【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
848 Like 8 Dislike
虔誠者實體書等左好撚柒鳩耐
不過墨巴可能開始出小一弒神者先再出實體書
動畫會好啲
整開放世界遊戲仲正
啲支線任務夠曬多
那有錢

唔係唔得嘅

攞香港地圖
然後攞google map開發系統
https://developers.google.com/maps/documentation/gaming?hl=zh-tw

整一隻輕課金手遊
AI 美術
可以喺香港行行企企 周圍打怪
已經係極限

example:
https://play.google.com/store/apps/details?id=playorna.com.orna
補充返 真係有興趣搞呢啲 gps based game
搵返一隊識得揼Unity on Android & Ios
如果有一拳超人埼玉打波羅斯咁嘅戰鬥畫面,不破尚打D 董倫打北賢 黑色賢者打余智海
第二季白鯨瑪希打火凶獸 m同袁燊凶獸大戰
七傘打弒神者 M一野扔死水凶獸 宮浪紋死戰陀蘭 雲尼一個死鬥西城薈 諗落都好睇
可惜無人會做
今日無文
「咁你講下。」

「先帶我去你個生化小組部門。」

「你嚟想做咩?」

「想參觀下。」

陳可依眼珠溜溜想了想,打眼色叫我起行。

生化危機小組部門位於大學某幢宿舍的其中半間活動室,另外半間供戰爭部其他分支使用。

「依到都幾頹下。」跟我想像中有些出入。

「無乜上面戰爭部嘅資金撥款係咁。」陳可依悶悶不樂,拉椅子坐下。

「成個部門得你一個?」

「仲有幾個嘅,但暫時得一個喺枱底訓緊教。」

我彎腰低頭查視,果見有個傢伙睡在桌子下。

「睇嚟你哋唔係幾受到重視。」我說。

「病者都無價值又危險,無人重視都正常。」陳可依聳聳兩肩。

如果我趁這段清閒的日子中,在大學搞個「病獵學會」建立「病獵」職業,能發展得到嗎?

「喂,你都未講發現啲咩?」陳可依繼續問。

「我喺事發場地嘅後台搵到啲湯,裡面有塊不明嘅肉明顯飄出惡臭,我懷疑嗰塊係病者肉混咗入湯到,令飲用嘅芭蕾舞學生都變成病者,依家首先搵出今日同樣喺事發地點出現過嘅相關人員,然後將佢哋帶嚟,你做唔做到?」

「做到……係要啲時間同好麻煩……」

「做到就即刻去做。」我以命令的口吻說。

「搞到你係我阿頭咁……」陳可依前去辦理。

由朝到晚,時間來到深夜十時,陳可依合共帶了三名跟芭蕾舞團相關的人士到來,因為他們三人目睹事發經過,驚魂未定而在中醫學院休息許久。

他們分別是芭蕾舞團藝術總監、芭蕾舞團評審員、芭蕾舞團製作經理。

根據三人的口供,我大概還原當時的情況:早上芭蕾舞蹈員正進行排練,藝術總監和評審員在台下,製作部經理則在後台處理大小事務。
排練結束後,製作部經理拿出肉湯慰勞舞蹈員們,可她們喝著喝著就突然發生病變情況,製作部經理、藝術總監和評審員都嚇怕得第一時間離開,僅有現場死去的男子試圖掌控情況,結果被舞者踢頭而死。

「即係碗湯係你整?」我盯住製作部經理。

「我唔會特登落毒害死佢哋嫁!碗湯……碗湯係我煮……但我無落到毒啊……」製作部經理慌張得不像說假話,如果是假話他也不必說出湯的事。

「係你拎出嚟,唔係你落咩人落?」我伸出的食指幾乎要碰到他的鼻頭:「你答我嗰啲咩肉嚟!」

「我……我只係……」製作部經理眼神茫然,緩緩說出部份內情:「我只係走去買咗少少黑市肉……」

「黑市肉?」芭蕾舞團藝術總監臉色一變,指罵製作部經理:「我俾錢你買肉慰勞班團員,點解你要走去買黑市肉啊?」

「我貪黑市肉平,想喺中間抽水……」製作部經理面如死灰,蹲下抱頭:「我無諗過咁做會害死佢哋。」

「即係話你喺某個地方買咗不明來歷嘅肉。」

「係……」製作部經理悔恨地捏住自己頭髮:「對唔住……好對唔住呀……」

「咩地方,賣方係咩人?」

「我都唔知……因為我哋用儲物櫃交易……唔會見到對方……」

「咩叫儲物櫃交易?」我發問。

陳可依代答:「即係買賣雙方唔需要面對面嘅交易方法,利用儲物櫃俾錢同收貨品,匿名性極強,通常走私犯嘅違禁品係透過依種方法交易,賣肉嗰個人真係好可疑……」

「如果追查唔到賣方咁線索就會斷裂。」

「可唔可以引蛇出洞,試下喺黑市板問有冇人賣肉?」陳可依獻計。

「唔得,利希慎音樂廳嘅事已經公開咗,賣家肯定唔會再現身自爆身份。」

就像電視劇那樣,碰巧有人帶著化驗報告來了。
「化驗報告已經出咗,湯肉係屬於鯨魚嘅肉,而且上面大量病毒存活住,應該係出自病鯨身上。」不明的生化小組成員回報。

原來是病鯨的肉,那麼說罪魁禍首會是接觸到病鯨肉的人?

「調查範圍又大咗……」

「你講,我帶人去調查!」陳可依幹勁十足。

我像個警長一樣繼續指揮:「將捕鯨隊同會接觸到病鯨肉嘅有關人等,全部帶嚟審問。」

「係!」陳可依衝出辦公室。

整個晚上,生化危機小組的人員不停拘捕會接觸到病鯨肉的相關人等,主要都是捕鯨隊的成員,因為僅得他們有捕殺病鯨並帶回倖存區的能力。

可是單憑幾句話審問,根本不會問得出真相。

何況每斤割下的病鯨肉,每每運回倖存區都會標上記號,然後記錄重量多少公斤。

如果有人偷偷割下兩三塊賣,或是完條偷出去賣,都會跟記錄有出入,記錄有誤是不能轉售,但翻查病鯨肉轉售的記錄,全部數字都一致,沒有異常。

我托顎細想:「走私犯?」這就解釋得到捕鯨隊記錄沒有差錯的問題。

「你意思係有走私犯特登偷運病鯨肉入嚟賣?都唔係無依個可能……」陳可依按著我的思路去想。

「走私犯應該只可以喺二號橋到偷運嘢入嚟?」我問陳可依。

「係,其他地方都用欄封閉住,而且有瞭望塔,偷渡入嚟嘅人好易會被發現,何況走私犯係帶住啲貨品。」

我繼續指揮陳可依辦事:「將二號橋三日內入境人士嘅資料全部俾我。」

病鯨肉在室溫情況下,放半天都要發臭壞掉了。

如果製作經理買病鯨肉時沒有發臭,代表病鯨肉是至少三天內給帶入境,那麼這段時間入境的人士,都有可能是病鯨肉的走私犯,更幸運是每天入境人士數量不多,最後嫌疑名單中我得出十六個人的名字。

我讓陳可依把他們都「請」來,然後逐個嫌疑犯的衣服揪起嗅。

末日世道下衣服可能整個月才會更換,所以那走私犯衣服多多少少會殘留點海洋混雜鯨魚肉血腥的氣味。

「唔……」我緊握住面前第十名嫌疑犯的上衣,抬目凝視他一陣子:「仲捉唔到你?」
仲捉唔到你
好掛住湘B
唔知之後會唔會再有機會見翻
仲捉唔到你? 又屈
我等咗成年有多喇韓湘究竟幾時先會出返嚟
d狗係咁
特登嚇鳩你
M啲職業病

病鯨煮熟咗都出事?
高溫都殺唔到菌!
好bug
病鯨唔驚高溫
話晒都病肉
冇理由煮得黎食掛
「你……你唔好屈我喎……」渾身海鮮味的犯人口顫:「你無證無據。」

單靠氣味辨別犯人,說服力確實不夠。

「去佢住嘅地方搜證,睇下有冇咩發現。」我發出指示。

生化危機小組的成員根據我指示,打包犯人房間的物品回來,逐件逐件的調查,然後對犯人閉門式審問。

包括其背景來歷、人際關係、日常喜好,無關痛癢的事都會問。

「你問落去都無用嫁,我咩都無做過啊。」

「咁你件衫陣味點嚟?」

「成年無洗衫乜味都會有,我控制唔到……」

「睇嚟你要捱下苦。」我拿出一條索帶。

「你綁住我對件事無幫助!」

我強行脫下犯人的褲子,剛好陳可依推門進來:「我哋發現有部份不明肉屑殘留……」她呆了呆。

「繼續講。」我用索帶捆綁住犯人的睪丸:「我唔係同佢做緊不道德嘅事情。」

「噫……我懷疑係病鯨肉留低……我哋準備會拎去哂佢所有嘢去化驗,如果結果真係同病鯨肉吻合,表面有殘留住病毒,咁可以定佢罪。」

「我俾機會你認罪你唔認。」我輕輕收緊索帶:「但如果你喺到浪費我時間,要等咩化驗報告……到時我就唔會手下留情。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞