【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
Dr.D
「今天我恰巧在場,這些觀眾真的中了大獎。」

屌M真係好撚中二,但係我鐘意。
「我究竟有冇射中你……」女子驚愕交錯。

「差啲射中。」總不可能說自己憑頭骨擋下來吧。

芭蕾舞者的危機解除,但接下來才是真正的要事。

到底,她們芭蕾舞團的成員是怎麼變成病者?

「你咩名?」我問她。

「陳、可依。」

「你好似話自己係生化危機小組?」

「係……」陳可依吞喉,兩眸入神注視:「你又係邊到嘅人?」

「馬克。」我蹲下來細瞧舞者的臉孔:「本來喺音樂廳聽緊古典樂,但隔離突然間出現咗幾隻舞者。」

「唔止一隻!?」陳可依瞪大眼。

「仲有六隻我搞掂哂,依隻係最後。」

「咁就好……」

「之後點?」我續問。

「點?咩點……」

「你哋會啟動嘅程序,應對校園出現病者。」

「呃、呃,我哋會封鎖病者出現嘅地方,先調查……起因來源仲有涉事嘅人。」陳可依結結巴巴地說。

「好……」

「我先送你去醫學院檢查下傷勢,如果俾病毒感染可大可小!」
「如果我係感染咗,你已經唔會同到我講嘢。」病毒兩分鐘就能令人類變成怪物。

「請你按照我嘅指示。」陳可依想搶回話語權。

「你唔想錯失調查真相嘅機會,就唔好阻住我。」

我站起離開活動室:「條屍拎去燒。」

「喂、馬克同學……依啲事唔關你事……」陳可依需要看管病者屍體無法離開。

就當我是多管閒事職業病發作,看見病者事件的我沒辦法不插手,就像貓義工看見了流浪貓,沒辦法不捕捉一樣。

我好快回到利希慎音樂廳中,本來餘音繞梁的場館變得死寂無聲,留下一片狼藉。

事發地點走廊外,已經不見被踢一腳的西裝鬍鬚男,應該也跟著跑掉了。

那幾具被我處理的舞者屍體仍留在場地內,現場內唯一死者是頸骨明顯扭斷掉的男人,湊近其名牌看才發現是芭蕾舞團的導師,那麼他算是死在自己學生的腳下了。

我特意繞到後台查看,總算發現了端倪。

地上有碗打翻的肉湯,湯水呈奶白,隱約有陣臭肉氣味,但明顯被人下了大量的調味料試圖掩蓋臭味。

我拿起其中一片不明肉塊,想要不同方位觀察出它的來源。

「應該都係食咗病者肉出事……」

問題來了,這是誰煮的病者肉湯?

我決定離開音樂廳,先燒了病者的屍體再說。

可想不到利希慎音樂廳外頭,已經佈署了中大突擊隊的成員。

「係人類就高舉雙手出嚟!」突擊隊成員喊。

我高舉雙手行出:「係。」

「入面仲有冇其他人?」突擊隊成員問我。

「依我睇就無。」

「先生你唔好離開住,為確保你身上唔帶有任何病菌,我哋要帶你去檢查,即使你自稱身體狀況良好。」兩名突擊隊成員各自挽住我一條手臂。

「你哋話點就點。」反正暫時已知,有人在湯裡下毒。
兇手可能是那些舞者的一員,又或趁著人群逃之夭夭。

約莫三十多分鐘後,我被帶到中醫學院接受檢查。

除了我以外,部份從利希慎音樂廳逃出的同學,都有到來中醫院。

那些中醫師的檢查方法,無非檢查身體是否有傷口、是有否病變的徵狀、神智是否清晰等。

中醫院距離非常近,就在同一條街上的信和樓。

中醫院診室著種自然元素,接待處上的風水輪擺設奏著悅耳的流水聲,窗台上放著羅漢松盆景,而淡黃色的木質地板舒緩人的緊張感。

我光腳坐在病床上等待,兩邊都是拉起來的隔簾。

不久,有位年輕的中醫學生來應診了。

「我叫霍興,依家會幫你檢查。」中醫學生說。

「點解唔搵西醫搵中醫咁搞笑……」

「西醫專業偏向手術性質,而且比較繁忙,檢查依啲咁仔細嘅嘢我哋中醫師做得最好。」

「……」他是在讚自己嗎?

霍興檢查到頭部的時候,找到了什麼:「你個頭損咗……」

「小事。」給子彈爆頭當然會有皮外傷。

「呢啲傷口唔處理會有瘀血,唔洗幾日就發黑。」

「咁由得佢發黑。」

「先生請你唔好咁講,我拎啲藥膏俾你搓下就得。」霍興去拿了瓶鐵打酒給我手腳搓揉。

霍興扭開藥膏盒,給我傷口塗了藥膏,頭皮隨即陣陣刺涼。

「咩鬼嘢嚟……」我問霍興。

「蛇油啊,幫你緩解傷痛消腫,你休息下啦,唔好緊張。」

我閉目養神不到幾分鐘,隔簾又突然被打開,是那位叫陳可依的女人。

「總算搵到你……」

「咩事?」

「我需要你協助調查。」

「咁行,我已經大致上知病毒係點嚟。」我坐起身,準備下床。

「我整多杯涼茶你飲先喇,唔洗急住走喎。」霍興想挽留我。

「我協助調查係指問你攞口供……」陳可依愣住,瞇住眼:「但你頭先話知病毒點嚟?」

「嗯。」
F5 F5
又係four興
4興 又煲涼茶比人飲
又係「蛇油」?好鬼下wo
個蛇油好撚鬼
就當我是多管閒事職業病發作,看見病者事件的我沒辦法不插手,就像貓義工看見了流浪貓,沒辦法不捕捉一樣。

課金表示仲有三個月文既支線等你挨
中大玩三個月?
費時劇透啦 只可以話嚟緊幾個月嘅文都係呢種日常生活類型
就像貓義工看見了流浪貓,沒辦法不捕捉一樣
「小事。」給子彈爆頭當然會有皮外傷。

屌你
其實你已經劇透咗
唔滿意咁多支線 都唔使陰啲陰啲放負嘅
冇課金嘅人睇到你呢啲留言真係好撚反感
真係,啲放負撚就企埋一二邊啦
會迷嗰首歌迷到改埋名都係差上下
九唔搭八
知唔知自己噏緊乜春
白卡佬
如果病港可以由Netflix 製作真人版應該會好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞