【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
一齊重睇啦
Push
「仲以為你係賊,休館都喺到。」

「你知唔知咩叫努力型天才?依個就係點解我做到館主嘅原因,努力係唔會呃人……」泰臣耀西伸出拳頭指住我,投來冷冷的目光:「正好我啱先我熱完身,有人送上門俾我操拳正好,希望你唔會令我失望。」

我戴上掛在擂台圍繩上的拳套,做個簡單的頸部熱身。

比賽就在沉默中展開,泰臣耀西擺出格鬥姿勢,雙腳步伐不停輕跳著,

我一如既往採取被動式反擊,等待他對我出拳。

泰臣耀西持續觀察著我,但他並不是單單的看著,身體姿勢同時進行著各種的微調修正,應該是職業級別的拳擊手。

「呼——」泰臣耀西伸出一記探拳。

我不躲不閃依舊站於原地,因為攻擊距離明顯不足,果然!拳頭伸到距離面具幾公分就收回去。

「你要用依種態度踢館?你令我好不爽。」

「你要我扮緊張?」我反問。

「你唔識緊張即係話唔驚我?好……」泰臣耀西壓身急進,左手直拳揮向胸肋。

我隨即向左面躲避,讓他打空氣。

泰臣耀西保持急攻節奏,配合蝴蝶步揮來密集的重拳:「你有冇見過凌晨四點嘅中大?我見過,就剩低星星月亮同打沙包嘅聲音!」

「你係咪間接暗示緊自己會特登好早起身操拳?」我純粹運用身法閃避重拳。

「我從十歲開始就每日食三塊雞胸肉、每晚八點上床凌晨四點起身、一星期做重訓五次、事後踩機四十分鐘、另外每日最少抽三個鐘練拳、十年嚟淨係飲水,大腦都已經遺忘咗甜係咩味道……」泰臣耀西表情狂喜,越打越起勁:「我聽到你居然夠膽踩場個陣,我真係好開心!因為你唔知自己眼前面對緊嘅對手係幾咁恐怖!幾咁自律!!幾咁努力!!!」

「食下雞胸、做下運動你都咁自豪?」真想問他有沒有見過凌晨四點的病者國度。
「你依種輕視拳擊嘅態度,好快會令自己滅亡!」泰臣耀西大喊。

「嗯……勸你唔好聽咁多心靈雞湯。」我如同Dr.D擺出狂傲的姿態,任由泰臣耀西攻拳全身上下。

「呯呯呯呯呯呯呯呯呯——」

泰臣耀西自以為找準機會,對我猛烈轟出數十多下重拳,但人類這些所謂的「攻擊」根本不值一提,甚至沒有使我退後半步。

「噫……」泰臣耀西錯愕一下,咬緊牙關打向我頭部:「無可能!」

我冷笑一下,把移位的鳥嘴面具戴正。

「嗄!啊……」泰臣耀西出拳越來越慢,略顯疲憊:「點解打極都……」

泰臣耀西全身汗如雨下,短短幾分鐘內抽空了自己的體力。

「已經攰?」我聲線不帶起伏的問。

「呀啊!!!」泰臣耀西憤怒地再出一拳,但這拳已經毫無力量:「啊……啊……明明……明明我已經好努力!點解……」

泰臣耀西欲再揮拳,我率先發動攻擊將他一拳打到圍繩去!

「因為努力從來都只係入場劵。」我回贈他一句。

泰臣耀西咳出一口血:「咳……未完……」

「已經完咗。」我脫下拳套:「同你講多個原因,點解你會輸。」

「……」

「因為你太多廢話感言要發表,下次不如留番啖氣專心睇下對手點出招仲好。」我彎腰跨出圍繩,拍卡領取學分。

應該至少都有十萬學分了,去買汽油吧。

「邊到有油買?」我問那位記者程愛華。

「……何善衡工程學大樓。」

「唔該。」我走出拳館。
「你叫咩名啊?」她追問。

我聽見問題,但選擇離開不回答。

何善衡工程學大樓為大學其中一所學院,主要跟工程學相關。

如果想要購買汽油就得先向院務處申請,因為它屬戰略性資源,別問我為什麼,他們規矩如此。

「申請原因係?」院務處職員問。

「要……有原因?」

「無原因你買嚟做咩?」

「……研究。」

「研究咩?都係問下。」

「搞恐怖襲擊。」

「……」院務處職員神情嚴峻,瞪大了眼。

「講笑,同汽車相關。」

「要買幾多升?」

「俾住半桶。」天知道一輛跑車要入多少油。

「個價錢係依個數字。」院務處職員輸入金額到讀卡器上。

果然是天價,幸好踢了不少館……

「嘟」

一小時後,我揹著半桶汽油回到三友車房中。

「你真係去咗打劫呀?」陳三友愣住。

「係踢館。」我放下汽油桶。

「我講下咋,你真係走去踢啊?」

「嗯。」我坐上汽油桶。

「哇,你真係打破咗成個中大武術間嘅平衡……」

「有咩平衡?」

「江湖規矩係寫明可以踢館啫,你真係走去踢咪戳穿呢個泡沫,依家真係世界大亂……」陳三友不知第幾次拿起死氣喉走入廁所。

「部車整成點?」我瞧向車底下的馬面。

「預要搞幾日。」馬面答。

「到時部車整好咗,直接揸去車聚?」

「千祈唔好,咁樣做都係俾人當傻仔,車手都好有性格。」馬面似乎很懂車聚文化。

「咁應該……」

「飛車模式有兩種,一種係車聚嗰種聯群結黨,一種叫「隱形飛車手」,即係喺條路上面遇到佢,同佢即場挑機。」

「你想我哋做隱形飛車手?」

「依個似乎係最可行方法。」

「你話點就點。」

「枱底下面有本理論書。」馬面忽然說。

桌子下果見一本駕駛理論書:「你要?」

「你讀咗佢。」

「我讀嚟做咩?車應該係你揸。」

「你想炒車死?」

「咩意思?」

「車手有好強嘅競爭心理唔輸得,我唔知班友鬥車狠唔狠,佢哋為咗贏可能會玩故意碰撞,你唔驚我炒車就得……」

「得得得,我試下……」我掀開駕駛理論書閱讀。
點解我睇唔明要M揸車嘅原因
馬面岀車禍會影響導彈計劃
m好大程度上係保鑣身份去中大
即係馬面驚死
係唔係要瓦解中大勢力?
踢館啲篇幅都咁多
陳三友不知第幾次拿起死氣喉走入廁所。

入廁所屌死氣喉
踢館都係兩篇啫
條友係咪入廁所屌條死氣喉
及後,好快又點到那混亂的場面,我見Dr.D變成了一隻體形極大,大約有三層樓高、身形肥壯、全身盡是腐爛、頭部披著散髮、輪廓厚脹的病者。

原來dr.d 最初病變成為病獸
哦!
「你想炒車死?」
李種馬
要求加更
駕駛理論書範圍涵蓋很多方面,包括汽車的每項功用、安全駕駛、道路使用者守則,全部都如同廢話無異。

我花了幾天時間讀遍整本理論書後,馬面竟到中大圖書館租借會議室,像老師在白板上寫下要點給我親自授課。

「嫁車未揸得前,我都會同你上雞精班。」馬面用手上的油筆指住我:「依種機會好多人想要都無,好好珍惜。」

「我仲以為實踐係最好嘅學習方法……」

「依個正正係職業車手同業餘車手嘅分別,賽車係一項高速運動,高階嘅技術理論係有科學數據同測試研究喺背後支撐,係涵蓋到牛頓定律、物理化、速率計算,唔係話揸咗車十幾廿年就會識。」馬面拔開油筆蓋,於白板上寫出一些不明公式:「先教你睇V-t圖。」

接下來的半天時間,我都在學習著莫名其妙的東西……

什麼a為加速度、Δv是速度的變化量、t為所經過的時間,總合起來的公式便是說明:「一段時間內速度變化了多少?」。

又說什麼汽車重量不變情況下,離心力大小與速度的平方成正比。

課堂結束後我有股從圖書館高層跳樓的衝動,我雖然身在大學,但心並不是真的想要學習。

砌車要用到的時間比想像中長,差不多兩個星期後,車子才正式落地。

那段日子中我不停上馬面的教學課堂,單是公式都看得我頭暈眼花,有時會握著方向盤部件學習如何推拉軚,慶幸是我手腳尚算協調,沒有什麼大問題。

講到底駕駛無非四隻字,前進和剎車。

也不是全無收穫,我本人總括了幾個要點。
三友工房。

「嫁車真係俾你搞得掂……」陳三友打量著跑車,有些不敢置信。

「同合約講嘅一樣,我哋會幫你測試埋,馬克……」馬面拉開車門,向我打個眼色:「上車。」

「咣」

我坐在副駕駛座,第一件事是先戴好安全帶。

「我揸個圈睇下有冇大問題,嫁車行得順唔順,盡量留意下我每個動作。」

為了觀察得更仔細,我不惜動用蘇維的眼睛凝視。

馬面開車著匙前,左腳先將離合器踩盡,左手搖搖排檔桿確認空波狀態,拉起手煞,其後正式著匙。

「轟隆——」跑車引擎咆哮。

馬面再次踩盡離合器,左手調撥到一檔後慢慢腳掌鬆開離合器,車子輕微震動,然後放開手煞,右腳輕踩油門,左腳再完全鬆開離合器,車子隨即向前行駛。

猛虎出閘!

跑車離開長年不見陽光的車房後向左轉,直接駛出大埔公路上。

整條馬料水段上橫行無阻,只需閃避數部停在路上的廢車,排檔桿亦好快調至五檔。

馬面僅憑單手駕駛,前方風景飛快地掠過。

受引擎聲和移動物體吸引的病者,當然馬上竄出追趕,但絕對的速度下他們無不吃塵。

跑車駛進大埔區前,馬面轉彎回到三友車房那邊,畢竟那裡是疫區,跑車再快都會被肉身相搏的病者攔下。

回到赤泥坪村中,馬面在一塊空地上停車:「我哋交換位。」終於到我學車了。

馬面像車師傅般,從旁對我指導。

操作自排變速箱汽車的技巧我略懂皮毛,但手排變速箱的話則一曉不通,所以手勢顯得有些生硬,有時候更會被馬面問候自己是否有小兒麻痺症。

由於油量有限,我需要在短時間內熟識駕駛這門技能。
等我懂得最基本的向前向後向左向右,馬面開始放設一些障礙物到路面上,要我在不觸碰的情況下越過它們,除了調整我的轉向不足和轉向過度等情況,更重要的是摸透熟習整部車的性能。

學了半日車,太陽伯伯都下山後,駕駛課堂才結束。

「你手腳協調係幾好,但有時太急,一急你就易出錯,聽日再努力。」這是馬面給我的評價。

有駕駛名師的指導下,加上全日高強度訓練,我的駕駛技術突飛猛進。

手腳動作開始有模有樣,至少不會思疑幾秒。

馬面說賽車途中,好多時思考時間不足一秒,要做到人車合一的境界,只有不停增加自己的駕駛時數。

有空檔的時候我會模擬駕駛,握著空氣方向盤練習。

睡覺的時候,都會反覆回憶開車轉檔的步驟。

同時,我們會在有車聚的日子,偷偷觀察那伙人經常駕駛的路線,方便日後做隱形飛車手挑戰。

世上有些人天生擁有操作機械的天份,有些人則與操作機械無緣,我大概就是前者。

數天的密集式駕駛訓練,我已經將手排變速箱跑車,操作得相當純熟。

為了不再稱呼它作「手排變速箱跑車」,我特意向馬面詢問它的名字,才發現它就是跑車界的戰神,日產GT-R。

「我睇你手勢已經學識基本嘅操作技巧,叫你喺任何地方揸應該都無問題,手車穩定之後要追求嘅就係快。」馬面說。

「繼續。」我留心聆聽著。

「賽車路上無非係得直線同彎道,直線唔洗點講……無非都係踩盡油門,想快無非係睇部車嘅引擎同煞車性能,依部車已經好完善。」馬面語氣加重,目光放到我身上:「不過一入到彎道就唔同講法,到時候車手嘅技巧就凌駕喺一切之上,往往想要超車對手或者拉開距離,就係靠個彎決定成場嘅勝敗。」

「……」

「理論課個陣我應該同你提及過彎道半徑同曲率係咩一回事?過彎理論我用咗全日講,你應該都有個印象喺腦到。」

「係。」忘記了。

「好,賽車手除咗要識控制方向盤……」馬面手指戳向自己說到的部件:「仲要識透過油門同煞車配合嚟改變車嘅重心同方向,例如你油門可以踩得幾輕幾深,已經係門好講究嘅技巧,一般人最多踩到三、四種幅度,踩到八、九種已經係經過特別訓練。」

「但你踩到二十種幅度。」

「你……」馬面一怔,好像秘密被掘出那樣:「點解會知?」

「第一日試車嗰陣你叫我留意你動作?我發現你踩油門嘅幅度唔係單純憑感覺,而係分咗二十種幅度去踩,細微咁控制住部車嘅重心。」沒什麼能逃得過蘇維眼睛的觀察。

馬面笑了笑:「你眼力幾好,我咁樣做因為可以利用車身嘅慣性去高速過彎。」

「明白。」

「你對肌肉嘅協調性同掌控能力比較高,我諗你認真操下車都可能踩到十種幅度。」

緊接下來,馬面放好交通錐,開始教授過不同彎道的技巧,當中又分成:鈍角彎道、直角彎道、銳角彎道、髮夾彎道、湯匙彎道、開放彎道、緊縮彎道、複合彎道、大型彎道、連續S型彎道、減速彎道,每種彎道都有不同的攻略技巧和危險,有時不同的彎道更會接續出現,我真沒想過學車也會學到汗流浹背。

若要總結過彎技巧的話,不外乎剎車和降檔以低速進入彎道,然後選擇轉彎路線和修正方向,等車子平滑地驅動一段距離,最後是踩踏油門。

練習過程中,我不可能完全沒有危險,好多時馬面單憑觀察就預視到撞車的危機,馬上會伸出右手幫我控制好方向盤調正。

又經過好多個日與夜,每種彎道我過了不下百次,雖然完美入彎只會偶然發生一兩次。

某晚,GT-R停泊在中文大學合一亭外,水天一色的新月型水池前,我和馬面觀看著遠處八仙嶺景色。

「你已經畢業。」馬面雙手插袋。

「你覺得我已經可以鬥贏佢地?」

「唔係。」馬面將口中的煙扔落地,用皮鞋踩熄火種:「但你有咁嘅駕駛技術,就算輸咗佢地都會接納你。」

「學足所有嘢都輸?」

「有樣最難嘅嘢你都未學叫飄移。」

「……」我腦中無端想起某套港產電影。

「但飄移好講車感,我就唔教你住,技巧夠用就夠。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞