羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
佢咁多款。。。不過佢牌子正常野係夠既
厚少少又不至於平時著唔到
Permafrost Light Down Parka 搞唔搞得掂零下十度既北海道?
雖然見前面話唔推薦montbell 3in1
但係我想知保溫程度同atom lt比係點樣
諗過買ll Permafrost Down Parka
但款黎講中意3in1
暖過atom lt就可以了
唔得,講明係light唔好有太高要求
尋日去overlander,我問個sales 哥哥,montbell Permafrost Down Park著去北海道-10 至 -20點睇,佢話除非我裡面著薄衫,出戶外全日,唔係就會太熱;建議我買其他冇咁暖嘅型號(咁我攞咗件Cortina Down Coat ,因為之前試過都幾鐘意),我試著下覺得-10至-20一定唔夠暖,佢話通常預你入面著件fleece,唔係去到東京呀果啲,件permafrost就太熱喇.....咁我叫佢攞件fleece嚟一齊試下,件fleece太厚令到件Cortina Down Coat好緊,我話咁唔得喎,件Coat又冇理由再買大啲,跟住我就唔該佢,跟住就走咗lu ⋯⋯

大家有乜睇法
剛剛相反,日本普遍有暖氣,內面著長袖厚t-shirt, fleece可著可唔著,外面著厚羽絨如permafrost都唔會過熱,一到室內,只除厚羽絨便可以。如果著fleece,入室內連fleece都除埋,很煩
Atom lt 定位香港冬天大部分日子著,這幾日凍都要加外套,3 in 1一定暖些少
我都係咁唸,我唸呀sales哥哥可能係慣咗洋蔥式著法去登山
想問下P記Retro Pile Fleece Jacket 係咪會暖過ATOM LT? 定買Classic Retro-X Fleece Jacket好?
1) 唔覺得fleece暖過synthetic insulation, 特別係冇另外加shell, synthetic insulation起碼個面都擋到少少風
2) Classic Retro-X Fleece Jacket有層windproof係底, 都幾硬, 有d影響活動, 要睇你鐘唔鐘意呢個design
我諗住買黎做mid layer 所以太凍會加返shell
之前件ATOM LT 係 hoody 唔太鍾意加咗shell之後變咗好多頂帽咁所以想搵返jacket 款做mid layer
香港邊到買montbell抵
上左overlander全部原價
有冇人買過nobis?
見到佢啲手工同用料好似幾好
但又係唔講幾多fp, sales淨係話頂到負廿度咁上下
想請教下大家montbell Storm Cruiser同rain dance有咩主要分別,推薦邊件多啲
Rain Dancer Jacket Men's

Material: 3-layer GORE-TEX Technology / 50-denier Ballistic® ripstop nylon / Water resistance: 50,000mm, Breathability: 25,000g/㎡/24hrs (JIS L-1099 B-1 method) /
Weight: 335g

Storm Cruiser Jacket Men's

Material: 3-layer GORE® C-KNIT Backer Technology / 20-denier Ballistic® rip stop nylon / Water resistance: 50,000mm, Breathability: 35,000g/㎡/24hrs (JIS L-1099 B-1 method) /
Weight: 254g

就咁睇Storm Cruiser用嘅物料更輕更透氣,不過出去睇左幾次都唔見有Storm Cruiser, 下個月諗住去日本買
唔該曬你🙏🏻
20D vs 50D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞