【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
今篇m差唔多句句都中二病
十分符合角色設定
之前仲賴係天腦搞到佢咁
我不是自己讚讚自己,但我偶然發現自己當認真一件事上時候,原來是那麼厲害。

有誰會想到,這一切是為了病獵學會?

依我身手大可以打家劫舍,但若果這麼做就不會是病獵了,偉大的精神是需要體現正當的行為上。

中二病
呢條友真係越嚟越中二
喺塔門屠村
而家又扮好人
有船不如經水路過對面馬鞍山好過啦
可能仲多收穫過釣魚
美食沙漠點會有野食呀
墨巴課左網版會員
可唔可以加快批下我
番緊工好悶 想睇故
支持你
「咦……」

倏地,結算員從我的垃圾堆中找到個透明瓶子,瓶內藏有張牛皮紙,上面繪有地型圖案應該是幅地圖。

他拔出瓶口的木塞,小心翼翼地伸手進去,拿出那張牛皮紙細瞧,其後眼神絲過一絲驚訝,但好快沒事那般強裝鎮定。

「點?」我出聲。

「無……」結算員托高小圓框復古眼鏡,打量餘下的垃圾堆:「係得呢啲咋嘛?你第一日出海,我當做個好心,二百學分同你收哂佢。」

「嗯?」

「依個價全校應該得我俾到你。 」

「如果五百?」我試著提高價格。

「你都幾大貪……」他擺出猶豫的表情,苦惱了會勉為其難地答應:「唉,真係當積陰德,齊頭俾夠六百學分你。」

六百哪裡齊頭了……

「都係一千。」我說。

「你係咪玩嘢呀!價唔係咁講嫁喎!」結算員遭激怒。

「依個真係最後一口價,我唔會再提高。」

「你確定?」

「嗯,你肯用一千學分收我堆垃圾,我簡單求之不得。」

「你清楚就好喇。」結算員點頭:「一千學分。」

居然願意花一千學分購買我釣上來的垃圾,看來那個好神秘的瓶中地圖,真的有什麼價值……

「終止交易。」我突然提出。

「吓!?」結算員睜大眼睛。

「有內鬼!終止交易!」我隨便胡說個藉口,帶同瓶中地圖離開。

「喂!我又唔係同你買白粉……」結算員呼叫我。
跑到周圍沒人的地方,我才抽出那張牛皮紙地圖查看。

上面只繪畫著某個地方的一塊,並未完整展示出全張地圖面貌,感覺上就像張藏寶圖,但給分成四、五張放入不同的透明瓶子內,漫無目的地飄流海中,尋找有緣人。

塞翁失馬,焉知非福。

看來有緣人是我。

可不久前我才說應該腳踏實地的工作,現在給我一張藏寶圖是什麼意思?

關於藏寶圖的價值暫時未明,我應該找其他人問問。

陶乘長?不好,等會知道我有藏寶圖在手,又加大我的按金。

我第二次探訪商仲映的財務公司,辦公室一如既往的擠迫。

「喀喀喀」敲門。

「邊位?」房間內的商仲映問。

「係我。」

「約翰‧馬克?請入嚟,你唔好同我講,你已經夠還債。」商仲映好期待我會說些什麼。

「你識唔識估值?」

「咁當然識,商團必備技能嚟。」

「你睇下值幾錢。」我把藏於腰後的透明瓶放到桌子上。

「你想問我值錢嘅係個瓶定地圖?」商仲映湊前細盯。

我把地圖拿出:「地圖。」瓶子確實是非必要的東西。

「呢幅應該係……」商仲映如貓眼的瞳孔漸漸收縮成線,反覆地前後翻看:「捕鯨隊第八代船長嘅藏寶圖。」

「第八代?」

「你無聽過佢嘅事?」商仲映反問。

「你講嚟聽下。」

「第八代船長,羅遠帆。有次佢帶領船員遠洋捕漁,結果失去咗聯絡成個星期,到嫁船返嚟嘅時候牆上都係血跡,唯一倖存嘅羅遠帆佢神志好唔清醒,手上拎住把刀,最後經調查發現全部船員都係死於羅遠帆手上……」

「結果點?」

「羅遠帆因為犯咗罪大惡極嘅事情,董事會特別判佢五馬分屍刑,行刑前羅遠帆同圍觀嘅人講,自己搵到不可異議嘅寶藏,而佢將自己收埋寶藏嘅位置抄咗落牛皮紙,然後分成幾張放入飄流瓶,最後放落茫茫嘅大海中,自此中大就展開咗……」

「停。」我越聽下去,感覺越像某個故事的開頭:「所以依幅地圖真係可以搵到寶藏?」

「係,但你只係收集到其中一塊地圖,仲有另外四塊。」商仲映也算個老實商人,沒有想對我欺騙隱瞞。
一入唔嚟就有文
「我唔會得閒搵另外四塊。」意外釣到如今我手上的地圖,恐怕已花光我餘生的運氣。

「其實另外幾幅嘅下落,我都略有聽聞。」商仲映負手。

「請講。」

「一幅喺現任校長嘅宅第、一幅喺中大拍賣場、一幅喺海洋博物館、一幅仲係下落不明,仲有幅喺你手。」

「我諗你唔會收集得齊五幅……」商仲映笑容真誠,給我衷心建議:「你拎去拍賣場會比較好。」

「咁呢張爛鬼嘢賣到幾多學分?」

「兩萬。」

我差點「哇」出聲,但大驚小怪不符合我的身份,於是又強忍吞回肚中。

畢竟自問身價都破千萬,用不著因為兩萬學分而感到高興。

「點賣去拍賣場?」我續問。

「咁啱我哋社團係經營大學拍賣場嘅生意,你可以坐低我同你講下詳情。」

「你哋社團到底撈幾多範……」

這幅藏寶圖就好比夢想,有時候面對現實的情況,需要適當的放下。

我提出自己定的價格:「如果五萬呢?」五萬差不多可以還清利息。

「有啲困難。」商仲映抿嘴。

「咁你有興趣再搵我。」我起身離開。

不行,兩萬學分實在太少了。
大航海時代
話就話藏寶圖都唔知係咪鳩噏嘅
無間道+海賊王
記得以前有個會然叫羅船長
屌你老M中二病又嚴重咗
中大係唔係可岀量産型鯨牙大劍?
拿返去港島一人一把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞