蔡天鳳暴富時間表懶人包+五大疑點(4)

1001 回覆
169 Like 47 Dislike
我覺得覃仔都係唔簡單的,個女仔背景咁奇怪都娶
你哋有冇留言
無論豹太同清洪契仔做訪問果時,除咗讚死者好人之外。
一定個加一句“我從來無喺佢口中聽到佢講人壞話,一句都無”。
你哋覺得似唔似背稿
你有一點我同意 痰呢家應該知道d嘢
兩個仔女直系親人應係外婆,
有排都未輪到阿媽個男朋友,
社署可以比佢地咁樣收養咩?
咩鋼鐵廠 更加應該有名
冇註冊啊 斋擺酒
咁佢大咗肚為啲孫俾佢半入門唔出奇
我都唔百分百肯定譚仔鬼唔鬼
不過單純講半接納佢呢件事唔至於太過份
果篇有分析過啦
練官放生有可能真
其他細節係老吹
乜料都冇但好強調蔡係有錢人

有巴打懷疑作者係清洪契仔
但城嫂根本唔係上流
套現+止蝕
至少急放係可以肯定
而且唔知原本死者個安撫條件係咩,買層千萬樓都套現到5千幾萬
又話7月11
暫時兩個version 我都幾ok
1) 蔡識左鄺, 鄺就教佢搵錢方法, 第一係london gold, 不過失散左, 咁之後就轉做天王嫂, 然後埋譚孫食佢D 錢
但隨住依兩日多左D 料出黎, 我開始傾向option2
2) 三家人一齊撈
將自己既命數用盡左姐
依啲好似叫“捧殺”
捧到你高一高
一跌落嚟拜拜
係咁大組織既話
完全唔洗搵呢幾條柒頭落手 貪佢地夠大嫌疑咩
所以而家啲最新爆料都開始推翻一開始嘅天生有錢人形象
啲爆料中同都係話中二/中三左右先開始變
雖然唔知真定假但起碼認唔係含住金鎖匙出世先
有多啲證據證明佢地有交情
其實都講得通
如果垃圾家族係知間屋另有金主 咁佢無理由殺中間人 因為佢就算食咗筆錢 佢成家都唔會有命享到
前樓主已消失,我唔係樓主,不過由我來開post.
此post志在討論案情,當奇案研究。

問:有必要調查死者背景和關係?
答:100%必要。
古往今來,舉凡案件不外乎研究人物關係以及背景資料。
討論死者背景,只不過做正常每一單案件會做的事。

問:調查死者背景對案情有幫助?
答:100%必要。
古往今來,舉凡案件先從人物關係以及背景資料入手,從中理清事件脈絡,還原案件過程,殺人動機。

唔講死者背景不過情緒主導,自我感覺良好。
愈早討論愈好,趁大家記憶猶新,免得將來產生大量認知偏差。
未來奇案研究一定會再講,眼下留低資料以供日後取用。
完全講到係天使人設
然後好鐘意幫人/幫動物個啲
但暫時冇人出黎話比佢幫過
都冇見過佢有過啲慈善機構嘅痕跡
所以講多錯多
Option 2 我都有呢個感覺
重覆一次
五姐話讀國際學校識個張相入面係譚仔,唔係狗仔
熊樹仁老婆 aka 錢七老母
咁鄺家咁都下毒手,唔會忌緯蔡家咩?

就都殺得,似乎因為受害人勢孤力弱/不受控?🤔
其實咁睇
典型港仔想食夾棍
俾兩家大陸佬反殺
之前D貼文無追返所以唔知有無人講過

『前夫一家』做開詐騙而『菜』最初就係報名援班揾金龜嘅,就以為『前夫一家』係金龜所以就一齊咗,到『菜』之後發覺『前夫一家』原來係老騙嚟所以就離婚,但係『前夫』唔想無咗隻金蛋同埋衰嘢揚哂出街,就用仔女說服『菜』一齊去行騙揾老襯,所以『菜』之後就揾到『啖二代』結婚釣金龜諗住同『前夫一家』夾計騙水魚。

但之後『啖二代』唔肯同佢簽紙,所以前夫一家以為『菜』想用呢個借口想撇甩佢地,同埋『菜』又發覺跟『啖二代』好似仲有前途,所以亦有心同前夫攤牌同分贓,『前夫一家』聽到就怒火中燒加上驚『菜』會爆大鑊會令『前夫一家』血本無歸甚至坐監過世,所以就同『菜』嚟一個魚死網破,諗住起碼可以攞哂『菜』個份加埋保險個D,宜之後又可以用仔女嚟博『啖二代』同情拗返多少油水。

以上純為個人推測

紅字有幾年時間, 2016到2023賣盤
真係想攤牌就唔會70M+2M 咁買屋畀班仆街住喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞