【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
848 Like 8 Dislike
支線ok既
但乜都由M做哂又好似怪怪地
呢個段落係參考木村之龍2條校園線?
乜都唔寫skip晒成個倖存區嘅野
直接話拎晒啲零件去打大佬
定m由頭開掛打人打病者打到尾先叫病港
呢幾篇睇得我好開心,好好笑,間唔中輕鬆下幾好呀
講緊踢個館都好詳細咁寫曬落去,意思係唔洗寫咁詳細,唔係成個踢館過程skip,寫少一兩間館/打嘅過程唔寫咁多字,個感覺無咁長篇

話直接skip曬所有野 m開掛打到尾先叫病港係你睇完我留言而咁覺得,唔係我咁認為,其實踢個館都起碼四千字,出一本書好多時都係幾萬字

睇完覺得好耐好長唔係我一個人嘅感覺,久唔久都有人講,亦唔係好惡地要墨說改,只係講下意見,咁你都接受唔到咁我無辦法嫁喎。我睇墨說寫野個時連病港一都未有,唔通你覺得我特登搵野鬧?係就唔睇到今時今日
之前有人話睇文就係要爽 或者啲爆谷戲/文最尾加個大爆炸係啱佢哋多啲
佢講意見就得 你評論意見嘅意見就叫唔接受
老實講 我係覺得d支線大部份都唔好睇

一係就暴力解決 一係就派膠

所以亦都覺得冇乜文化同設定可以配合

你打機都會覺得有d支線係正到爆,可能仲吸引過主線。又例如赤時落到九龍城塞,但我覺得落到去嘅設定其實幾吸引

Btw 所有文都係主線,而家係一啲基本鋪排同過渡

講到尾都係想要多啲文
希望過渡篇章可以多文
「咩事?」我當下警惕起來。

「辱我社團者,雖遠必諸。」

「侮辱你……就因為,講咗句「玩具槍」?」我馬上給他們致歉:「對唔住,係我錯。」

三秒後警報器熄滅,鐵閘重新打開。

「好,每個人都應該有一次改過自新嘅機會,我代表「戰爭部」接受你嘅道歉。」

我幸然呼口氣,差點又要打生打死。

「陌生人。」對講機那頭的人再問:「你嚟搵我哋係有咩目的?依到向來生人勿近,無事唔會行嚟。」

這次我選擇開誠佈公:「我其實係想向你哋買樣嘢。」

「唔係特選客戶,我哋唔會同佢做生意。」

「咩人會係你特選客戶?」

「符合我哋組織標準同價值觀嘅人。」

「我哋可以互相了解下。」

「除非有舊客介紹你嚟,否則都係請你離開。」

「你哋意思係有學分都唔賺?」

「講多次,大學對槍權有嚴格規定,我哋對槍械都有嚴格監管,絕對唔會亂賣俾三唔識七嘅人。」

「但我要嘅唔係槍,係要模擬導彈武器系統。」

「……」對講機那頭一陣沉默。
「喂?」我呼叫。

「系統對你嘅用處係?」

「我想用喺學術研究上。」

「武器系統都係我哋資產,軍事機密嘅一部份,唔會胡亂交俾外人。」他已經不知第幾次拒絕我,看來是個保守主義的軍事化社團。

「我想成為你哋客戶。」

「我哋唔接受弱者。」

「你哋落嚟,證明你睇。」

「你上嚟,證明我睇。」

說罷,對講機結束通話。

之後我怎麼呼叫,他們都不作回應。

我先出去視察博文苑一圈,就是幢六層高的宿舍,外牆都繞著倒刺鐵絲網,徒手攀爬不是個好注意。

離遠看的話,可看見天台有艘巨型的熱氣球船,迷彩色調的纖維布料上,印著「CU Department of War」字樣。

我回到宿舍大堂,左右各有一條樓梯,左面的有道安全門封住梯口,天花板安裝閉路電視,而且設有門鈴,如無意外他們應該在某個小螢幕中觀察著我。

右面樓梯則早已斷裂,整整三層高的梯級被刻意破壞。

我尚有一個選擇,是緊閉著的升降機。

按電源沒有反應,但雙手可以打開。

「咣──」

升降機槽中間有條又直又長的吊纜,明擺著是供我爬上去用。

我向前飛身輕跳抱住吊纜,然後開始向上攀爬。

不知是故意還是巧合,升降機箱偏偏就停在三樓,意味著我最多可以爬到二樓。

我從升降機槽靠著擺蕩,跳進沒有升降機門的二樓。

雙腳著地不到幾秒,走廊上的廣播器立刻傳出:「面具人,你比我想像中有毅力。」是對講機跟我對話的那位。
「認真?簡單嘅事都要搞到咁麻煩。」我回話。

「見到走廊上個消防櫃?」

「見到……」

「入面有把氣槍,成為客戶前需要通過嘅考驗。」

我打開消防櫃後果見一把VIPER M4氣槍,彈匣中全是鉛製子彈。

整條走廊雜亂無章如同真正的槍戰場地,各種東西都成為了掩護物豎立橫放,滿佈損毀的痕跡……

「呼。」我擺好瞄準的姿勢,謹慎慢行。

這場景不斷與我人生中某段時期的畫面交疊。

沒想到西城薈時期學到的軍事戰術,能夠用在大學此地。

如果想要安全抵達上層,首先要做的是「清空」。

清空是指將室內所有人員清除,減少潛在的危險,不然會有被敵人前後包抄的可能。

這是一項高風險、高壓力的行動,因為敵人往往就潛伏各個大小房間中,死死瞄準著入口,所以衝鋒人員必須具備相當的勇氣和反應。

「呯」我先踢開一號活動室的門。

「啪啪啪啪啪──」我只是露半個腳尖出去,房間內某個方位的人就馬上射出鉛製子彈。

我探半身進去,瞄準半蹲桌子下的士兵。

「啪啪啪」他的頭部給我射中。

廣播隨即宣佈:「紅蟻陣亡。」

我敏捷地多探幾次頭,發現室內再無敵人便緩緩行入。

那名代號叫「紅蟻」的士兵很守規則,裝成身亡的士兵。

在西城薈模擬戰爭的時候,我們也會那麼做。

通常屍體都裝得不好的人,會被給予掌上壓懲罰。

我本來正想離開活動室,踏出走廊前我拖來了紅蟻的屍體,先將他推出去走廊外查探情況。

「啪啪啪啪啪啪啪啪」一堆鉛製子彈射到紅蟻身上,當屍體都痛得他啊啊痛叫。

我傾側著上半身,下半身移動出活動室,對宿舍走廊上躲藏長型儲物櫃下的士兵射擊。

透過火力壓制,我快速移動到廚房。

可廚房竟然都有敵軍,他利用打開的雪櫃門作掩護,看見我走入廚房便扣動手上的M92F氣槍射擊。

我瞬速朝前翻滾,再對雪櫃位置猛射

廣播宣佈:「飛蛾陣亡。」

宣佈剛結束,廚房外即有急速的步伐奔來,我身體來不及轉身瞄準射擊,直接拔出飛蛾腰間的G18C氣槍倒舉於腰側向後射擊。

「啪啪啪啪啪」剛要衝入廚房的士兵馬上中槍。

廣播宣佈:「蚯蚓陣亡。」

我趁蚯蚓未完全倒下之際,衝到他面前把他當成墊子側身撲去,並且舉槍向走廊上士兵射擊。

「啪啪啪啪啪啪啪」

「甲蟲陣亡。」
Push
今日好似短咗啲
差啲野咁
既然係咁補上po 400正
我迅速站起,沿著樓梯快步跑上三樓,

這次恭候我的是位狙擊手,他躲在走廊的彼端以沙包堆疊成小陣地,全心全意地瞄準剛要踏上樓梯的我。

碰巧地上有個垃圾鐵蓋給我充當美國隊長的機會,我握著它衝鋒陷陣,沿路上不斷有窗口驀然打開,伸出冷冷的槍口指向我。

面對那些槍口,我直接加快腳下的步伐,跳起伸手強搶其氣槍,旋即單手持槍對準其他窗口的士兵掃射,如若敵人還擊就舉起垃圾鐵蓋格擋,整幢宿舍的走廊一時間「啪啪噹噹」的作響。

「蒼蠅、螳螂、飛蟻、飄蟲、蟑螂陣亡。」

隨著倒地的「昆蟲」越來越多,我都終於殺上到天台。

首先納入眼內,當然是那巨型的熱氣球船。

「恭喜。」門口旁邊搭建了帳篷,擺放不少通訊器材及天線,其中有位身穿吉利服並配戴夜視鏡的士兵上前給我拍掌。

「啪啪啪啪啪」我對他開上五槍。

吉利服男續說:「考驗結束,面具男你絕對有資格成為「戰爭部」社團嘅客戶」

「你就係對講機嗰條友?」聲音好熟耳。

「未介紹自己,我叫大黃蜂。」他點點頭,再問:「我估你應該都係wargame迷?你好似睇透哂我哋士兵嘅戰術。」

「以前叫打過下。」我把氣槍拋回給他。

「我哋淨係接受有軍事訓練素養嘅人做客戶,始終無人確保到一般人得到槍之後會唔會去作姦犯科,槍除咗係殺人武器,仲係權力象徵。」大黃蜂拆開彈匣檢查。

「咁一開始你哋點解可以有槍?」
「睇嚟你係插校生,唔係原校生。」大黃蜂放下氣槍。

「可以聽下?」

「病毒好早期爆發嗰陣,中大正門四條柱嗰個位,主要係靠我哋「中大突擊隊」死守,到依家好多邊境位置都有我哋嘅人站崗,所以大學董事會先下放槍權俾我哋。」

「依艘熱氣球船又係咩事?」既然難得到來,我就順便問。

「你鐘意可以參觀,但唔好亂掂,佢係我哋半個信仰。」

我抱著好奇的心態,踏進呈流線型熱氣球船的吊艙參觀,艇體內裝有氣囊,它採用骨架蒙皮式結構,設有安裝儀表和發動機,裝載著不少貨物。

「有冇試飛過?」

「歷史上只係試過一次,但依嫁嘢係天上飛,好快會成為病翼焦點。」

「嗯……講返正經事,武器系統。」

「出售俾你之前,我想你清楚,武器系統係個程式。」

「我知。」

「程式係要用電腦運作,而依家係末日。」

「我都知。」

「你知就好,咁請你交出學生證。」

我把學生證交出後,大黃蜂幫我作些登記。

「除咗販賣軍火,你哋仲有乜服務?」

「由野戰生存訓練班到私家僱傭兵都有,將我哋理解成係中大私人保全同軍事僱傭嘅社團就可以。」

「咁病者都係由你哋打?」

「我哋「戰爭部」旗下有好多唔同部門,專門處理生化危機嘅有自己一個團隊。」

簡單來說,野戰社團算得上中文大學為數不多的武裝勢力。

「訂單寫好咗,學分都嘟埋,我搵到個程式嗰陣,會叫人嚟和聲宿舍通知你。」

事情比想像中要快,大學人果然好話為,不用我跑東跑西,殺哪打哪,不外乎都跟測試考驗有關。

「你喺出面邊到嚟?」大黃蜂問。

「港島。」我答。
「一早都聽聞嗰到係有人類生存住……」大黃蜂點點頭。

「我都差唔多走。」我跟大黃蜂道別。

辦完武器系統的事,我尚有半日時間剩,我便帶馬面去車房揀選要用到的零件。

這趟行程遠比想像中順利,發射車要用到的高級零件都買得到,至於買不到材料馬面和牛毛都另有辦法,例如特意讓大學的工程部訂製,他們用什麼方法我沒去管,反正打交道方面他們很在行。

有聰明的隊友,令我省下了一半功夫。

接下來的日子,三位叫公子叫我享受餘下來的校園日子就行了。

閒著幹什麼好呢?

可能我多多少少有被韓湘薰陶,空閒的時間我都去利希慎音樂廳,聆聽那些我壓根不懂含意的古典樂,只為懷緬過去那一丁點的美好。

Joseph Haydn

──《Il maestro di porcello》

這種難得清閒的生活,令我聯想起退休的生活。

如果他日南征戰爭真的結束了……

那我還有什麼追求?

由我二十多歲戰鬥到今時今日,我得到了什麼,失去了什麼?

或許就算是什麼,事情都該劃個句號了。

我的病獵時代,好快就會結束。

倏地間,有陣熟識的氣味飄浮空氣中。

不是這股氣味特別強大,而是我特種病獵的嗅覺特別靈敏,氣味能與我記憶中某種氣味結合才令我……

覺得有點奇怪。

我不斷嗅不斷轉頭環視,更不自禁站起身。

因為對於氣味的出處,我大腦分泌出一種原始的訊號──危險。

最終我鎖定氣味的主人是誰,就在音樂廳的上層……

一位身穿英倫復古格紋休閒西裝外套,咖啡色馬甲和白襯衫,經典西裝三件套的男人,他留著滿臉的鬍鬚和中分的捲髮。

但他……

是誰?

我認識他嗎。
港豬?
希望係港豬
公子會個個都有情有義
但港豬會係危險氣味嗎 因為支藥水?
港豬變咗做特殊病者先生存到
係雪茄 我加咗雪茄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞