【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
哪個人是誰,想問你們記得嗎?

我「忘記」了,呵呵。
和聲都講咗一篇有多
白鯨?
M做間諜個陣殺左海五星上將條鯊魚
每次M去新地方都覺得特別好睇
但係我覺得幾chill
反而殺鯊魚唔知做乜
諗起人中6走去打鯊魚
M真係好撚on9
dem beat當打麻雀
「跳唱beat」呢個用字真係好奇怪
不如叫返dem beat
和你老味
lm
想不到有生之年內,我還能上大學。

心諗中二m又jm9
讀緊u 睇到好有feel
人地就唔記得劇情
ching你直頭記錯劇情
push
在校首個星期我們都重點於安頓和參觀校園,未有什麼大動作。

宿舍房間中,我給他們派發最後的餐點:「由聽日開始就無免費飯,記得賺下學分。」

蛇舌拆開錫箔紙,吃口熱烘烘的烤蕃薯:「星期五晚,富爾敦樓外面泊車空地。」他無端說出。

「咩?」我望向蛇舌。

「嗰到會有私人車聚。」

「然後?」牛毛抱臂。

「嗰班友都係賽車發燒友,應該私藏好多發射車會用到嘅高規格零件,甚至係驅動系統,你可以向佢地入手,我喺附近間車房聽返嚟。」蛇舌一手墊住後腦勺,一手咬著蕃薯。

「咩車房嚟?」我一副疑惑。

「大學四條柱出面隔離條村,村口有間叫「三友工房」嘅車房,係專幫大學有跑車嗰班有錢仔整車同改車。」蛇舌略為說明。

「你係讀咩科?」我很好奇蛇舌蒐集的情報能力。

「好冷門,叫情報學。」

「聽落好似做間諜專學嘅嘢咁……」

「簡單嚟講就係研究人類、社會同技術喺知識同信息方面嘅相互作用同關係,探討信息科技點樣影響人類嘅認知同行為,係一門綜合性學科,每個人日常生活都離唔開情報,由國與國之間嘅競爭,到街頭兩間舖頭嘅競爭,都離不開情報兩隻字。」

「有冇簡白啲例子?」

「呃……例如你想溝條女,如果你知佢興趣、愛好、討厭嘅嘢,然後投其所好,點都會增加成功嘅機率,依樣就係情報。」

「明解,真係第一次聽。」

「所以有蛇舌喺到你會發現同有個人肉搜尋器差唔多。」牛毛低笑幾聲。

「咁我星期五去會一會佢地。」這種要出面交涉的事,自然落在我身上。

「你熟車?」馬面問。

我如實答:「唔熟。」所有名貴跑車在我眼中都叫林寶堅尼。
「識揸?」

「識少少,但無牌。」

「得,到時我會跟去。」馬面放不下心。

星期五,晚上七時正。

因為沒有確實的時間,我就決定早點到來。

為了讓自己更融入校園,我換上和聲書院的短袖上衣,至於鳥嘴面具當然要有。

我等到約莫十一時,由引擎發出的低哮聲,終於傳到我耳邊來。

數十輛跑車有序地斜向停泊空地上,亮著刺眼的白光燈。

「日產Skyline GT-R、保時捷911、寶馬M3、本田Civic Type R、福特野馬、三菱Lancer Evolution、NSX……」馬面細唸每輛到來的跑車。

「點,趁依家出去會下佢地?」

「睇個款佢地應該全部都係改裝車,佢地好大機會有玩開非法賽車,依種飛車黨你無嫁似樣少少嘅車埋堆,人地只會當你係傻仔,唔會理你。」

「你好在行咁……」

「你覺得我飛車會少?」馬面反問。

「但我地都無車點埋堆?」

「聽日去蛇舌講嗰間車房睇睇。」

車聚上的參與者看上去都像紈絝子弟,播放電子混音歌曲,摟著自己的女伴大聲談笑。

第二日,我和馬面真的走了去三友車房。

雖然無法由「四條柱」大學正門那邊離開,因為那裡屬於邊境站區,但圖書館道中間位置,是有條小路走入鄰近的赤泥坪村,行經一條偏僻的泥路,便可看見三友工房所在。

該地有多輛汽車停泊,但不是昨晚所見顏色和外型都很亮麗那種跑車,而是平日街上見到那種。

「有冇人?」我拍拍工房的車閘。

「啪、啪、啪、啪!」

良久,工房內有把粗獷的聲音傳出:「邊個呀!」

「人,嚟買車。」我答。

又等半分鐘,那車閘才慢慢給打開。

車閘只開到一半,閘後穿著白背心和牛仔褲的中年男人,彎腰探頭看望我們的樣子,一副睡眼惺忪:

「未見過你地。」他重新下降車閘。

「唔接新客?」我上前單手托住車閘,不讓它降下。

「縮手啦,想夾斷手啊你。」中年男子喝罵。

「唔會閂得到。」

「咁即係點啊!想隻揪啊?」中年男人居然踢我的腳。

馬面雙腳蹲下,凝視車房內維修著的跑車:「Nissan R35,三千大渦輪、四缸型式Nissan SR20擴缸、Tri-Turbo三渦輪式樣,加大歧管、90mm加大節氣門、乾式油底殻,仲有Mote電腦,引擎輸出應該嚇死人。」馬面如同評價著藝術品。

中年男人脾氣瞬間熄滅不少,彷彿碰到知音人:「你識?」

「只係一位業餘嘅愛車人。」馬面答。

「嫁車我仲一直改緊,仲係未完善。」中年男人重新上升車閘,想看看對方真面目卻被馬頭套嚇到:「頂你個肺嚇到我……」
補上上po800正評
「叫我馬面就得。」馬面很自然地走入車房。

「叫我馬克。」我跟入去。

「兩個都姓馬……你哋一個戴頭套一個戴面具,唔會係嚟打劫呱?」他隨手拿起個扳手:「我叫陳三友,邊個介紹你哋嚟。」

「純粹知道依到有間車房,想嚟買車。」馬面負手橫視車房,視線停在那部修理當中的跑車:「得一部車?」

「如你所見啦,你當我賣車咩!我整車嫁咋。」陳三友指向一旁的死氣喉:「死氣喉就有好多,要唔要買嚟用啊?」

「咁就買依部,如果你唔要嘅話。」馬面左手掌心輕輕貼著引擎。

陳三友報以冷笑:「你買得起?就算買咗你都唔會識整到佢識行。」

「有幾難?」馬面反問。

陳三友怔了怔,然後輕佻的笑:「部車我已經整咗成年,遇到技術問題,如果你整到嘅……我跟你姓。」

「唔洗跟我姓,到時借部車俾我哋用陣就得。」馬面提出。

「我咪當你哋幫我測試性能囉,但我唔包油嫁喎,大學嘅油錢咁貴。」陳三友欣然同意。

「有幾貴?」

「你想揸佢跑大學一圈都應該洗你幾千學分……」陳三友估算。

什麼?全日在校園掃個地都賺不到一百學分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞