羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
有冇相睇下
行山我覺得太鬆身,太大件
根本香港O記ON9, 當香港人水魚。
唔單止O記,香港好多行貨都係咁
買左依兩件,3000蚊total
個樣唔差,平時都著得
型到痺喇,下個月我睇下先
所以最好都係過去買,除非香港好抵或根本唔會飛出去
有網做緊25%OFF ahhhh
我再用buy and ship運
前題係買到同運到先
除左atom lt 同 Nano-Air® Hoody 仲有邊隻係差唔多功能可以推介下,黎緊去日本諗住買番件
Rab xenair
冇得試有時真係issue, 買衫好多時摸完實物著完上身判斷會好唔同
價錢係差不多,其他相差很遠,arcteryx atom 向來無收納袋可以摺起成件衫。Patagonia 有袋可以收納件衫,但nano air 係用full range insulation, 保暖力比arcteryx coreloft 低。保温棉主要都係睇料,主流係用primaloft silver,Patagonia 有用primaloft gold, pluma fill, full range , full range 保暖力應該三隻中最差。arcteryx coreloft比primaloft silver好,但比gold 差。其他料已知montbell exceloft 同 North face thermoball係保暖力低於primaloft silver。
你身體比較弱, 15度正常唔使著羽絨
好 唔該巴打
咁應該會去睇 atom lt
外國通常室內有暖氣,佢哋有車,行少少到室內。唔需要著太厚,有暖氣又要除
我講camp gear果啲youtuber, 或者forum果啲
15度可能我講少咗...我覺得果啲light weight 羽絨頂多去到12, 13度,點可能0度都頂到
佢可能行緊/起緊營或者入面有smartwool之類既底衫。
我最近都試過係韓國-5度,著Patagonia macro puff,內邊有著fleece, 保暖merino短䄂同保暖長褲,都唔覺凍。light weight 頂到0度無話唔得,只要風勢唔大,有件fleece 係底,當然要有保暖衫褲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞