羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我覺得香港D人好少留意體感溫度,成日只係講溫度幾多。係空擴同城市中心就算同一個溫度,其實體感溫度已經好唔同,所以著衫係睇溫度外,重要睇自已會去邊度

體感溫度(°C)=溫度(°C)-2√風速(公尺/每秒)
有冇patagonia既insulated jacket 介紹?
我唸呢個係原因
所以巴打強調防風 > 防水
Arc'teryx Kappa Hoody 呢個款係咪已經冇再出,想買件去加拿大用
睇官網有無賣就知
Best Sell
Men's Nano Puff®
M's Down Sweater
M's Nano-Air®
冇了,得番atom ar/lt,去加拿大好似唔夠用
香港Arc'teryx 無乜貨走預好凍既天氣,你都係揀其他牌子好過,早幾日去K 11 Art 個間TNF見到1款雙面大褸,著上身成個米之連一樣,你可以睇睇,好似要4K。佢地放左係門口位
試過身好似太大件諗住一件atom ar應付0-15度天氣,另外買多件montbell應付0度以下天氣。anyway thanks巴打意見
諗緊去日本好唔好一件tee + 件atom ar 就算. 有無巴打試過
見今年有隻beta insulation 加 shell
樓上15度著down果位係咩玩法拎錢操fit自己身體好過啦
呢個係裝備POST, 係咁。
加拿大用kappa 就算有貨都唔係好得,以現時arcteryx 重型保温棉已經得很少, fission停咗,nuclei sv已經係最厚,比較穩陣都係買羽絨款, therme sv或新cerium sv
想問MONTBELL 小朋友係唔係無800FILL

MONTBELL 想直接攻頂
1000fp先攻頂, 買XS小朋友著到
down係諗住0度以下先著,加拿大多數幾度去到15度呢個range,所以先想一件atom ar走天下,然後先根據溫度去調節打底衫
有留意開,件odin好正
呢個概念唔正確,Fit果啲脂肪少先怕凍
montbell無1000

4萬yen已經係最貴既dowm jacket 重要gore-tex
nuclei sv同permafrost light down比會唔會差好遠? 保溫綿可以機洗好似易打理d,同埋down係咁甩羽絨有陰影
講明light 保暖性自然唔高,亦不能比較。保温棉可以機洗一件事,arcteryx個logo係印上去,洗得多甩字會肉痛
其實唔係,羽絨有分厚同薄,你可以出街睇睇,宜家周街有人著,例如Uniqlo ultra light
想請教下如果今個月去日本8-10度,u記heattech, 普通衛衣, atom LT , beta LT 夠唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞