【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
犯人瞪著自己雙胯中間:「唔……唔好亂嚟啊……唔好啊……好喇,我認喇……係我走私,病鯨肉係我走私嫁!停手呀……」

「爆蛋」式審問都未開始,便已經結束。

「講你要講嘅嘢。」

「我……我只係……想報復依間學校嘅所作所為……」

「間學校有咩得罪你?令到你不惜想引發生化災難。」

「佢哋捕獵病鯨!」犯人表現出憤憤不平。

「病鯨同你有親?」

「我動物保護組織嘅人,已經多次示威叫大學唔好再獵殺鯨魚,試過唱《吃鯨魚的人》抗議、試過寫請願信同聯署、試過破壞捕鯨船、試過攔截唔俾佢哋出海,但每次佢哋靜完一輪就會再出海捕鯨,溫和手段佢哋係唔會醒……」犯人將生事起因說出。

「所以就想喺倖存區搞事,製造下混亂?」

「得呢個辦法……」

「但食咗病鯨肉嘅同學係無辜,佢哋都有自己嘅家人,你識考慮病鯨,但識唔識考慮他人?」

「已經返唔到轉頭。」

「病鯨肉唔會係你一個人就拎得到。」我一點點的拉緊索帶,其睪丸呈擠壓狀態:「係咪仲有其他人。」

「啊啊啊啊呀──」犯人喊出宰雞般叫聲。

「講。」

「塔……塔門……」犯人兩目滲淚,說出更多內情:「我哋同……塔門嘅居民合作……」

「點解會關嗰到事?」

「嗰到有個倖存者團體,專門堵塞捕鯨船嘅海路,我哋就同佢哋合作……病鯨肉係佢哋俾……」

「你知唔知塔門嘅事?」我轉問陳可依。

陳可依嗯了聲:「係聽講下塔門堆人會成班海盜咁,一齊出動打劫捕鯨船。」

我站起身:「咁成件事大致上就結案。」塔門有什麼壞蛋倖存團體,已經不是範圍內的事。

「你以前係警察嚟?」

「唔係,係病獵。」

「病獵?」

「一個專門解決病者問題嘅職業。」

「哦……」陳可依似懂非懂的點頭。

事情解決後,我如陣風般離去。
今次參與調查工作,解決病者問題是其中一個原因,第二個原因是審查下中文大學專門處理病者問題的能力。

結果,出乎意料地差。

於是我回去宿舍的路上,創立「病獵學會」的念頭萌生我腦海中。

我沒在說笑,我特地去教務樓查閱創立社團的要求。

要求如下:

一:為中文大學的正式學生。

二:一萬學分申請費。

三:申請人無犯罪記錄

四:組織章程,包括社團宗旨、會員資格、組織架構、運作方式等

五:成員數量,需要至少五名成員才能創立

六:社團地址,需要租購一個地方

最後經大學方面審核就能成事。

我原地閉目沉思整整兩分鐘,決定要拿著餘下的學分去創立病獵學會,就好像遠洋過海到美國定居的華人,用畢生積蓄創立雜貨舖,由零開始。

我應該像白鯨那樣,繼續將病獵的理念傳播。

「你哋有冇人識寫組織章程?」當晚,我向公子們詢問。

「你想點?」蛇舌正擦亮自己尖頭皮鞋。

「我想搞個社團,但唔知要寫咩。」

「病獵社團啊?」牛毛開口就中。

「係。」

「嘿……馬克你真係癡線,千里迢迢嚟到大學都仲掛住點搞死班病者。」馬面手握著咖啡紙杯,手指間夾著根香煙:「去呼吸下新鮮空氣、溝下女、識下朋友、讀讀書,打下波,個人會開心好多。」

「突然咁為我著想?」

「你都已經算係病獵界嘅傳說,金錢、權力、地位都有齊,都唔需要再證明自己……」牛毛點煙輕抽。

「人死咗先會變傳說。」

「咁你覺得……自己會死?」蛇舌從鞋底拿出一根香煙,點燃吸入。

我想了想,躺臥到床上:「我總係死唔去。」
差一個
早文一推
立flag
死黑警酷刑逼供
「人死咗先會變傳說。」

中二m又發作
「你以前係警察嚟?」

「唔係,係病獵。」

M已經忘記過去
佢屌仲要赤手摸人哋個春袋﹐咦~~
「嘿……馬克你真係癡線,千里迢迢嚟到大學都仲掛住點搞死班病者。」

病者界大色魔M
吃鯨魚的人 好聽建議聽
Juno 超正
唔敢認做狗
又無,太少文了
同意係少文,但係我推
有排成日聽Juno,真心正
而家做左病獵刑警係唔同啲架啦
煮熟就食得咁大把病者肉食啦
借火都正
死差佬真係痴線
一野錫落個春代度
彳亍,弱水三千勁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞