羽絨/風褸/旅行用品討論[23](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
一個個人,但如果成日入室內我覺得Heattech 好鬼焗,要入廁所除
有無ching有Atom LT嘅alternatives推介
但得日本先有xs碼
件beta SL hybrid 著到爛曬
想搵返件同類型,今日睇完啲Montbell 好多armpit都無拉鍊,有啲就太薄
有冇師兄有差唔多既推介
Beta sl 係40d goretex paclite,其實已經唔算薄,可能要重型goretex , 3 layer 70d 以上如alpha sv
件beta sl 都幾年前買,而家都唔考慮Arc’teryx 了
唯有再上去睇睇Montbell storm cruiser 啱唔啱
早排p字頭劈過一批black diamond,sharp end shell劈到2000蚊有找。montbell storm cruiser印象中很薄唔耐用
Rain dancer ?
我都搵返前幾年啲見到storm cruiser 同 rain dancer分別,20D vs 50D
我都係鍾意硬淨啲多啲,因為返工環境都怕好易磨/勾爛
我知,我有廿幾件羽絨😂
厚定薄都好,市區既話15度我諗唔特別怕凍既唔會著羽絨。
成人款你肯定montbell無1000fp羽絨?🤡
中厚手係zeo line?
加拿大-15至-20度
想買件Patagonia frozen range 唔知夠唔夠做?
底著warmest heattech, 著fleece 再著大嬲
唔講功能性,tNf 好多款都唔差

我着m
呢件頂到幾多度
我呢啲瘦弱毒撚著s 都覺得大
樓主點解淨係講acteryx,唔講下TNF, Patagonia ?
North face算係會創新,白老鼠失敗品都相當多,如thermoball其實俾把primaloft整成百寶膠粒形態,最終保温度唔見得高過primaloft,同時又要好似羽絨車格仔線。自家防水料futurelight 吹到很勁,唔見得比另一隻自家防水料dryvent 好。Patagonia 好東西有很多,近年着重Green 多過performance ,引入recycled 羽絨、用舊漁網造的netplus面料。
同問,Montbell PERMAFROST DOWN PARKA再著保暖衣響加拿大最涷個期夠唔夠頂
我有件tnf rain jacket 話gortex 3 層
佢話防埋風信唔信好

示意圖

但係唔係有隻windstopper? 邊隻好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞