【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
緊接而來的村民無不卧倒街上,幾乎可染成血河。

或許在慢長的與世隔絕生活中,他們早在小島內回歸原始野性,又可能是磕了什麼藥,導致他們不顧一切成為死士。

上島前合共八個彈匣,如今剩下兩個。

伸手摸向槍口,也是發燙的。

屠村行為對某些人來說,可能做得有些超過。

但當日他們決定走私病鯨肉到倖存區搞事,就得承受行動帶來的後果,我不理會他們背後是否有感人的原因、高尚的理念、可憐的故事,總之我的底線是病者。

一旦動用到病者,就等同使用「核武」……

我不能輕易放過。

「呃……唔……」我腳下有位含血的中年女子,無力地捉住我的腳。

我低頭一瞥,原來她胸脯中槍尚未斷氣。

「嗚……」中年女人想說些什麼。

我槍口瞄準其顱,扣下扳機。

「噠」中年女人放下手了。

「呀!啊啊……」村尾傳來數名年青人的叫聲:「救命呀!救命啊,我哋營地俾人襲擊呀……各位……」

聽起來,王峯他們進行得很順理。

「救我哋呀──」血流披臉的年青人大聲呼叫,跑到街上大喊:「救救我哋……」

我用點射方式,一一射殺逃來村子的激進動保大學人。

幾下響亮的槍聲,求救聲都消失了。

整個塔門,只餘下拍浪聲。
我走上其中一家屋宅的天台,站立高點觀察街上情況。

不一會,張彌生急步來到村中,抬頭望見天台上的我。

「你哋嗰到點?」我向下方的他問。

「解決得七七八八,你呢?搜查咗每間屋未。」

「未。」

「咁我睇下……」張彌生隨便走向一間屋。

「佢兩個?」

「佢哋仲有少少事處理,王峯叫我嚟睇下你點。」張彌生跨過堆疊街道的屍體。

在張彌生的搜查下,搗破了島上酒樓的廚房,真的有病鯨肉的材料。

張彌生再走入點用電筒照射大魚缸時,他的表情由平淡轉為驚愕,像直視什麼畏懼一樣。

「啊啊啊啊啊呀!」張彌生嚇得雙腿發軟,抱著槍支跑出酒樓外。

我聞聲趕至,扶住張彌生:「咩事!?」

「入、入面!有嘢……」

「有咩?」不要跟我說有鬼。

「我……我都唔知……」感覺張彌生比見鬼還要害怕。

如是者,換我手持步槍入內探索。

好多時候,人類自認為害怕的事物,例如鬼怪、爬蟲、黑暗,其實也並不是真的害怕,只是基於對那些事物的固有印象,而自己嚇自己。

然而,有種事物會令人害怕的原因是因為衝破了大腦的固有認知,不存在自己思緒的掌控範圍內。

我要說的,便是張彌生看見魚缸中的生物……

其皮膚異常光滑雪白,擁有人的外形、雙臂和五根手指,有張如同水滴魚的醜臉,下肢沒有雙腳,取而代之是尾巴,簡單而言很像人類,但又不像人類的不明生物。

不明生物所在的魚缸,最多只夠他轉個身,根本沒有任何活動空間。

「咩嘢嚟……」我靠前些查看;「病者新品種定特殊品種……」

「啪」突然,不明生物雙手大力敲打缸身。

單看身體構造應該是為了適應水下生活而演變成,不出意外他是源自海洋,但被塔門的居民捕獲而來。

「你點呀約翰!有冇事啊!」張彌生對樓酒內喊。

「無事。」我回應。

「你見唔見到魚缸嗰隻嘢……」

「見到。」
補上po 600正評
「有咩報應,俾佢喺海上面對冧?」我直視女子。

「大老問你會有咩報應呀!」張彌生輕摑女子的臉頰。

「我幾時做咗你大老?」我反問。

女子不再說話。

塔門上的事圓滿結束,我們一行人乘座快艇,準備回程至中文大學。

女子雙手給索帶捆綁,來頭不小的醜魚則由我看管。

海上浪大卻平靜,耳邊只有引擎聲縈迴。

我一直盯著海面,慎防女子所說的「報應」。

幸好世間不存在所謂的報應,安然無事地回到大學沿岸。

大學過關邊境的位置上,醜魚給密封的金屬箱裝好運往解剖室,激進動物保護組織女子給拘捕等候審判,王峯帶我們去基地弄了點餃子吃。

「只要舊嘢值錢,就算係喺病鯨條腸出嚟都係香。」王峯嗅了那塊龍涎香不知多少次。

「塊龍涎香歸會邊個?」我筷子一動夾住三隻餃子,然後張口鯨吞。

「緊係副校長喇……」吳忠國輕輕地笑:「我估佢都係想用嚟孝敬校董會。」

「不如我哋割少少留俾自己?」張彌生開玩笑地說。

我點頭思索:「校董會,學校嘅最高層……有冇佢哋嘅嘢聽下。」

「你想聽咩?」王峯說。
「背景或者成員?」想要深入了解影響一個倖存區,最好是由高層入手。

病獵學會能否存成事,某程度上很取決上位者的決定。

「校董會顧名思義係學校最高嘅權力核心,係辦學團體決策者,亦係出資創立學校嘅人,如果校長地位係學校嘅國王,咁校董大概就係……神?」

「我申請入學嗰陣見過一個廿歲出頭嘅後生仔,好似叫李縱馬?佢係本身童顏定飲咗返老還童藥。」我回憶起來。

「哦……你講李縱馬,佢的確係好年輕,得廿幾歲。」

「廿幾歲就做到校董?」

「你唔知佢背景?有冇聽過李氏。」

「有,以前嘅香港首富。」而且給我殺了,真是我的榮幸。

「有傳聞話,其實佢係李氏嘅私生子。」

「私生子……」

李躍龍、李騰虎、李縱馬……

聽起來確實是李氏起名字的套路,哪天會蹦出個李飛鷹也不出奇。

「但佢會喺大學咁搞笑?病港開始嗰陣佢應該得十幾歲。」

「佢都係嗰種黑人憎嘅天才嚟,讀書連跳幾級讀中大讀數學系……」張彌生徒手抓起塊餃子吃。

「咁佢應該都只係學生,唔係校董。」

「校董會成員依啲位置其實圍內提名就做到,再加上佢家族背景你知咩料啦。」

想不到中文大學也是李家的勢力範圍內,首富的影響力也不是蓋,如果他們知道我在港島區跟李家的因怨,病獵學會計劃應該可以告吹。

「咁其他校董會成員?」

「暫時公開嘅校董得李縱馬,佢就代表住成個校董會。」

「明白……」

餃子吃光後,我們就直接睡覺。

等到第二朝早上,我們攜著戰利品到梁樹金副校長的辦公室。
「梁副校長,你要嘅龍涎香。」王峯把東西放桌子上。

梁樹金副校長兩眼發光,注視著百斤重的龍涎香,手輕撥著香氣到自己鼻子:「嗯,你哋無令人失望……」

「你嘅要求我達成咗。」我說。

「馬克,做得好好。」梁樹金副校長欣然地點頭,對我冠冕堂皇地說:「你解決咗大學嘅生化危機……」

「我都解決咗你嘅升職發財危機。」我心裡暗諷。

「咁病獵學會……」

「成立。」梁樹金副校長拍出響響一掌:「我揼個印就搞掂,之後你會收到社團登記證。」

「副校長咁我哋戰爭部嘅撥款,都會如期收到?」王峯也問。

「放心,會準時。」梁樹金副校長會心微笑。

人類就是人類,萬般東西都離不開建立利益兩字上。

梁樹金副校長沒有放慢手腳,我翌日就收到「病獵學會」的社團登記證,接下來是選址問題。

中文大學分設九個書院地區,不同地區大樓的租金都有所不同。

當中崇基書院地段屬最昂貴,敬文書院地段相較便宜,取決於人流、景觀和設施等。

因為我創立學會的資金不多,中大武術界亦暫時取消了踢館獎勵,變相我沒有可觀的收入,於是揀了逸夫書院地段的文瀾堂,因為我物色到超便宜的辦公室位置。

相較大學中心區域,它的位置非常偏僻冷清,位於書院的最東面。

「依到就係你嘅學會位置。」書院職員帶我到一間活動室。

活動室的大小約莫一千呎,真是小可憐……

我們在港島區明明坐擁整座中央圖書館。

我打量著周圍的陳設之際,書院職員對我招手:「馬克先生仲未到。」

「未到?」我大感愕然。

「係啊,喺最入面。」書院職員帶我到活動室裡,一間僅佔三百呎的雜物房內:「依到就係你想揀嘅辦公室位置。」

「……」我啞口無言。

「出面廳係公共區域,依間房就係你社團位置,求其打掃就用得,依個共享辦公室理念。」
一千變三百
我打量著周圍的陳設之際,書院職員對我招手:「馬克先生仲未到。」

少少意見 有時睇到呢d位會覺得唔通順
明明書院職員就係同緊55m講野 點解會講m仲未到 load咗陣
「馬克先生,仲未到。」加個逗號/顯示返停頓位會唔會好d?
其實唔止呢句 間唔時都會出現類似情況
起喺shaw
食屎啦遠到
邊個會黎
頂 睇完你呢個reply 先睇得明篇文
翻睇,有感而發
人類就是人類,萬般東西都離不開建立利益兩字上。
「未到?」我大感愕然。

加埋上面果句真係以為有另一個人冒充55M
我都以為係咁,睇到黑人問號
睇得耐發覺M成日講嘢都冇主語 你我他嗰啲 所以一見到嗰啲「可以解釋吓?」就知一定係佢講 成日覺得好命令式 正常人講嘢好難句句都冇主語
估唔到連小魚仙都出埋嚟
呀sir講嘢係咁
又唔係嘅,我覺得係佢純粹習慣咗效率至上
條人魚係咪黑色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞