羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
感謝解答
想請教一下, R1 air, R2呢類型既外套, 大家會選擇貼身D, 定係會鬆身少少?
所有衫一律建議岩身就好
想問下睡袋過長有冇問題?
原本想課金買隻Rab Neutrino 400
但成215cm,我得1米68

Sor
遲左睇到上個post
理論上,睡袋要fit為最好
因為太多空間多左出黎即係需要你自身更多體溫去加熱個啲空氣,會比較凍
但係
下面比較長亦都可以放一啲唔凍得既野
例如water filter(結左冰就GG)亦都可以放熱水袋/樽(要保證唔會漏)或者塞你件褸落底包住個暖蛋你再隊你對腳入去,個下係冬camp時只有兩個字可以形容
「幸福」
結論
佢reg 215係長左少少
但如果你唔係去啲凍到閪塌既地方camp 都ok,
最理想係搵到small(fit 5呎8)
若果你睇啱呢隻係平既
就用塞衫落腳位黎解決喇
呢類啱身
佢預你下面著件baselayer only
12月尾去日本,最低可能-1,2度,想請教下以下咁著夠唔夠暖?
Uniqlo ultra warm heattech > 棉T恤 > mont bell climaair jacket > mont bell 防風外套
夠喇
Extra warm都可能夠做
加多條heat tech legging
帽手套頸巾就例牌啦
無錯, 係啱身.

其實我係首post 都講過, 係無人會知你個人想貼身D定鬆身少少. 呢個係好個人嘅選擇, 好個人嘅決定點為之"啱身".

我自己係好憎着fit 晒貼身嘅衫. 就算咁樣會"感覺上好似"暖d 我都唔會咁樣著. 好似我件Atom LT, 正路著法係要fit 身, 裡面一件笠衫/base layer. Atom LT 着上面係應該唔會有多餘空間著其他衫係裡面. R1/R2 呢類衫亦係"正路"要fit 身咁着.

不過, 我件Atom LT 自己係專登買大一號, 我唔想有束身嘅感覺. 好個人嘅決定.
鞋都入風㗎
如果真係好怕凍買對boots 著厚襪
北海道黎講Heattech legging 著extra warm定ultra warm好
邊度有ATOM LT? 專門店賣斷貨
有無人睇過national geographic 既羽絨
見3千蚊
national geographic 個D 全部都係 OEM貨

買design 係可以既,功能就揀其他牌子啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞