羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
當年去歐洲都係0c 左右,就著U記保暖褲 外加普通防風褲或牛仔褲就算,但條保暖褲一真要著,如果唔係真係頂唔順
唔該巴打,原來係玩
咁個啲primaloft 人造嘢呢?有無話邊間好
買fleece 去patagonia 買先
有無一件可以做middle layer?
去有件tnf gortex 皮想用埋,唔好晒
一般行山品牌都用PrimaLoft, 有些會有專用料,Arc’teryx 用Coreloft,Patagonia 有幾種, thermogreen, fullrange, plumafill, 亦會用PrimaLoft
想問下有無人格過價係日本買arcteryx平定香港買平啲
諗緊買Atom Lt 定 AR
因為佢地濕水都唔驚
如果買,佢地方係咪有prima gold / silver
好似羽絨咁, gold對上有無呢
唔該巴打
好奇light down 同down 差幾遠
只係個防風頸位? 想買件香港都用得到既
普遍行山品牌都係用PrimaLoft silver,用gold 多數係貴價品牌Houdini sportswear, Patagonia nano puff

Houdini 話最新用gold active+,但我唔知同gold 有甚麼分別
https://houdinisportswear.com/en-us/clothing/jackets/mens-up-jacket-208594?color=208594161
Light係三百幾gram, permafrost down係五百幾gram,落少百幾gram羽絨可大可小,12樓向來有賣,斷貨就唔知
我黎緊去日本,都諗住買件褸,montbell 呢件都係我想買嘅其中一件,一件係p記,一件可能係ar ,不過我唔會買light,暖可以拉開拉鍊,又唔着咁多衫,凍就真係無辦法
唔係兩件都係800fill咩
想知佢大件左係加左咩
800fill係fill power,同一體積80%係羽絨,但不代表注入羽絨重量,同樣fill power,重量越重,一係表面質料較厚,一係羽絨重量較高,兩者都會提高保暖度
好的好的
但如果想日本同香港都用到係咪買light down 好d
如果你好壯唔怕凍應該得
應該係日本抵,但上官網就有哂日本價錢,你去香港店對住手提去計,記得首先係要有貨
日本permafrost down好似斷曬課
想問下
想平平哋買件軟殼入邊有絨毛既防風保暖外套
baleno有件三四百 買唔買得過
感謝各位解答先
唔係真事呀 light down 呢
無所謂買唔買得過,最緊要覺得暖,fashion brand無所謂軟殼,通常有fleece保暖但無彈性,唔好期望有防水或防潑水,唔好期望有耐磨性
Light down仲有 Permafrost 好似得返US size
Ching 日本邊度睇
Update下,我琴日online買,香港credit card扣到錢,寄去日本朋友屋企,但日本放新年假購物高峰期,好多都無貨,要check之後先confirm到單,連埋運輸出貨,起碼要10日先到貨。要買就要預多啲時間
大阪難波
我都啱啱出左貨,估唔到係能登出貨
感謝師兄解釋
因為我見佢寫防水防風同有絨毛好似幾好
不過我都唔太需要話防水
我主要係想平日粗着
2月去福岡 有無咩outdoor鋪推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞