羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
羽絨咁Q核突都唔知點解喲港里咁鐘意著
你睇啲鬼佬鬼婆都係Overcoat + sweater
低過零度都係外Goretex做防風防水 跟住保暖既layer
日本人都無乜著羽絨 多數Duffer coat Trench coat
見到啲五顏六色羽絨九成九係港里
Outdoor既話羽絨好用,同埋大褸好q重
我幾年前去北芬蘭零下廿幾度都無乜見過羽絨
Beta ar算啦,萬用啲,sv太勁
其實所有hardshell係香港城市都係overkill
我講行山露營,你大褸重又大舊,你sightseeing 著咩都得,每樣野都有價值,唔使講到港喱咁難聽,
。你咪當面屌佢,無必要係連登圍爐。
反而想請教下,本身有件p記calcite,想入多件gore tex,諗緊買beta lt,但功能上應該撞左,係咪買beta ar會好啲,定有其他選擇 主要去加拿大生活用,順手滑雪個啲
我唔會屌佢著咩衫
佢有佢既選擇
只係覺得又異類又核突
特別係o係日本啲日本人都笑鳩港喱明明係城市個個著啲鮮色羽絨
算啦
啲反社會人格毒撚何必浪費口水
去韓國街頭,一街都係長羽絨,城市活動多數著黑色,一到有暖氣,一除羽絨就ok。又覺得香港人很鍾意顏色羽絨,今日咁凍,都係成街黑色羽絨,外國反而不論goretex或羽絨都多人買鮮色,上山出事比較容易發現。外國行山blogger都係著鮮色。
上山行山著鮮色緊係合理
呢樣野關乎性命安全
但係城市著係異類
你自己諗下我地點解啲大陸喱著衫
相對外國人點睇香港遊客著衫
你覺得核突姐
可能人地覺得一舊舊咁好靚
Btw我都無著過羽絨唔知係咪咁暖
難得冬天緊係襯下其他衫
今日而啲天氣淨係恤衫冷衫搭件普通長褸都熱

咁佢地覺得呢隻野靚我都無計
羽絨最平縫製方法係用針線車成一間間,熱壓法羽絨係外國特別係韓國很常見,已經唔需要車成一間間

https://m.byn.kr/board/?db=gallery_1&no=537&mari_mode=view@view

碧咸都係著羽絨啫
咁Keanu Reeves著件爛衫都型既
事實上係香港上山遇到人著goretex,應該黑或深藍色最多
香港好多人一件外套多用途
買鮮橙鮮黃色覺得返工出街難襯
不過通常而啲色最靚
諗住買件base layer 香港用,係咪rho ar 最好
都係polartec power stretch料,大把牌子都有,質素分別不大
依個真係唔識,p記有冇類似,平時着開u 記
如果你講p記係Patagonia , r1有出half zip
你幾耐無update, 大把羽絨已經唔是咁營, 同埋你覺得7既咪加件shell落去囉
我今朝見到啲人點著 算唔算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞