【Holiday】《病港II》(68)

968 回覆
847 Like 8 Dislike
補上po 200正評
「我想學飄移。」至少知道操作原理也好。

「學飄移好難嫁。」馬面再三拒絕。

「我要學飄移。」

「學飄移你死咗啦。」

凌晨2:25am。

中文大學環迴西路上,轟鳴的RC F跑車如同野獸疾馳。

本應是個平平無奇,「兜風」散心的晚上。

突然,後方亮起刺白的車燈。

一輛GT-R跑車緊隨其後,瞬間拉近距離至車尾。

RC F車主看了看倒後鏡:「邊個嚟……」對方車牌從未見過。

話畢,RC F車主快速換檔加快速度,然後拿起對講機:「你哋有人個車牌係「US911」?」

車聚群組:「無喎,方正你撞鬼啊?」

「有嫁GT-R喺後面弔緊我尾,睇個款應該改裝過。」方正說。

GT-R車頭燈一閃一閃,對前車作出某種示意。

「佢挑釁緊我,唔講咁多。」方正掉下對講機,利用車身擋位防止GT-R超車。

另一邊廂GT-R可不是吃素,那當然它吃汽油的。

GT-R不停尋找突破的機會,反覆來回於雙白線之間,RC F則疲於奔命地防守。

「入佢盲點。」副駕駛座上的馬面指示。

我雙手如舞龍般操控著方向盤駛向RC F的盲點區,即對方在車廂中看不見的範圍。
不出意外RC F有些驚慌失措,我趁機從旁踩油超車,RC F防不勝防!

一般來說,只要後車的車頭超越到與前車的車尾箱平排,就不會再作故意的阻攔,因為車身後側碰撞到對方車頭的話,本身已經微微傾斜的車身好可能會出現失控打轉的情況,而且故事撞車在鬥車圈子中是個卑劣的做法。

GT-R轉眼間追上RC F,與之平排。

RC F車主方正轉頭向左面車窗,想看看GT-R的駕駛者到底何方神聖。

太暗了……

只隱約看到對方戴著塊鳥嘴面具。

兩輛跑車飛快地穿梭海旁道,但給馬面改裝後性能極佳的GT-R稍勝一籌,比併引擎性能的直線路先搶了頭位,下個轉彎GT-R理所當然地佔據內線,相對地要輕微減速。

此時!RC F立即緊貼突擊,想透過入彎超越GT-R。

馬面判斷出RC F意圖,給出下個指示:「扭軚向外圈逼佢出去。」

那幾秒中,RC F車主方正眼看著自己給越逼越出,當下只有兩個選擇,一是煞車讓對方先行,二是無畏地於GT-R和外線圍牆間穿梭,前者可確保跑車安全,但與勝利無緣,後者很考驗駕駛功架,因為一旦修正車身轉向過度或不足,車身可能因與物體發生碰撞而減速,更嚴重會發生損毀情況。

更多時候,車手鬥的就是「膽」。

如今,方正只有短短兩秒時間思考,求生的本能下,他不甘地拉起手煞,眼睜睜目送GT-R的車尾燈遠去……

「應該留低咗個深刻印象俾佢。」我調回低檔速。

「第一次嚟講幾好。」

數個晚上後的車聚日,我們駕駛GT-R到停車場,剛進入停車場就引起他們討論和注意。

「前幾日打贏我嗰嫁車……」RC F的車主認得我們。

我扭匙關掉引擎後下車,行到他們面前。

車聚圈子的人打量著我,並轉頭瞧向RC F的車主:「方正係咪佢?」

「戴住個面具,應該係。」方正點點頭。

「邊位啊你?」一位寬衣闊褲、配戴墨鏡,留著雷鬼髮的男子上前:「中大揸車咁耐第一次見你。」

「要問人先講自己。」我說。

「傻仔,我爆哥你都唔識?」

「叫我馬克。」
爆哥繞著跑車仔細觀察,偷吐出口飛沫到車上:「揸你嫁爛鐵嚟做咩?」

「都係玩下。」

「係?我哋唔會同廢物玩。」爆哥笑向其他成員。

「要試下?」

「聽講你前幾日贏咗我嘅人?就跑返同一條路線,但唔洗贏我,追到車尾燈就好。」爆哥說完,其他圈子成員喧囂地和應。

我答允:「上車。」圈子成員叫囂不停。

馬面下車時提醒我:「佢睇落係嗰種火爆型車手,自己睇路。」

「嗯……」我扣上安全帶。

雙方將車輛停於起跑線,霧色籠罩前路。

一位妙齡女郎站在兩車正前方,負責倒數的工作:「三!」

「二!」

「一!」

「隆──」兩輛跑車同時出發。

我們後方還有一輛跑車負責觀戰,使用無線電對講機即時回報戰況予車聚場的成員聆聽。

「兩嫁跑車同時間出發,前兩個彎F430微微領先,之後F430用慣性飄移入中央路,後面嘅GT-R推頭入彎,但緊接GT-R喺士林路加快貼住F430車尾,一齊轉左入到環迴西路,GT-R終於爆發車身性能,喺大直路加快奔馳,意圖喺直路超越F430,不斷喺左右面想搵位突破,但都俾F430完美卡住咗位置!」觀戰車的主持緊握對講機喋喋不休地說。

專心尋找突破位置的我,突然被爆哥伸中指出車窗給我。

「真係囂張……」我關掉車燈,悄悄駛入對方的盲區。

爆哥倒後鏡看見車燈忽然熄滅,一股詫異感覺油然而生:「整古做怪……」

爆哥眼睛盯住倒後鏡,試圖找出GT-R的位置。

下一秒,耳邊卻響起引擎的聲浪。

「喺視線死角玩超車?」爆哥咬緊牙關,下意識用車頭頂向GT-R的車身後側。

原本直向的車身變得傾斜,我及時矯正車身。

爆哥趁機會踩油上前,搶回領頭位置。

不得已下,我亦調到最高的檔位,死死跟緊爆哥背後。

加快代價立馬呈現,下個入彎我完全收勢不及,後胎抓地力不足,令整部車身打轉一圈。

我首先需要冷靜下來,這種時候不能驚慌而猛踩煞車,否則會更容易失控,然後車頭正向右面轉,方向盤則要相反向左扭,繼而輕踩油門等跑車轉完長軀直去。

「轟──」

「啍,依種駕駛技術完全係依賴嫁車本身嘅性能,跑出路線都係最保守……」爆哥盯緊倒後鏡中的GT-R:「俾依種只係識屈車嘅性能,唔係本身有技術嘅垃圾弔尾真係唔爽……」

轉眼間,路程已過半。

爆哥視線移向車速錶,嘴角泛起笑容:「就睇下你有冇膽跟我玩命!」話畢,檔位調高、油門踩盡、排氣口噴火,F430車速瞬間拉高,距離再被拉遠。

我二話不說,撥動檔位跟上F430。

有賴蘇維的瞳孔,我不需要打開車燈,都可以清晰看見前路,令無法看見後車的爆哥要時時刻刻提防我的進攻時機,無法作出刻意阻擋。

緊接著前方有半條雙白線路段由末日前就施工到現在,地面呈凹陷露出地下水管,只會開放半邊路予行車進入,我趁機會突襲上前打算事先衝入窄路,當爆哥發現時我們車窗經已平排,更甚準備超越他了……

「你!你個廢物……」爆哥大驚,隔著車窗怒瞪住我。
早文一推
爆哥
咖哩拌飯
Us911 好地獄
頭d 加中大 好配搭
學棍波點解唔係1212腳
「食下雞胸、做下運動你都咁自豪?」真想問他有沒有見過凌晨四點的病者國度。

馬面「馬克佢最近話佢睇嘢愈嚟愈慢
蛇舌「有啲咁嘅事
頭文字M
推推推
LSB爆哥
儲咗半年文,一次過睇好爽
做完斷水流大師兄就做拓海
外賣
馬教練,我想學飄移啊
你冇得同我架fc鬥fc鬥fc鬥
「我要買GTR」
「我買Benz給你呀」
「我要買GTR」
「加隻勞吖」
「我要買GTR」
「但係你尋晚你差啲死喎」
「如果我要揸GTR,我洗炒?」
gtr 好似有轉擋撥片唔一定要玩離合器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞