【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
845 Like 8 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:神傘
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

我愛墨巴!我愛墨巴!
電影播放的每幀畫面,都彷彿歷歷在目。

加入大本營、不良人間諜、轉戰艾寶琳、最後康城,真想不到事情都有十年了。

演技上,鳥嘴面具幫輕公仔不少。

雖然臉上表情無需演出,但代價是別人看不見他的俊俏臉。

「會長,覺得點?」坐我鄰座的博海德低聲問意見。

「幾好,幾驚你拍咗做喜劇。」全片主要犯賣病獵情懷。

作為新導演來說,電影合格有餘。

電影最後一幕是公仔站在魔鬼山上凝視日出,鏡頭慢慢移上天空,配合令人熱血沸騰的歌曲,畫面漸漸變黑。

「主題曲都係我填詞編曲。」博海德偷偷告訴我。

「究竟有咩你係唔識?」我對博海德向來的形象,是個現代達文西。

電影完結落幕,座位上觀眾都給予掌聲。

博海德行出座位,走到螢幕下:「各位入場嘅朋友好,雖然大家都應該識我,但循例介紹下自己,我係導演博海德,依套電影係小弟生平第一套拍嘅電影,應該無悶親你哋?」大家繼續以歡呼聲和掌聲回應。

博海德喊:「我哋不如請埋投資人同男主角出嚟好無啊?」

公仔很自動地行出去,我本來想假裝沒有關係,但博海德反而對我招手:「唔好怕羞喇投資人,你係我哋老闆嚟嫁。」

三催四請下,我不得不行出去螢幕下。

「咳,各位好。」我打聲招呼,其後暗暗告訴博海德:「你以後唔會再收到我嘅投資。」

博海德表情僵住:「會長……」

「大家好,我係主演,公仔。」公仔微笑揮手。
「我對依套電影嘅期望係會有更多新血,加入病獵依個行業。」博海德張開雙手:「希望可以做得到,老闆有咩講?」

「除咗博海德上面所講,我仲希望可以回本,講完。」我梢向公仔,示意轉由他說話。

公仔橫視每位觀眾,組織好要說什麼。

「對好多人嚟講,病獵係個污糟危險嘅行業,但病獵對我嚟講係夢想……我覺得可以成為一份子係我嘅榮幸。」公仔深深呼吸,對全部觀眾敬禮:「好感謝在座各位病獵付出。」

試映在一片掌聲下結束。

一星期後,電影順理地上映。

娛樂不多的世道下,如今有部電影久違上映,大量市民都特意購票入場。

加上病獵向來是神秘的職業,病者就好比鬼怪那樣,人們都愛談及和了解,要親身接觸卻是千萬個不願意。

電影除了訴說病獵的故事外,更有穿插些病者知識,如各種病者的弱點、病者的品種、病者的特性。

為方便看電影後心血來潮想成為病獵的年輕人,病獵協會特意在戲院出口設立招募處,平均每場都有兩、三個人會報名,

好事不止一單,電影上映不久後。

某日王達尼包起整場影院,完場後王達尼居然給我結婚請帖。

白色燙金底卡,配朱紅字體。

新郎是王達尼,新娘是愛紗。

婚禮在下個星期日,四季酒店舉辦。

最令人愕然的地方,是王達尼想找我當伴郎。

伴郎我聽得多,做伴郎倒是沒想過。

「認真?做賓客就得,搵我做伴郎……」我看著請帖,有些猶豫。
「好小事嫁咋,唔洗驚。」王達尼大力搭著我肩膀:「你係我兄弟,伴郎唔係你做邊個做?」

「……」

「我知你唔想出風頭啊嘛,伴郎其實都係幫新郎打點下咁,成件事唔洗睇落咁孤伶伶,而且我仲搵咗另外幾個伴郎,你嚟都係湊個數,順便做個私人保鑣啫。」

「唔……」事情感覺比打病者要困難。

「就咁話啦。」

「伴郎仲有邊個?」

「都係少佐、大舊、奎斯、滿天個堆舊相識,佢哋事前幾日會嚟將軍澳同你聯絡,不見不散啊。」

「我唔覺得滿天會做伴郎。」

「我唔理佢做唔做,總之你條粉腸就一定要做。」

如是者,我莫名其妙地成為了新郎團一員。

對伴郎職責毫無頭緒的我,特意到接待處問問霍洛圖事情。

「霍洛圖,伴郎要做咩?」

「會長你要做兄弟?」

「嗯……做大總統伴郎。」

「恭喜佢先,其實伴郎就等同新郎嘅軍師,例如安排拍攝、張羅各種婚禮物品、仲有迎娶新娘,人多勢眾自然令新郎哥唔會咁大壓力。」

「原來係咁。」我點點頭,繼續聆聽。

「依個只係婚前準備,婚宴正式開始嗰陣,伴郎等同新郎嘅代言人,要確認婚宴規劃,確保所有嘢照流程進行,然後係招待賓客負責帶位,另外高興日子,賓客未免想同新郎乾杯,依個時候一個好嘅伴郎更需要幫新郎頂酒,最後就係幫忙收拾場地嘅私人物品,大致上係咁。」霍洛圖詳盡說明。

「大致上明解……」不明白這種繁雜的婚禮文化意義何在就是了。

對我來說,結婚可能單純交換戒指就完事。

婚禮前七日,少佐先帶了大本營的人馬前來,隨行的還有有夏晴,因為愛紗找了她當伴娘。

我們新郎團直接在病獵協會聚頭,談論到時候要負責的事,理所當然滿天依舊沒有出席。

為了迎合婚禮主題,恰好我鳥嘴面具不久前碎掉,於是又做了塊新的面具。

樣式是純白嵌金邊,有少部份櫻花淡粉的花紋。

好歹是王達尼總統的世紀婚禮,賓客當中不少商人富賈,伴郎不能太寒酸,為此我們購買一式一樣的吊帶西裝服。

「M,好耐無見喇!」伴郎中有位年輕的男子,上前擁抱著我。

他突如其來的舉動,差點讓我出拳動真格。

「你邊位……」我實在認識太多人,總會忘記一兩個。

「吓,我喎!同你出生入死嗰位啊!」對方好驚訝我的回應。

「個名叫?」

「我係阿登呀!」

「阿登……喔……阿登……喔!阿登!第一次去打病腦嗰陣,喔……我記得你!阿登!」我都抱住阿登。

然而,阿登已經面如死灰。

那也不能怪我,曾經和我出生入死的人實在太多了……
lm
正皮加速
正皮要人呀
正評
公仔
jaga
霍洛圖前身係做咩,Jarvis 嚟㗎?乜柒都識嘅
chatgpt
有啲想知大本營決戰係改成點,冇理由真係話M俾D打針變成黑賢再抱住余博飛入龍捲風攬炒吧,唔知點改編到令大家信人力可以合理地打敗到余博
留名
LM
說好的病港1公仔版呢
呀登真係好多年都無出現過啦
早文
見字正評
伴郎支線幾好呀,打完又可以輕鬆下
誰是阿登⋯
病港第一次打病腦, 真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞