羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
Ok,thx
明峰行?
炮台山都係得一間行山舖
巴打想請教下TNF
SUMMIT CASAVAL HYBRID HOODIE又點睇
見佢用Ventrix

本身諗住入nano air 但用料真係差atom 一忽
Ventrix 比較新,唔係好明佢原理

https://www.thenorthface.eu/en_fi/innovation/technologies/ventrix.html

佢很強調保暖又防overheat、似乎係著住做運動用
明白
揾日去𥄫𥄫先
nano air係最好insulated jacket之一
透氣度同舒適度直頭坐亞望冠
Nano air 彈性同透氣度比較高,保暖力比較差
巴打 想問下你最後幾多日送到去你朋友屋企
我星期4買完 送去我朋友到 但我下星期4就去日本 好驚未收到 到時就含撚了
係…其實design俾你著住運動,不過我覺得喺香港呢啲熱帶地方唔work
同埋個面料好易起毛粒
不過係舒服嘅,Patagonia 香港先幾日見到淨番一件細碼
我最後係分2次到貨,7日左右就到齊,我買嗰時個倉有貨就快啲到4日,得門市有貨就要多幾日時間7日
向來montbell以羽絨比較出名,permafrost比較好,如果有10度以上,兩件都頂到,powder glide 用50 gsm 保温棉,有少少弱,好彩面料厚有windstopper

powder glide面料很厚,外加goretex 可免,相反內加fleece
早排都入左件nano air,個個都話易起毛粒,想請教下如果落洗衣袋/反轉洗會唔會好啲?
另外其實香港嘅話件衫多數就咁當最外層,但摸落個料好似好脆弱,好易爛咁…其實係咪都係做返中層好啲?
用機乾衣先係最易出事,最好掛乾
件褸係用嚟做外層
毛粒唔係因係洗,係因為日常使用摩擦,咩背囊等;除非你完全唔碰件褸嘅表面啫,但係衫係用嚟著,冇理由日日夜夜就住用
即係話,用殘咗就換喇,衫都係消耗品嚟
外國網review 講絕粹係舊版問題

https://www.switchbacktravel.com/reviews/patagonia-nano-air
有冇巴打有著開Montbell alpine light down parka?

岩岩著左幾次,發現甩毛情況好嚴重,每次都甩至少10條,仲要唔係邊位甩,係塊布中間甩

係咪呢件為左輕,d 布比較唔密
可能係車工問題,如果係香港買,可同代理東輝反映
想問下日本-3至5度
1000蚊有咩選擇?
可以去reecho石門outlet,睇吓有過季款,有些羽絨都幾厚,唔介意牌子買reecho自家牌
唔該曬巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞