羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
黎緊去日本,最平應該係去個到買?
黎緊去首爾 有冇鋪頭值得去?
想買風褸 韓國牌子有冇推介?
唔急就直接官網買運返嚟
韓國本土牌子主要有幾個,blackyak, K2, eider, blackyak 比較technical, k2 同eider相對fashion。亦多見人著discovery同national geographic

買普通貨通常可以去大百貨公司、outlet ,專門去鍾路5街或登山熱點市集、如北漢山城入口
想請教下canada goose d羽絨得625 fill power, 點解都可以咁暖? 見佢話可以-15至-25度
因為要計埋fill weight
btw點解唔開埋langford parka款名要人搵?
因為我見佢大部份都係625 fill power
有d用750/ 800反而冇咁暖
fill power要連埋fill weight睇
唔通100g 800fill會暖過500g 650 fill咩
因為最多人買細/加細,其他貨量咪少D
canada goose 根本就唔係target 香港人,佢地target 係會落雪既地方,香港人買得都係囉去落雪地方用,同埋佢地一件頂幾十年,又靠得住,咪大把人買。同埋佢地應該有outlet 或2手市場,窮少少都買得起既

所以要預早準備所有野
等 Easter 可能
想問不死鳥想買藍色邊到仲會有? 著XL
你自己望多次打左咩出黎
其實Fill weight最緊要...
我有件North face 550 goretex parka米芝蓮人款,著上身幾秒就暖
暖過好多其他fill power 800羽絨多多聲
agger, FP只係睇有幾細舊幾lofty, 老老77, 650 fp同800fp暖和度唔差得遠, 最後都係睇幾多絨。
我有件montbell UL 800fill parka, 係好輕但一啲都唔暖
最緊要比得起,買左又可以而家啱著
邊度買得翻啲舊款arcteryx beta/zeta
啲新款好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞