【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
848 Like 8 Dislike
睇聰明人做自己擅長嘅嘢屌打其他人好爽
胡汝飛
愛是最大權利
我都開始翻睇

「少佐佢係日本返嚟嘅職棒手,我就同阿登你一樣係大學生,讀日本研究。」夏晴把視線放到食不言的我身上:「M,你呢?」

M:我就是一個勢力
「未介紹自己添,叫瑜小六。」她雙手放袋,清和一笑。

「哈~又會有人咁講自己?」瑜小六無奈地笑,開始在說自己的事情:「我以前係游水校隊嚟,勁唔勁?」

「咁就足夠啦。」瑜小六捉住我的手:「你殺過病者,就係自己人。」

「你‧‧‧對我太熱情。」我縮開了手。
上次公仔後宮團翻過飛鵝山準備落沙田
嘎嘎話沙田市中心一帶好多病者完全過唔到
於是搵左架艇仔划過去
想問呢一句

"到了婚禮舉行的早上,擦乾淨腳下的皮鞋,在鏡前給自己打領帶,咬了口蘋果便出門去。"

係唔係那些年?
屌原來係讀日研 啲女好正
病港最大悲劇之一
被糟蹋了
係咪快艇就可以無視病鯨
定係病鯨主要出現係海中心而唔會出現係沿岸
我時不時放啲似曾相識嘅畫面/笑點,變做字等人發現,有共鳴就會get到
陸路太多危險百變因素,相對水路嚟講,水路唯一危險因素就只有病鯨,相對安全,而且沿岸駕駛唔會盪失路/有障礙物
沙田友gg了
人類喺科技層面最出色嘅事,始終係研究點樣殺戮

呢句講得好啱
「冇,之後我返去人類嘅社會‧‧‧」滿天淡淡交代往後的事:「見過人性嘅醜惡、經歷人性嘅陰謀之後,先決定長軴呢到。」

「‧‧‧」

滿天徑自說下去:「有時候人類比起病者可能更加醜惡,只不過‧‧‧醜惡存在於內心之中,肉眼係睇唔見。」

翻睇
「做嚟有咩意思,測試我智商?」我沒接過考卷。

「係校董會嘅規定。」關口官員擠出微笑。

「所以唔合格會點?」我先問清楚,免得跟公子會分開。

「唔合格嘅話,會比較難入嚟。」看成績做人的意思。

我抄起那份考卷,查看上面的題目:「睇落都幾……」

難。

「題目都係出自香港中學文憑試卷,而且你哋算好彩,唔需要拎籌。」應該改口稱他入境考官了。

「……」

入境考官像位老師,給我拉開椅子:「你都係坐低老實作答,我哋需要確保校園內嘅人,都係具備相當嘅智力。」

「但……」我一副有苦說不出的樣子:「我、我唔係行智力型路線。」

入境考官揚眉,握捏我的手臂:「係唔錯,要試下運動員計劃?」

「講多少少?」

「對於體能特別出色嘅入學者,可以申請運動員計劃,以體能作為考核標準。」

「我聽艾匡講佢淨係面試自我介紹完就入得去……」
「每位考官準則都唔同,唔係背死書就可以入去,無論我哋出咩題目,俾咩測試你哋都係有可能,心情好可能問你一加一係幾多,心情唔好我要你計微積分。」

「得,你要我點測試?」廢話少說。

入境考官招手示意,帶我到橋後的夏鼎基運動場,那裡有個半圓形狀大學健身室。

甫入健身室內,陣陣酸臭汗飄出,非常提神。

「揀樣你最擅長嘅嘢。」入境考官雙手插腰。

我掃視健身房器材,全部我都懂得用。

「咁不如引體上升?」一種全身性動作。

「可以,請開始。」入境考官一邊看評分紙,一邊觀看我表現。

我走到健身支架前夾背,輕輕呼口氣向上跳躍,握住支柱撐起整個人。

當我做了約莫十下時,入境考官突然增加難度:「雙腳夾住個啞鈴。」他用雙手吃力地給我搬了個五十公斤重的啞鈴來。

我雙腳勉強夾住啞鈴,繼續進行引體上升。

「呼……呼……」我專注呼息上。

做到第二十下時,入境考官又冷不防問:「一千減七等於幾多?」

當下,我有吐出粗口的念頭。

「九九三……」

「繼續,九九三再減七等於?」

「九八六……」到底是哪來的創意,要我一邊做引體上升一邊心算。

「數落去。」

「九七九……」

總共做了多少下引體上升,我自己都沒那個空閒去計算,只知入境考官叫我停下來時,健身室周圍的男性都對投來吃驚的神情,自己的汗水都滴滿一地。

「你都真係幾癲下……」入境考官托托眼鏡,對我持續打量:「我本來想睇下你幾時攰到鬆手,點知你真係做唔停,你到底做到幾多下?」

是時候秀一下我的英文了:

「I can do this all day.」

轉眼回到二號橋上,公子會三人組已經提交考卷。
「馬克,搞掂?」馬面對我擠眼弄眉。

「順唔順理。」牛毛拍我背脊,下秒頓時縮手:「濕嘅……」

「好順利,依位人兄體能係我見過最掂。」入境考官嘖嘖稱讚,坐回自己座位上辦理手續:「等多等,整多少少手尾你哋就入到。」

「不過你哋真係特別,居然用考驗嘅方法批准倖存者入境,唔怕會有危險份子混入?」

「你有冇聽過句說話,叫唔怕壞人,只怕蠢人。」入境考官笑說。

「點解咁講?」

「壞只係對他人有害,但蠢就對成個社會有害。」

「嗯……」好像明白,又好像不明白。

「我哋大學對大部份學術研究、立場理念都比較包容,只要唔涉及顛覆校董會,唔可以下下為咗所謂嘅「好」而設立界線,有時候惡念都係推動人進步嘅契機,唔想訓街記住去教務處,會分配宿舍俾你哋。」

入境考官說完一輪,就正式放我們到二號橋後。

關於中文大學的制度,已經在公仔他們身上略聽一二了。

實行書院制度,書院各有自治權。

某程度上跟港島合眾國差不多,一個大地區下分出不同的行政倖存區。

學問等同地位,權力頂層是校董會。

倏地,幾名靠著欄杆百無聊賴的男人,像地產經紀發現潛在顧客般,馬上急腳行來迎接我們。

「你好呀!我叫老鬼啊,你哋係咪新嚟嫁,可以帶你哋認識校園喎。」自稱老鬼的男士笑容可掬。

「唔需要。」我們直接走過。

「唔好咁啦,你哋應該係新人喇?中大好大嫁,怕你哋唔熟路。」老鬼怔了怔。

我們沒有回應,繼續走向教務處。

「俾我幫下你哋?」老鬼死纏不放。

「馬克,搞搞佢。」牛毛不耐煩。

我旋即轉身,面向老鬼倒數:「三。」

「吓?」老鬼不明所以。

「二。」

「咩事啊……」

「一。」

「得得得……唔煩你哋……」老鬼後退。

我們根據指示路牌,從海旁道走到車站路。

整個校園綠樹成蔭,受山脈環繞猶如世外桃園,位置坐落寧靜的山丘上,毗鄰大自然環境和城市化的地區,街道比起合眾國乾淨俐落,規劃分明。

我們途經澄澈的未圓湖,恬靜的水面波平如鏡。

湖泊旁邊是獅子亭,甚具中式的雅緻。

放眼望去還有許多建築物,包括學生宿舍、體育館、教學樓、研究所和食堂等,建築物風格各異,現代感和古典氣息的交錯,充分體現出學校「包容」的精神,處處都令人心曠神怡。

繁忙的教務處大樓內,我們走到櫃檯前進行登記事項。

剛才二號橋只是登記我們進入校園,但想要落腳住宿的話,就需到教務處辦理。

負責處理我們登記事務的教職員感嘆:「居然係三位資優人士……」

「三個?我哋有四個人。」我眉頭一皺,疑惑地問。

公子會三人不言不語,卻回頭默默看著我。

「……」

「你哋會唔會想入學,定係單純做訪客?」教務處職員問。

「如果係訪客,咁我哋就單純分配間房你住,而且要喺限期前離開校園,如果係入學就可以享用大學福利,可以長時間留喺校內,但會有相應嘅義務同責任。」

「例如?」我雙手靠在櫃檯上。

「例如需要參與社團,因為社團發展有利大學發展。」

「入咗再講。」

我們找材料應該要用上一段時間,當是體驗下校園生活。

「咁你哋想要入邊間書院?」
負責處理我們登記事務的教職員感嘆:「居然係三位資優人士……」

「三個?我哋有四個人。」我眉頭一皺,疑惑地問。

公子會三人不言不語,卻回頭默默看著我。

「……」

和盡病港風雲之聲?
早文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞