羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我比過鬼佬同事問我 "Is it really that cold? It’s pretty warm for me"

係日本都聽過日本人笑鳩人著到去雪國咁 啲顏色好核突

話唔care可能只係聽唔到當唔知
啲鬼佬十度都著短衫添, 理得人點講啫, 最緊要唔好凍病
其實近一兩年係多左人著puffer jacket但係因為潮流原因
鬼佬著羽絨好多時係薄薄地果種 即係你uniqlo見到果隻厚度
其實真係唔係咁多人著techwear
咁當然如果係北歐真係好凍既地方就緊係要D追求
但普通鬼佬根本唔會理你幾多fill weight fill power
更加唔會計到實呢件頂到幾多度果件又頂到幾多度
其實係有人care,呢啲本來目標客係登山露營,technical features 的確係重要
所以我講普通鬼佬姐
有D似咖啡機相機呢類野 真正勁既techwear都唔係預你用黎出入office冷氣房
所以點解north face, aigle呢D係有佢既市場 (north face你要買勁spec既一樣野 不過有更好既選擇咁解)
所以唔洗理多唔多人著
不過就真係要考慮自己需要 尤其是2023年如果你份工仲係要著老西返工見人既 都預左唔好著到去行山咁啦
Fleece甩毛很常見,著得一輪會穩定落嚟
Montane Men's Axis Alpha Down Jacket 好似幾好
但將唔同面料合併一齊
Montbell Permafrost Light Down Parka 係咪已經停出
對這種設計有些少白老鼠感覺,幾年前,很多牌子都出 Hybrid down jacket,主要係down,容易濕部位用PrimaLoft ,這件原理估計差不多,容易濕部分用Polartec alpha。幾年前hybrid down都出咗很多,近排少見很多,聽聞同難以回收再做有關。不少牌子近年都推動recycled down,這類hybrid 不合現今環保回收要求
入櫃啦
大家有冇著過montbell super merino嘅保暖內衣?

想問喺香港嘅話,應該買中厚手定係厚手???

有薄手同中厚,不過都幾易穿
日本仔著法

Nick 既著法
https://www.instagram.com/p/CmBrXMzs8Qj/
巴打見到香港門市?
係咪ban左香港ip
冇登入都唔得
人地當潮流襯衫咁著 點會同你計fill weight fill power防唔防水呢D
有巴打講事實出黎就好似踩親呢度D人條尾咁
自己鐘唔鍾意著 點樣著點樣揀 咁需要人認同架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞