羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
呢件都唔錯bor
ATOM LT有咩好?
巴打請問如果要atom ar個保暖level
有冇推介?

Men's Downdrift Jacket
Online 特價賣HK$1800, S/M size 剛剛好
應該去落雪地方都夠玩
- Recycled duck and goose down retains warmth in cold weather
- Removable insulated hood features hidden adjustment cords that cinch down for protective warmth
想問吓ching們
我下年頭半年去丹麥exchange
google話當地1、2月平均3至-1度,而且會落雪
咁既話我上半身uniqlo extra warm heattech + 普通sweat + montbell permafrost down parka
下半身 extra warm heattech + chino pant夠唔夠做?
香港著一流,認真
Montbell邊隻款近atom lt 係overlander 睇Mb啲名同款頭都大埋
有冇人買過 das parka, 暖唔暖 想買件當係mid layer 咁著
yes, 住香港都係買輕至中裝最著到,重裝一年都唔知著到幾多次,寧可著2件中裝去頂
好似見過O記有外套, 褲果D我就香港無見過, 日本買。
想問Montbell Thermawrap Parka Men's 同 Montbell UL Thermawrap Parka Men's 有咩分別?
報告
零下七度,微風,傍晚冇太陽
上身一件baslayer(mec唔知咩級數,買落好多年非羊毛) + U記fleece + 防水防風hard shell(非goretex輕量個啲rain jacket)+冷帽+手套
下身baselayer legging(mec唔知咩級數,買落好多年非羊毛)+普通cargo pants,smartwool襪+ Chelsea boots
由屋企行去商場,10至15分鐘,體感微涼,企定等過馬路少少凍,總括而言係ok舒服。
我自己既要求唔係要暖到發熱個隻,如要長時間逗留室外或要停係度企好耐我會換件厚啲既滑雪褸代替件rain jacket。
以上僅供參考,個個人體質唔同。
有冇巴打知montbell個片假名要點打?
巴打有無中層推薦
有個tnf 外皮
今日係sogo 專門店見到,但擺出黎得一色同無帽
真係咁注冊
尋日下午係K11都見到,非hoody款,得細碼....
嚟緊一月會去瑞典exchange半年 諗住買件montbell permafrost down去
去咗試碼 xs其實係有多少少鬆 但大一個碼s就太大件
想問下呢件野如果喺嗰邊-10度左右 底洗唔洗著好多?
我啱啱喺瑞典返 去之前特登買咗uniqlo件seamless down parka 頭嗰幾日-10幾度就凍病咗底都著咗一厚一薄嘅heattech 同一件唔係運動牌子嘅fleece
下身就一件heattech 同一件fleece牛仔褲 加帽加頸巾
唔該曬
幾年前去瑞典exchange 跟post買左kappa hoody著都幾fit
如果照呢個post既推介 montbell呢件都應該夠
我果時上身就heattech+冷衫+kappa hoody
下身heattech+出街褲
另外見上面有人問丹麥應該點買 其實都可以reference埋呢個cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞