【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
Push
今日冇文 大家可以休息了
明?
好耐冇推
大約3點有文
我苦惱得雙手插腰,思考著病獵學會的末來。

「啪啪啪啪──噹噹叮叮──」隔壁倏地傳來打鼓聲。

「咩事?」我望出門口。

「隔離有個人租咗做練鼓室啊,不時有音樂聽下幾寫意嫁。」厚顏無恥的書院職員繼續遊說:「通常新興起嘅社團都係一班人合資創立,先租到大嘅單位,馬克先生你無其他人夾份,租依個單位嘅一間房係差唔多。」

末日後的中文大學,居然仍是那個寸土尺金的香港。

「無更好嘅選擇?」

「你揀得逸夫嘅地段,我諗都代表你荷包有限,依到性價比係最好,租完慢慢宣傳吸納下成員,睇下有冇機會發大嚟搞,喺大學要創立一個成功嘅社團係好難,你要好有魅力同好識規劃活動,最緊要福利好,名氣大。」

「有冇咩成功嘅例子?」

「近排有個最成功例子叫「公仔會」。」

「咩嚟……」

「早排大學書院盃有個門神叫「公仔」,佢除咗擋球叻,個樣都幾叻下,於是有堆女學生好快成立咗「公仔會」社團,就似fans club咁吸引成堆女粉絲,不過嗰個公仔呢排已經唔知去咗邊囉……」

想不到這種情況下,都會聽到公仔的事情。

「但講到尾都係要學分,有學分你買人又得、去校報登廣告又得、搞個活動宣傳又得、請個靚女吸人入會又得。」

「仲有冇捷徑?」

「一係做風雲人物囉。」

「我曾經踢館算唔算?」

「你指一日之內搞冧成個中大武術界嗰個?」書院職員語氣驚訝。

「應該係半日。」

「嗰個人係你啊!?」
「嗯。」

「呢單嘢喺學校咁爆,你拎嚟做宣傳點都吸引到啲人。」

「真係?」

「真,成個大學都討論緊。」

「好……就租先依到先。」

「好,我幫你搞搞手續。」

書院職員核對好社團登記證,我預付三個月的學分租金後,雜物房的鑰匙交到我手上。

空蕩蕩的雜物房內,除了一扇映入陽光的窗外,什麼都沒有。

我看看手上的學生證,學分經已所剩無幾。

想把「病獵學會」營運下去,就得幹活了。

此前,我先到范克廉樓的報社總部,尋找當日給我報導的小姐。

報社的辦公室環境比想像要中雜亂,兩張合併的長桌前,坐著數名校園記者逐字逐字人手寫到稿紙上,接著編輯負責校對程序,最後排版工人使用鉛字和鉛字模具排列字母和單詞製作印刷板。

印刷機方面,自然不是使用現代用電能的款式。

他們採用十九世紀初的驅動式印刷機,主要利用蒸汽機來驅動機器,也只有中文大學的工程師能做出。

當日那位叫程愛華的記者,寫字寫得打出呵欠,而留意到門口的我。

「係你!」

「好耐無見。」今日我有事相求,我態度自然好些。

「上次你踢館單嘢我寫咗落周報到,做咗全校熱話啊。」程愛華說起來時,按耐不住興奮心情。

「你會唔會想同我做個專訪?」

「專訪?當然好啦!」程愛華瞇起眼,察覺有異:「等陣先,你上次明明對我好愛理不理,點解突然咁好死搵我同你做專訪。」

「俾你睇穿咗。」我輕搓眼眉,淡淡淺笑:「我創立咗個社團叫「病獵學會」,想招募有趣嘅靈魂入嚟。」

「有趣嘅靈魂?呵呵笑咗……想做專訪可以啊,如果係真嘅話,就食住個熱度發行喺月報到。」

「月報、周報有分別?」
一陣補文
Push
Pushhhh
我用了什麼手段,令東少取消訪問?

你們不需要知道。

「等陣!」總編輯叫住程愛華。

「咩事啊總編?」

「我忽然諗到有位專訪人物可以頂上。」

「吓……」失望兩字寫滿程愛華臉上:「邊個啊?」

「哲學系嘅嚴正言,佢致力推動哲學普及,我覺得比較學術性,如果嚴正言都唔得閒,先搵你個位採訪對象啦。」總編輯自行拍板。

「喔……」

弄走了經濟學,來了個哲學。

程愛華特意前來病獵學會,把事情告訴我。

「你係咪又會使啲手段令佢退出訪問?」

「比較難,對方唔係咩神棍騙子,我唔會郁手郁腳。」總不可能無端端去打個好人。

「如果可以嘅,你不妨同嗰位嚴正言辯論下?」

「辯論?」

「依個係佢個哲學系社團準則,真理越辯越明,只要辯論到佢心悅誠服,佢就會同意對提出嘅事情。」

「咁有自信……」

「要唔要試下啊?」

「無問題,反正我有時間。」

如是者,程愛華半夜帶我到嚴正言的哲學系社團。

剛好,那位嚴正言在搞小型講課。

「同學,你係報咗名上堂?你遲咗好多。」嚴正言看向門口的我。

「我係嚟辯論。」我直說。

「辯論?我哋有咩好辯。」

「校報下期搵你做專題人物,佢想你退出。」程愛華代答。

「退出……咁做對你有咩好處?」嚴正言反問。

「我認為自己理念比哲學更值得。」

「我反而覺得每個人都有自己價值同獨特性,我唔應該被替換或者取代。我哋可以喺亞里士多德嘅「特質倫理學」得到啟示,每個人都有自己特質同優點,如果我哋只係為咗取代某個人位置,咁做會忽略咗原先嘅人嘅價值同貢獻。」
「嗯?」我頭腦空白。

嚴正言像教書般,邊行邊說:「康德嘅「人作為目的論」認為,每個人都應該被視為一個「目的」,而唔係「工具」,如果只係將人變做工具,等佢為我哋服務,咁係唔道德同唔符合人類尊嚴原則,所以我希望你理解我立場,尊重我嘅獨特性同價值,當然我相信你都有自己優點,可以喺其他機會到發揮。」

「好耶啊!講得好!」、「嚴叔屌虐面具男!」、「好精彩,我讀哲學就係為咗咁。」

「我完全唔知你講緊乜。」我大腦彷彿當機。

「同學,你已經輸咗,請你出去唔好阻住我上堂,多謝。」

辯論勝負已分?我好像一句話都未曾說。

「睇嚟都無計……」離開哲學室後,程愛華跟我致歉:「對唔住啊,睇嚟要後幾期先幫到你訪問,你介唔介意?」

「我三個月內要湊夠成員數,訪問當然越早越好,但既然努力咗唔得都無計……有時贏人不如贏天。」

「咩意思?」

「即係與其靠自己爭取,不如等運到。」

「哈,有消息我再通知你。」

「嗯,唔該你。」

兩天後。

我把長木桌搬到雜物房正中,然後用抹布將它擦乾淨。

這兩天,我專注給辦公室添置傢俱。

雖然只是間小小的雜物房,但總不可能四面皆空,什麼都沒有。

做個樣子,裝飾成辦公室樣子總需要的。

傢俱外表比較殘舊,因為全是我在大學的垃圾房或廢墟翻找出來。

這就是窮人創立社團的下場。

「呼。」我將電腦椅推向辦公桌前,背脊貼落椅背上休息:「終於搞掂……」

「馬克!」程愛華冷不防推門入來。

「咩事?」

「真係靠個天呀!」

「唔明。」

「嚴正言今日俾人踢爆佢喺倖存區亂搞關係,依家好多爭議,總編輯話暫時擱置佢嘅訪問啊!」

「即係話可以訪問我?」

「係啊,你準備好未?我已經帶咗字同筆嚟。」

轉眼間,我翹腿而坐擺出一副成功人士的樣子,程愛華拿出部老舊的折疊式相機。

折疊式相機為完全機械化,無需使用電源,無論操作、對焦、曝光、體積都無法與現代數碼相機比擬,但缺乏電源的年代,它可是個無價寶。

「嚓」程愛華給我拍了張照片,準備用在月報訪問上。

緊接的訪問過程中,程愛華問了好多關於「病獵」的問題,都被我一一解答,整個訪問算是完美結束。

直至月報刊登後數天,天天食白果的我終於迎來收穫,除了有人上門查詢,亦有人填交了申請表格。
病獵學會,可說是起步了。

當然,白撞的人數佔更多。

有的聲稱自己懂得閱讀動物想法、有的說自己擅長講笑話、有的是二百多磅的大胖子……

比較正常的會舞刀弄劍,就讀生物學科。

我就像真人秀節目的評判,坐在桌前觀看他們表演自己的「技能」。

至於他們想加入「病獵學會」的原因,不外乎看了我踢館的鏟平武術界的新聞,想趁話題熱度沾邊,沒多少個真心了解支持病獵理念,但我不責怪他們,畢竟對中文大學來說,病者獵人算是新穎的概念。

如果是以港島區的病獵協會標準,基本上沒有一個申請者是符合資格。

萬事起頭難,病獵學會新興緣故,我沒有拒絕任何一位申請者。

人是群居生物,社團當然越人越好,越熱鬧越能吸引人,先不論成員的質素如何,這些可以日後再挑選。

踢館事件對病獵學會起了很大作用,武術界是個講拳頭大的世界,許多本來不同武術社團的門生,因為我無人能敵的表現,紛紛轉投到病獵學會中,想我教會他們一招半式。

老實說,我好想向他們收取學費,但現階段先忍耐下,別太快收錢讓人覺得我貪財。

不出半個月,病獵學會收生人數已突破半百,在大學中可稱得上中型社團了。

可是真正對病獵學會有作用的,暫時未見得有幾個。
嚴叔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞