羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
想問下arcteryx 官網係唔係香港卡比唔到錢
係,印象中有寫明唔收香港卡
很睇係邊個牌子,你對果個牌子有幾熟,以arcteryx goretex 名款beta sl hybrid, hybrid 真係hybrid, 裡面有c knit部分淺灰,無c knit 加上碳塗層反而係深灰。選擇性在不同部分加上c knit雖非arcteryx 獨有,arcteryx 比較常見

另外,有一些牌子前幾年很流行,羽絨同primaloft混合,以mapping方式在某些部位,通常係膊頭、袖、背,用primaloft取代羽絨,primaloft同羽絨觸感很唔同,arcteryx有這種設計有thorium
以一件500幾g羽絨,fill weight 唔算低,silent down jacket重量其實同名款montbell permafrost down parka差不多,如果師兄覺得唔夠暖,真要對Patagonia 近年用recycled down暖度有保留,真係講唔上正
新手一問
上雪山係咪一定要買防風個類
暫時睇中the north face mfo mountain heat tri
著呢件+衛衣 + heat tech底係咪都夠做
留名
無論P 定 A 定 TNF 都好多假貨,有時好假(無個款出過),有時好真(經典款)所以最好都係唔買
華府警告︰穿Canada Goose外套恐淪搶匪目標
https://lih.kg/3304555
著過,其實arcteryx atom, proton , nuclei 用料分別不大,很多人唔鍾意proton袋位唔同色
Proton隻白色幾靚
巴打覺得暖唔暖?
唔好有太高期望,proton lightweight 即是以前proton fl, fl 系列向來打active insulation, 唔會暖得去邊,隨時仲薄過atom sl
防風防水就基本 保暖程度睇你有幾怕凍啦
行路其實都會出汗既
有冇手足上過日本槍岳 可以分享下心得
靜態既話18,19度都得,但再凍啲基本上都係羽絨,動態行街既話10度要加件heattech 加件擋風先得

利申 香港著
咁真係無咩用途 唔太值得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞