否。

「下位,約翰‧馬克。」秘書呼叫。

「嗯。」我身穿飽經磨蝕血染的西裝,走入到會面室中。
副校長名為梁樹金,一副典型教授樣。

「你個名真係特別……」梁樹金注視著我面具:「John Mark?」

「早晨,梁教授。」

「喺《使徒行傳》入面,John Mark都係做傳播工作,傳播基督教,而你係……病獵。」梁樹金開始給我拋來問題:「不如你簡單講下,點解要獨立出病獵依個職業,同其他現有嘅生化危機小組重疊?」

「首先依個概念其實我係喺其他倖存區到引入,無錯,倖存區的確有戰鬥人員,可以用於對抗病者,但其實佢哋更多時用途係維持治安,對付嘅都係罪犯,即係人類。人類同病者本質上就有區別,對付方式同弱點都有唔同,需要套專業且系統性嘅訓練,而且「病獵」更偏向係主動嗰一方,主動調查預防病者相關嘅事件,經過上次利希慎發生嘅事,我意識到現有嘅生化危機小組能力同資源都嚴重不足,病獵需要一個獨立運行嘅部門。」我長篇大論地說明。

「聽落……」梁樹金點點頭,寫審核表上寫什麼:「的確幾唔同咁,但你有方法將理念宣揚開去?」

「我都唔知,但盡做。」

「好,面試結束,結果會郵寄通知你,如果成功你會收到最後一個考驗,失敗就會直接同你講明。」

「好,多謝。」

我回到宿舍苦等幾天,如同等待成續表派發般。

終於,第四天信來了。

「你好,「病獵學會」社團申請人「約翰‧馬克」,你的第二輪面試正式通過,學院經過討論,已決定好給你的最後考驗,請攜同此信前往梁樹金副校長室。」

好,暫時一切順利。

「你好似暗爽咁?」雖然我戴著面具,但對面床的蛇舌卻能洞悉我心情。

「病獵學會就快要成立。」我坦然說出。

牛毛拍兩三下手掌:「恭喜,收集零件材料嘅進度都差唔多60%……」

接受最後考試那天,我會見的同樣是梁樹金副校長,只是今天他負責傳遞考試內容,並將內容用公文袋裝好給我,非常機密。
我拆開繞線查看袋中信上內容──

「殲滅塔門敵對人類團體」

簡單十隻字,完美違反病獵理念的本義。

我看著信上的字良久,方開口:「殺人?」

梁樹金副校長細喝桌上的熱紅茶:「經學院討論,依個的確係最證明到你有能力創立社團嘅考試。」

「……」

梁樹金副校長續說:「你或者需要個原因?你應該都知上次音樂廳出現病者嘅事,係激進嘅動保組織伙同塔門原居民一齊策劃?喺依件事之前,佢哋仲持續破壞捕獵病鯨行動,病鯨係俾病毒感染咗嘅海洋哺乳動物,阻止捕鯨船就係阻止消滅病毒,依班人利用病毒對大學作出生化襲擊,病獵要出手處理好正常,所以依個會係你嘅考驗。」

「但你哋都幾睇得起我……」我放下信件,搖頭輕笑:「我一個去?」

「約翰‧克馬先生,雖然你刻意隱藏身份,但大學並唔係你想像中咁無知,你真正嘅實力……」梁樹金副校長稍為挺直腰板,雙手交握托鄂:「校董會佢哋無所不知,真正對大學有危險嘅人係唔會入到嚟,你以為二號橋入境程序,真係單單靠個兒戲嘅面試嚟審核?」

「……」

梁樹金副校長微笑:「所以,你絕對有能力做到,只係你肯唔肯做。」

我閉上眼沉默十多分鐘。

十四分鐘後……

我緩緩張開眼:「對方幾多人?」

「實際唔清楚,但至少三十人以上。」

「武器?」

「我哋會提供槍械武器俾你,另外三名仲有中大突擊隊員,又可以稱佢哋為督戰隊,主要係確保任務過程順利。」

「出發嗰陣叫我。」我把信直接扔落地上。

校董會?什麼來頭……

殺人勾當的事我不做,但既然他們的確發動了生化襲擊,艾匡又曾告訴我他們被塔門的海盜劫財,那就……

去做點事吧。

是日凌晨,中文大學水上活動中心岸邊。

「嘿,記唔記得我啊,大黃蜂啊,戰爭部天台嗰位。」吉利服且配戴夜視鏡的男子跟我揮手。

「講真名。」我彎身檢查著他帶來的步槍:「TR-1輕量型AR-15……」

「講真名有啲尷尬喎,叫王峯啊。」王峯答。

「另外兩個?」我砌上Trijicon AccuPoint TR25瞄具。

「蝗蟲。」

「金龜子。」

「講埋品種名。」王峯說。

「斑蝗。」

「黃金黑腳金龜。」

「我要真名……」我側鏡加上了RMR。

「張彌生。」

「吳忠國。」
早文
西城薈都殺唔少人啦
仲咁執著
校董會係咪又有詭人,定又有人同天腦connect左
港豬!?
我閉上眼沉默十多分鐘。

十四分鐘後……

我緩緩張開眼
副校以為條廢老瞓著
李縱馬應該有啲鬼,而且又係李氏家族啲人
情報應該來自港豬,但肯定唔係一開始二號橋就知道M嘅來頭,如果唔係喺劇場度港豬見到M就唔使呆一呆,即係校董扮撚哂嘢,吹到自己乜都知咁
「上島後你哋保護好自己。」我穿上戰術背心,上面插滿填充好子彈的彈匣。

「嘿,不如我哋比賽邊個殺得多?」吳忠國嘻笑。

「好啊,輸咗請食飯。」張彌生一口答應。

我停下動作,凝視兩人:「唔好將人命當係玩具。」

「喂,上船。」王峯坐上快艇。

四人利用快艇半夜乘黑穿梭於海峽間,同時作最後的裝備穿戴。

「咁黑你睇到嘢啊?」吳忠國遞夜視鏡給我。

「我唔洗。」我沒伸手接過。

「避彈衣要啦呱。」換張彌生遞防彈衣給我。

「都唔洗。」我同樣拒絕了好意。

「你咩都唔著上島,係想送人頭?」掌控方向盤的王峯回頭望來。

「太累贅。」難不成答他們有霸體和蘇維眼?

「陣間記住一齊行,唔好走太遠。」王峯提醒。

「總算可以搞掂班賤種……」吳忠國握實拳頭,希望期待。

「既然島上班人阻咗你哋咁耐,你哋中大突擊隊唔派人上嚟殲滅?係要特登等到我出現……」我說。

「我哋唔係未派過,只係佔領唔到。」
「你哋有槍。」

「印第安同美國佬打嗰陣淨係用弓箭同斧頭,但間唔中都會贏,因為佢哋唔怕死,夠粗暴野蠻。」

我們快艇停泊不起眼的岸邊,跨腳踏上岩石便正式登島。

上島後要穿越一片山野綠披,雨水的濕潤下泥土變得鬆軟。

「依家係凌晨兩點四十二分,落住驟雨,偏南風……」張彌生裝成氣象廣播員的口吻回報。

我們沒有沿著山徑而行,而是採用「爆林」的方式,手握開山刀砍劈擋路的灌木枝葉,首先來到個足球場的地方,附近草地設置了帳篷,但打開後都發現無人居住。

「你有裝滅聲器嫁嘛?」王峯再問一次。

「裝咗。」兩人異口同聲回答。

「你呢,馬克約翰?」王峯聽不到我回答。

「我唔回答低能問題。」他還好像讀錯我名字的順序。

「足球場無人。」吳忠國掃視足球場一番。

「隔離有個公廁我睇睇。」張彌生主動走入公廁,搜查每一個廁格。

本來只是循例的搜查工作,張彌生在推開第二個廁格的時候,卻發現有名男子正坐在馬桶上大解……

「邊個啊,我爆緊大喎──」男子驚呼,想站起身。

「噠噠噠噠噠」張彌生果斷扣下數發子彈。

中彈男子身體濺血坐回馬桶……

然後身體傾前倒地死去。

「廁格發現一個居民,已經解決。」張彌生回報。

「好。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞