【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
848 Like 8 Dislike
「馬克,油錢嘅事交俾你。」馬面脫下西裝外套掛在椅背上。

「嗯……」話雖如此,我去哪裡賺那麼多學分?

如果跑個圈都花上千學分,真的鬥車豈不是要上萬學分。

「啱喇,你單手頂住車閘咁威,去踢館啦!」陳三友拎起死氣喉,邊往廁所走去:「到時大把學分。」

「踢咩館?」

「大學嗰堆咩嘢跆拳道、空手道、柔道、西拳啊,佢地最鐘意講挑戰踢館成功嘅人,會俾社團儲落嘅學分佢。」

好,有目標了。

我轉身離開車房,馬面亦卧在修車躺板上,鑽入車底進行檢查。

回到大學我向路人詢問各大武館的位置,第一滴血會是跆拳道,學會地點位於龔約翰學生中心。

「可唔可以帶我路?我唔係幾熟。」

「可以啊,你係跆拳道隊嘅新人?」善心的女同學笑問。

「唔係,我係去踢館。」

原本笑容燦爛的女同學,霎時愕住:「吓?」

「聽講成功踢館會有好多學分?」

「係就係……」女同學欲言又止,輕咬嘴唇:「但佢哋全部係大學校隊,如果你無咩武學背景好難挑戰得贏嫁……」

「難?睇下點。」

女同學對我的自信感到莫名其妙,突然拿出紙和筆:「我可唔可以記錄你?其實我係校園電視台記者嚟,我叫程愛華。」

「隨便你。」

很快,我們來到龔約翰學生中心,其中一間活動室是跆拳道班的據點,我就不客氣的直踩上門。

「咣——」門開。

納入眼前是幾十個練習當中的跆拳道隊成員,他們都看向我這位不速之客。

「我嚟踢館。」我直接說明來意。

他們你眼望我眼,然後笑起來。
「咪玩喇,我哋唔歡迎白撞,好行唔送。」他們沒當一回事。

我走入場地正中:「快,搵個最好打嘅出嚟。」

「喂,你係咪玩嘢啊?」開始有人對我指罵。

「我話要踢館。」我重申。

「依條友認真……認真想踢館……」跆拳道隊員不禁嗔笑,提腳使出前踢:「踢?你踢贏我再講!」

我及時捉住他踢出的左腳,猛地往上一抽。

「嘩!」他馬上失去平衡,屁股狠狠地摔。

此時,跆拳道班的各位都收起了嬉笑的面色,跟我拉開些許距離。

其中,僅有名綁著黑帶七段的男子,上前面對著我:「在下司徒輝。」

「馬克。」我抱拳。

「大學咁多間學武社團,點解你偏偏係揀跆拳道踢館?係唔係因為覺得我哋跆拳道係最弱。」

「其他武館我都會踢,你哋係第一個。」

「可以知一知你踢館目的係咩?」司徒輝問。

「學分。」

「好,夠簡單直接。」司徒輝擺出戰鬥架式:「我係大學跆拳道隊嘅教練,小心!」

話音剛落,司徒輝馬上作出迴旋踢。

「呼——」

我墊步向後,閃開踢技。

司徒輝再接再厲,接續使出兩次迴旋踢,動作非常流暢。

然而,僅有流暢而已。

第三下迴旋踢的時候,我已經在他眼前消失不見。

「噫!?」司徒輝一愣。

「師傅下面呀!!」跆拳道隊員喊。

太遲了。

蹲下的我瞄準住司徒輝的右腳,以單腳作為支撐平衡是跆拳道的要害。

「呯!」我使出平平無奇下側踢。

「啊呀!」司徒輝右腳受擊,頓時摔下。

他兩手旋即撐地,用力撐起下半身呈倒掛姿勢,然後十指發力向前一撐,對天的雙腳同時朝我頭頂壓下。

不得不說確實精妙,但對我然而沒有作用。

無論是身手還是判斷力,我都比他想像中要快很多很多。

我兩手向上一伸就已經像捉雞般,將司徒輝雙腳拎起,繼而向地面下挫。

司徒輝頭部撞上地面一刻,他即時失去戰鬥能力。

理所當然,由我勝出。

有校園電視台記者所在的緣故,跆拳道隊的人也無法反口,於是設定讀卡器給我二萬學分,打發我離開。

「下個,空手道。」我問程愛華記者。

「空手道喺方潤華堂!」程愛華感覺在寫大新聞,開心得手抖了。

「帶路。」

這次空手道踢館,我直接蹬門說出來意,免除大量廢話。

負責挑戰我的人兄,是個配戴眼鏡看起來斯文的書生,他腰間上綁著條赤帶:「小弟歐陽誠。」

我同樣抱個拳,不說什麼。

「學人踼館?不自量力!」歐陽誠直接衝上前飛踢。
早文
遲文
虐菜
M: 在座各位都係垃圾
M係學術界完全係比人carry
又出cheat
屌又將大西北文化配合自己嘅無賴橫行霸道
中大M:決鬥!我要打10個!
決鬥啦!
呢句嘢中二得嚟好帶出佢嗰陣無賴味
唔知點解覺得港豬會幫到公仔
希望佢哋快啲見到港豬
咁咪成個身體內部都係爛肉
呢個前傳真係不得了
打交文最多response
公子會正
「嗯……」話雖如此,我去哪裡賺那麼多學分?

又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞