【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
墨巴其實有無用chatgpt去搵d專業知識
型住整車佬好似頭D 秋生咁
講完呢句其實仲可以叫M做埋squat, 咁佢就可以講埋:

I have American ass
打劫模式開始
刁鑽少少嘅假設性問題先會用,主要都Google咗先
以前我上網睇完迷李倉大火諗出嚟
令讀者們更有代入感
貝果絲棄咗故
又有嘢要做 做返幾篇先
又提

人哋棄咗好耐喇
好過喺到叫春
有冇懶人包
借完個故拎人氣之後走人?
仲要係腐女
我朝前翻滾,避開飛踢。

「喝!」歐陽誠落地瞬間,使出凌空的旋風踢。

我雙手交叉護胸,正面對他使出蠻牛衝撞。

「啊……」歐陽誠被撞倒地上,想要盡快站起。

我迅速上前補踢一腳到歐陽城的肚皮,他如同皮球般彈飛到牆壁,身體剛好壓毀牆上貼寫「空手道」三字的木製牌匾,然後兩者共同墜地。

「嘩啊——」

「大師兄!大師兄!!」空手道師弟們激動大喊。

「學分,拎嚟。」我攤開手掌。

一名空手道師弟憤然地交上讀卡器:「你……一定會有人阻止你!」嘟的一聲,空手道社團學分清零。

「高手!下個地方去邊!?」程愛華又驚又喜。

「邊到最近?」我問。

「明華堂嘅劍道部!」

「帶路。」

「係!」

等我離開後,歐陽誠抓住一位師弟的手臂說:「去通知劍道部……跑去通知大學所有武館!做好準備……」

「係!!!」

當走到明華堂門口前,我發現有個跪坐地上,手持竹劍的男人幽幽地盯著我:「我令狐燕,唔會俾你入到門口。」

是居合的坐姿,看來早有準備……

我視他如無物,繼續向門直行,彼此距離越來越近……

直至,我踏入雙方的攻擊範圍。
果然!那傢伙馬上動身,使出可怕的拔劍術。

但,太慢了。

「呼——」一個眨眼後,對方發現自己揮空。

「啪格」竹劍更損壞了。

「噫……」下秒他帶著不可置信的表情暈倒地上。

原因是我被他更快出劍,而我的劍就是胳臂。

我繼續深入明華堂內部,發現好多劍士想擋我去路,我一伸手就是辣手摧劍,所有竹劍被我弄成呈擴散狀的竹條,然後對竹劍的使用者送上一拳,擊倒了眾多劍道部成員,直取其社團讀卡器掠走所有學分。

下一個,柔道。

汾陽體育館。

唯一令我意外的是,館主是個女生。

「唔好因爲我係女仔,就睇小我上官恩,所有高過我、大份過我嘅男仔,都俾我當魚咁撻。」上官恩放下狠話。

下手投、大外刈、肩車、抱摔、摔腰落、正面掃、內股、大內剎、前落、反身投、八方破勢、一本背負投!彷彿出盡畢生所學的技能。

基於不傷害女生的原則,我儼如鐵人一般站在原地任她出技。

可她招招盡出,依然未能挪動到我半分……

倒是上官恩滲了一身的汗。

「嗄……嗄……」

「癲完?」我問。

「……」面如死灰的上官恩跪倒地上,失去戰意。

又贏。
「下個地方係新亞書院嘅圓形廣場,氣功!」程愛華說。

「帶路。」

轉眼間,我來到圓形廣場看見一群未老先衰的人,正慢悠悠地耍著氣功。

「邊個係依到嘅師傅出嚟!」程愛華對他們大喊。

「請問咩事?」一位六十多歲,領著大家耍氣功的人示意大家停下。

「踩場!」

「小妹妹,憑你?」氣功老師傅微笑:「我唔想俾外人話我諸葛生喺到欺負婦孺。」

「憑佢。」程愛華讓個位給我上。

「呵……好,先讓你三拳。」諸葛生負手微笑。

「認真?輸咗要俾社團嘅學分我。」我上前。

「呢個中大嘅武術界規矩我當然知。」

「好。」我一記直拳,打落諸葛生胸懷。

諸葛生「噗哇」一聲,整個人倒落地上,情況堪憂。

「年、年青人,你不講武德啊……」

「係你話讓我三拳,仲有兩拳。」我握起拳頭。

「等等等!」諸葛生急忙伸手叫停我,口腔含血:「學分都歸你,我地做師傅嘅總要留一手,唔會想打傷年輕徒輩,如果你執意要打,令你落得殘廢下場,我良心過意唔去,走!學分都歸你……」

我再拍卡,再賺分。

「附近梁雄姬樓有班唔同拳派嘅師傅喺嗰到開緊會,你不妨去挑戰下?」諸葛生抱著拖別人下水的心態。

我如同末來戰士般,默言不語續向他所說的地方踢館。

正如諸葛生所言,梁雄姬樓中一堆中國武術門派的師傅正圍著張圓桌開會。

我不講禮數,直接跳上中間的圓桌:「我嚟踢館。」

在場眾人啞然大笑:「你邊位啊?」

「總之我係嚟拎學分。」

「好!廢話少講!一個無名之輩夠膽嚟挑釁我哋。」娥媚拳門派先跳上圓桌應戰。

他即時打出一套花巧的娥媚拳,我招式直接俐落一個直拳將他打落桌下。

「嘩呀——」

眾門派掌人震驚,一個個都霍地站起。

「太哂時間,全部一齊上。」什麼中國功夫,根本呃神騙鬼。

「好大嘅口氣,好……我哋上!」眾掌門跳上圓桌向我攻來。

我雙手撐桌使出托馬斯迴旋,俗稱大風車。

擺腿踢飛那些近來的掌門,一下子收拾了他們。

不到五分鐘,勝負已定。

我的學分短短一小時內倍增。

「應該都差唔多……」我看著讀卡器顯示的數字:「踢多一條友館差唔多。」

「西洋拳,梁球琚樓!」

會打西洋拳的普遍骨格大,外國生比較多。

我推開西洋拳館練習場地,才發現今日休館。

看來有緣無份了。

「Who are you.」館內有個肌肉型男問。

「我嚟踢館。」

「上擂台,我叫泰臣耀西。」

「你夠格?」

「我就係館主。」泰臣耀西戴上拳套。
年、年青人,你不講武德啊……
耀西
Yoshi
Tyson yoshi
秦耀臣西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞