【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
港豬會唔會有操控煙嘅能力
好似海賊王個斯摩格咁
出一本書好多時都係幾萬字
你平時睇咩書
同埋呢編係長編小說,幾千字好少
呼應要求好正
都係留po者bias
覺得悶/ 唔追故嘅都唔再留言了。
睇咗幾年已經習慣日日嚟睇文,就算好似艾匡篇咁悶都係會快睇,有時墨巴休文好似會成身唔自在咁添

「我哋又見面喇
「唔好以為我會再驚你
「乜你以為得你一個upgrade咗咩
「嘩屌
蟲蟲特攻隊
是 我都係
有冇人提一提我港豬上次係點死?
好似得一次
俾西城薈餘黨襲擊,為咗保護m跌咗落樓
跌緊嗰時吉咗針
網絡小說好多時仲多字過長篇小說,病港一都應該過一百萬,病港二更多,金庸最長嘅都係大約百二萬,短嘅真係十萬樓下
天行賞都限字數 最近個次係五至九萬字,咁點會無幾萬字一本書?
就算係網絡故好多都係一本攪掂,最多頁數多啲,應該都係十幾萬,個個都咁好有機會病港一咁出八本咩,仲要八本先完一個故事
講咁多睇咁多字咁辛苦不如唔好追
【2ch文連登式演繹】式神級中二病 日本網友與少年陰陽師
https://lih.kg/3419350
邊個中二d?
金庸最長得百二萬咁短? 講緊其中一本定成套?
射鵰神鵰嗰d應該百幾萬字
冇錯,每晚追文已經變成生活方式
你要咁理解我都無計
不過比意見同特登抽秤係兩樣野嚟嘅……
依個我都係google 天龍八部最長,wiki寫百二萬 有啲網寫百五萬 都係百幾萬,唔知邊個準
其實而家病港II已經差唔多千五篇 (課金最新去到1472)
每篇根據墨b所講大約2-4千字,就當平均三千字先算,呢到已經四百五十萬字
病港I百零二百萬字都要分八本出,病港II四百五十萬都未見到盡頭,即係話坐底都要差唔多30冊先夠
而家書展先至話出病港II vol3,咁咪去到2046先出得曬?!
咁搞法不如出虔誠者實體書好過啦
支持墨巴繼續寫 唔係好多人嘅創作可以維持到將近十年 希望病港可以成為十年小說
講真病港II咁撚長,一兩篇踢館打鯊魚算得係咩,問題在於我地而家仲喺連載階段
大佬每日等文等到頸都長,你俾篇踢館俾篇打鯊魚我睇,屌出聲是正常的
但如果到有一日病港II終於出曬,俾一個未睇過病港II的讀者順著flow睇,唔駛斷開一篇篇每日等文的話,區區幾千字踢館打鯊魚其實唔算得係咩
所以我一直都話「病港II太長」其實太籠統,真正問題係連載時間太耐,讀者睇到後面根本唔記得前面的細節,而且熱情會慢慢減退但又唔捨得棄故,最後喺真正大結局之前就會變成而家大部分人咁,每日機械式入嚟F5睇文
各位唔洗為我爭吵

我只係一個單純鐘意寫病港嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞