【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
845 Like 8 Dislike
出過邊個 已經唔記得咗
到了婚禮舉行的早上,擦乾淨腳下的皮鞋,在鏡前給自己打領帶,咬了口蘋果便出門去。

那些年
蕭凡咪冇事
88泰守
贏 我陪你君臨天下 輸 我陪你東山再起
Gay
每一次都覺得墨巴喺到出咁多年文真係唔容易
分明就係拖文
大家忍一下睇埋先再屌
墨巴!睇左咁耐我想知番啲角色幾多歲同身高純粹好奇等自己腦海有個畫面

M : 170cm高 33歲?
韓湘: 173cm高 ___歲
小六: 175cm高 ___歲
達尼: _____ 高 ___歲
滿天: _____ 高 ___歲
艾匡: _____ 高 23歲?
公仔: _____ 高 23歲?
娃娃: _____ 高 ___歲
雲水: _____ 高 16 歲?
嘠嘎: _____ 高 15 歲?
蕭梵: _____ 高 ___歲
秦狩: _____ 高 ___歲
三仙: _____ 高 ___歲
瓦禮: _____ 高 ___歲
少佐: _____ 高 ___歲
王秀: _____ 高 ___歲
青茶: _____ 高 23 歲?

希望wiki遲啲會有曬呢啲資料tw雲梨係咪29歲就死了
M應該40
估唔到寫寫下婚禮會寫到陀蘭
重要事情
出書
明啊巴打我只係感覺係

成個婚禮都未提過秦狩

突然出現佢既外傳有啲怪

可能係同之後劇情有關連

但最少,係咪都係有秦狩 浦頭個下先出會合理啲?
唔怪你 但老實睇咗咁多年故 同你平時追劇睇戲一樣 凡事總有因 你都唔會未睇到下一個scene就話佢拖戲啦 當你完晒個作品翻睇 好嘅作品就係睇第二次你先發現原來細節一直埋藏喺一啲你無為意嘅地方 不過部分讀者嘅閱讀水平同耐性不足 所以我上面都話同情墨巴仲會繼續喺到出文 eq低啲都搞唔掂
Um.. 我都認我閱讀水平 耐性 不足既

但用 凡事必有因 就說服讀者

突然插敍 前十多章都無提既秦狩 外傳..

我真係有保留
問題你都未睇落去 起碼都睇多三五七章真係唔關事先屌啊
Lm
第三冊封面係邊個
巴打
我無你講,我唔會預知有關係,

我只係想表達我睇文最直接心情,
討論下姐我又未到屌
拎住箭 奎斯?
M好似177高

前傳 - 秦狩 下

「呀——!」齊家宣再次噴射水柱。

「呯!!」火象再被強大的水柱擊飛。

「撒退!」面對來歷不明的怪物,秦狩下了最合常理的命令。

「我掩護你哋!」齊家宣紮好馬步,雙手緊握消防水槍。

見煙帽隊成員都返回梯間後,齊家宣亦緩緩移動自己的步伐,誰不知一發沖天火柱激噴射來,直接命中齊家宣的頭盔將其擊入梯間,其他隊員趕緊查看他的情況,可惜低頭一看齊家宣經已臉部盡毀,撒手人寰。

「嗄……嗄……」抑壓多時的元蒼難忍怒火。

「走啊!」秦狩強行拉著他離開。

餘下的五名消防員不停跑不停跑,身後則是火象的叫聲:「咯哦!咯哦!哦哦哦!!」

可是跑不到幾十步,火場卻傳來女孩的哭泣聲,又令眾人止步。

「有……生還者……」張念祈回望後方。

「秦區長……」大家下意識望向最高指揮。

秦狩心知要是煙帽隊回頭的話,與火象碰個正著必死無疑。

要是照樣地離開火場,沒有人會責怪他們。

但秦狩沒有絲毫猶豫,答:「我去頂住隻怪物,你哋去救人。」

習少奇想頂替對方:「秦區長!你比我地更加重要,之後仲要指揮,不如由我……」

「我話係我就我!」秦狩正色厲聲,打斷習少奇說話:「元蒼,之後由你指揮佢哋……」

「係……」元蒼點頭。

秦狩握好消防長錘,道別都沒一句就折返回去。

他並不是想要逞英雄,而是知道每個消防員的裝備至少有40KG重,高濃煙環境下跑跑動動本身已很艱辛,更何況是揮錘舞斧地戰鬥。

因為他們先前已經衝入過火場行動,秦狩擔心其他隊員沒那個能耐可以拖延得住火象,到時就賠了夫人又折兵,但自己一直在地面指揮,體力能耗上好一段時間,應該可以為大家爭取到時間。
「咯咯咯哦!!!」火象聲音逼近當中。

「呯!呯!呯!呯!」秦狩事先利用消防長錘砸開升降機門。

「喲哦!」火象受砸門聲吸引,跑到秦狩的面前。

火象如常使用自己的三昧真火,秦狩站好位置擺好揮錘架式,計劃長錘揮擊之後,火象會給打入門破掉的電梯井中。

如同揮棒球棍般,火象就是那飛來的球。

「咯咕!」火象大叫。

秦狩忍受火焰不斷噴灑身上的熾熱,直至火象站好死亡位置。

「呯!!」秦狩揮錘。

消防長錘由右至左揮劃擊中火象的頭顱,衝擊強大得火象耳膜瞬間炸裂,連帶他整副身軀皮肉震盪,靈魂都好像要飄出來,然後雙腳飛離地面向電梯井飛去。

秦狩的計劃相當完美,如果火象沒有伸長鼻子的話。

火象作為特殊病者,那象鼻不單單能噴火冒煙,那條擁有四萬條肌肉組成的象鼻更能伸長捲住秦狩的一隻腳!

左腳受扯的秦狩即滑了一跤,整個人同樣給拉去電梯井。

「……噫!」秦狩立馬橫舉長錘,利用兩端支撐門的兩側剎停電梯井前。

如今秦狩他背負著的,更是火象的重量。

他雖然雙臂強壯但總有酸軟的一日,而且左腳給牢牢拉住,那撕扯感可謂痛苦非常,但他必須堅持到生還者獲救為止。

另一邊廂,其他煙帽隊員衝回到天台上,尋覓那哭聲的源頭,最終竟發現一具背朝天的消防員焦屍懷中,抱著個配戴面罩的小女孩,她害怕得哭過不停,剛剛是等到火象離去才敢哭出聲。

「無事……妹妹,我哋會救你出去。」元蒼挪開死去同袍的手臂把那小女孩抱起:「伙記,落更啦。」

「嗚嗚嗚嗚……」小女孩哭不停。

「妹妹你叫咩名?」張念祈想安撫小女孩情緒。

「麥……欣……」

「我地會帶出去,麥欣妹妹。」王治廷把自己尚完好的頭盔給麥欣戴著。

「行喇!」習少奇帶路。

如今火場危險程度不亞於火象的威脅性,各種致命濃煙與高溫隨時奪人呼息。

多留一秒,危險就多一分。

煙帽隊一路順理衝落中層到十四樓的位置,那裡存放著第三類危險品。

眾人穿越樓層期間,明顯感受到溫度突然飆升,天花板上出現像海嘯波浪的濃煙,而且濃煙呈雪球滾動形態的滾燃。

元蒼表情一怔,當下判斷出是閃燃!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞