【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
爆哥眼看自己將要撞上施工防護欄,減速本應是理所當然的事情,可沒想到這瘋子居然扭車撞來!

「啪」車身撞擊。

爆哥眼睛不是看前路,而是車中的我:「你個廢物以為咁樣可以迫到我停車!?」

「你咁會炒車……」我警告他。

「我要贏!」爆哥大喊。

「呯──」

最不想發生的事……

發生了。

爆哥刻意撞擊強行搶路的情況下,引致我整輛GT-R衝出防護欄,他的F430亦失控翻車打滾幾圈,四輪朝天。

隨後的觀戰車急停:「兩嫁車一齊炒咗呀!」

車聚現場個個愕然追問情況,只有馬面慶幸自己沒上場。

「嗶──」我的頭貼在方向盤上,而持續觸發著煩人的響咹。

我模糊地抬起頭,發現車頭撞上一棵樹。

這種衝擊程度沒什麼大不了,但依然弄得前額滲血披臉,令我情況看起來好嚴重……

「咣」我打開車門,踉蹌地下車。

「嗄……」我辛苦回到公路上。

「爆哥……爆哥!有冇事啊……」一男一女的觀戰車成員趴下,試著拯救翻車的爆哥:「死啦!車頭冒煙喇!爆哥兩隻腳卡實喺入面會焗死佢……」
「點算啊?」慌張的車圈女成員掏出一把指甲刀:「我哋係咪要幫爆哥截節拉佢出嚟!?」

「你玩嘢咩!幫手吐口水落車頭,寄望佢唔好著火好過喇!」車圈男成員說。

結果那男真的不停吐口水到車頭引擎上,那女的真的用指甲刀試著割開爆哥膝蓋……

「走開。」我大喝他們。

「哇!你未死嫁……」他們嚇到了。

我雙手握住車門,腳踏車身向後拉扯,啪的一聲車門就給拆開。

我看了看爆哥雙腳給卡住的位置,先將他座椅強行拉向後,其後暴力打穿儀表板,最後徒手拆掉方向盤好騰出更多的空間把他拉出。

人救了後,我們給觀戰車帶回車聚現場,本應焗死的爆哥亦在中途模糊醒來,對勝利的執念非常強大。

「贏咗……我係咪……贏咗……」爆哥喃喃地唸。

經車聚圈的成員商討後,今次算是平局。

同時因為我救了爆哥一命,所以他們對我打開大門,讓我成為車聚圈子一員。

至於那輛失事的GT-R怎麼辦?馬面說不要緊了。

言下之意,不用跟車房那位陳三友交代。

成為車聚圈子一員後,當然不可能立即查探發射車零件的事情,至少都要混熟一下。

我算是功成身退,暫時不會再觸碰方向盤。

「你仲幫緊馬面?」當晚回到宿舍,牛毛問起我們。

「我嗰到搞掂。」馬面雙手托著後腦勺:「原來佢哋有間改裝車房做竇,依幾日馬克會去睇下,你都有頭緒?」

「我都搵到嗰類似大學社團嘅組織,佢哋可能有我哋需要嘅零件。」牛毛閱讀著校園周報。

「咩社團?」

我才剛從駕駛生涯抽身,又不知要體驗哪種社團生活去。

「野戰部。」牛毛一本正經地說。

「野戰部?大學居然會有咁邪淫嘅……」

牛毛馬上插嘴:「係野戰槍擊遊戲,wargame。」

「喔……唔好意思,但打野戰嘅同發射車咩關係?」

「兩者之間嘅關聯,就係武器系統。」

「繼續講。」
「戰爭部?我要搵野戰部,即係拎玩具槍啪啪啪射人嗰隻。」

未同西城會level嘅人打過都可以坐返低先
如果現實社會嘅大學真係咁多姿多彩就好玩了,又頭D又有武林界有得踢館,而家仲有埋打野戰
野戰部
M你諗左去邊
病港DLC:大學生活
咁我想要主線多啲
無一樣野叫主線
又是玩膠的支線 冇乜特色支撐

寫到依到都冇其他病港元素鋪設 太長又或設定已經太多會撞

一早暴露晒啲大佬 但又遲遲拖住

依家番去做村莊送物資任。。
變咗日常番
無支線 所有野都有關聯
其實係寫啲過程令人唔覺得係睇緊病港,氣氛好輕鬆咁,例如踢館 鬥車詳細咁寫曬落去,好似去玩咁,實際埋堆車聚同去野戰部都係想拎佢地啲零件 系統,都有必要嘅
好似公仔去搵滿天前都去咗中大踢波換野先繼續到行程,踢波都好輕鬆feel,同踢館差唔多,寫去中大都係為咗連埋港豬
依堆支線最後都係彈返落南征嫁啦,不過真係寫到好長,唔知幾時先埋到,係有啲太耐太長嘅感覺
覺得太輕鬆咪儲下文先睇囉
好期待
啲內容關事就實關事。

依家講緊佢啲過程麻麻哋
一個人話覺得重覆可能喺佢唔識睇

依家差唔多每隔幾篇就有人重覆類似嘅講法
m做狗
又要屈人機
咁唔喺有啲本末倒置咩?
其實講真我個人幾中意呢種喺主線同生活/支線來回穿插嘅風格,可能因為我睇呢個故嘅出發點唔同入戲院睇動作片啲拳頭子彈飛黎飛去個半鐘,臨尾加番個大爆炸就算數

不過點講都好,個人口味呢家野冇可能100%迎合哂,睇作者作文一定會有野啱你而有啲位個作者嘅諗法同你唔同架啦

PS:公仔可唔可以唔好死
由病港1睇到而家
好似由睇小說變咗睇漫畫咁
唔同角色都多咗好多個人色彩
我覺得係病港嘅荒謬 對比M一行人嘅行動
先有種平衡 有趣日常又唔會完全冇哂主線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞