羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
冇岀啦,想入都入唔到,現家諗住入beta insulated / macai lt
Rab Infinity Alpine Down 個SPEC頂到幾多度?

Weight:551g/19.4oz (Size M)
Insulation Type:800FP European Goose Down with Nikwax Fluorocarbon-Free Hydrophobic Finish (175g / 6.2oz, Size M)

想比起 Mythic Ultra Down
Weight:537g/18.9oz (Size M)
Insulation Type:900FP European Goose Down with Nikwax Fluorocarbon-Free Hydrophobic Finish (240g / 8.5oz, Size M)

應該Mythic 暖D

差唔多價錢..唔知點揀
有冇人有買過save the duck啲人造纖維?
個款幾靚,同佢話可以頂到負廿度
係夠做.

不過呢度無人咁著. 因為太煩. 大部份人都係一件過, 冼水厚羽絨 (唔係全防水都得架啦). 最緊要有帽, 因為無乜人用遮.
香港賣來賣去都係薄野,零度都很勉強,這牌子係有厚野,只不過香港很少見
尋日我去K11試過,男裝厚嘢有一件短身,一件parka,好處係有標適合溫度,都幾暖,cutting幾好,但得白色同冇handwarmer,咁就五千幾蚊我覺得唔值;反而女裝多啲款
啲女人成日話要超極暖,只能講佢地構造不同;我入室內一定攪唔掂,要變薄長袖甚至短袖
我都係呢個時間去諗緊買$99定$149

出面件褸都未諗
149明顯暖99好多,但透氣都明顯差啲,199就未著過了
講得唔好,應該話出左汗濕左149要好耐先會汗番
香港先咁貴
人造纖維都要成5000蚊
東京普通得喇,其實唔用都得,周圍都有暖氣,帶多件短袖好過
2500港紙樓下女裝parka要頂到負10度天氣
有無可能
個look唔可以太sporty
因為有時都要出入見下人咁
而家全屋最暖有中資鳥nuclei sv之前買落 唔好屌得咁甘
但呢件外國返工office唔洗見人都話
有時約左D客 著呢件都唔太見得人
唔記得講
因為而家住緊泥度最凍零下5度左右啦
但因為成日都勁大風大雨 個人又怕凍
real feel負10度差唔多
parka想要負10度係計埋防水防風果D
暫時睇中helly hansen urban professional down coat
但好似伏伏地 因為咩spec都唔清楚
點睇Canada goose?
去大阪夠唔夠暖?
149用棉梗係吸水
想問下Powder Land 同 Permafrost Down Parka 差幾多 見好多人都係買Permafrost Down Parka or light 唔會揀Powder Land 除左輕之外 其他係咪都同Powder Land 差唔多?
對於一般人城市用,permafrost 有20d widstopper面布已很好用,但要上山最好買powder land, 70d面布有較高阻風力耐磨度
著緊件atom lt
之前都試過3,4度市區冇落雪
如果要去落去地方應該-3,4度
應該外面加件咩野好
Ching 你lt頂得住3/4度都好唔怕凍
望咗頭post未?
睇過下好似話atom lt本身應該有少量防風防雨
之前3,4度都頂到, 不過係有風都feel到凍
所以唔知應該加件冇保暖soft sheel
定直接加件加強版? 即係ermafrost Down Parka呢啲
想問4月去英國點著最好?heattech+fleece+普通防風外套夠做?
但諗住平時著到 + 去旅行用係咪都係powder land 會好d? 黎緊去東京草津
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞