羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
Smartwool 這個牌子只係得p字頭賣,p字頭有網店
protrek
即係要加件fleece 係中間?
Fleece預咗要,atom ar 唔算長身,下半身會凍,可能需要暖褲
好睇你怕唔怕凍,你自己平時天氣凍著咩先得架
你香港10著短袖咁Atom AR 夠晒有突啦
我自己怕凍,Atom AT夠頂10度以上
上個月香港最凍果幾日,唔記得幾多度
我短T + Atom AR搞掂
咁你thermal base layer + fleece + atom AR + beta 應該夠
學上面巴打講,加埋保暖褲,手套/冷帽
我未試過著咁多件衫
仲諗住去韓國25號左右滑雪,好似-10度
滑雪係咪再著多d衫?
滑雪我唔識,滑雪又要防水又要透氣,應該有衫租架?
如果係韓國出名滑雪場如alpensia,官網都應該有寫有甚麼物品可以租,板連服裝租要幾萬won一節
謝謝巴打
英國街上見唔少人著Rab羽絨
實體店既話Cotswold、GO Outdoors都有賣
網上就更加易搵
前幾年夏天去Bristol ,試過去Ellis Brigham同Black睇英國brand goretex,Ellis Brigham當然說我買North Face,估計應該係佢地代理,香港有賣英國牌, mountain equipment 多貨,Craghopper同Montane有做但少貨,Berghaus無,Rab 有背囊同睡袋。Black自家有幾個牌子,都係平野,有做Berghaus同Craghopper,亦有賣North face同Jack wolf skin。另外都行過下snow + rock,以上幾個英國brand都有,但少少貨,montane同Mountain Equipment 相對多少少,賣唔少其他國際brand
我會去曼城
應該去啲大型shopping mall 有?
滑雪要著少d,因為運動緊好熱,著太多會濕晒
要雪褸雪褲,防水同透氣
下星期會去東京, 見温度約10-0度, 請問去到東京即去Mont bell 買件Light Alpine Down Parka 夠唔夠頂 (入面保暖底衫加中間fleece)?

同時想問呢件外面冇gore-tex, 會唔會一有風吹件野就唔暖架?

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1105697

請問去日本落雪地方,應唔應該買呢啲透氣褲 定買保暖褲
請教,有無 atom 找替品?
唔捨得咁貴買 atom
其實atom ar 大約係120 g primaloft ,事實上這類貨品近年很少見,同樣保暖度同一牌子羽絨一定比較平。Patagonia macro puff大致暖度相若,雖然discontinued ,太古discount corner仲有。atom lt 大約係60g primaloft,勁多牌子有這類貨,Patagonia micro puff, nano air, Black Diamond access hoody, montane flux hoody, mountain hardware ghost shadow hoody
首先落雪地方都要睇温度,去滑雪為主還是行街,如果唔打算滑雪,但又可能有-10度,保暖褲很有用
身在英國既話
可以去實體鋪試咗size後上網搵特價
巴打圖文並茂
實在太感激你
你通常素揀最平買...

例如圖二最左同最右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞