我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
正評100加更:星期六
爆舊po加更:星期日
推推
今日依編好虐心啊
推推
肉都赤埋
dllm屎忽鬼熙熙
跪求出番外篇條仆街仔俾人再剷斷腳係醫院郁唔到再俾john仔爆菊
即係乘虛而入啦仆街
作為作者你都咁講?

唔好話男未婚女未嫁,連拖都未拍,有咩問題?
幫我寄多份
淇淇
點解要為咗個人渣作賤自己
苦戀注定難,我卻這樣貪
四百六十六

我個胃一陣翻滾。

「同你一齊我真係好開心架…」淇淇有氣無力地道:「我已經唔可以離開你…我唔可以冇左你架…」

我雙眼都開始有啲濕。

淇淇對我咁好,但根本就冇求過回報。

甚至乎我地一齊左既時候,佢明明知我心目中有另一個人,甚至同Kitty姐姐玩過,佢都選擇默不作聲。

反而係我比左個希望佢,然後再親手將佢幻滅。

係我令到佢好似上左癮咁,唔能夠響呢段關係上面抽離。

我呢一刻有小小心軟……

但我知道唔可以咁,如果唔係對佢既傷害會更加深。

搞到而家咁仲唔夠?

「我會繼續陪響妳身邊。」我道。

淇淇收一收聲咁望住我。

「以好朋友既身份。」

屌你唔講呢句仲好啲,一講淇淇又爆喊:「唔好啊…我唔想同你分手啊!」然後想撲埋黎我身上。

「唔好咁。」今次我點都要鐵石心腸,我輕輕推開淇淇:「妳冷靜下先,我扶妳入房喇。」

淇淇渾身無力咁跌坐響地上面,無力咁痛哭,只係任由我扶住佢慢慢咁入房,再扶佢響床上面坐低。

要講既已經講晒,安頓完淇淇我想走。

但就響我起身既時候,淇淇拉住我隻手,哭道:「唔好走啊…」

我其實都唔忍手就咁掉低淇淇就咁走左去,但如果我唔狠下心腸既話,我係唔會分到手。

不過……其實我而家咁又何嘗唔係狠心?

於是我狠下心fing開淇淇:「我要走喇。」然後真係唔理淇淇咁快步離去。

我好快咁行出房行過梳化拎起個書包快快手咁開門走人,但淇淇一見我走都即刻由張床度彈落黎,追住我出廳,響我出門之前果一下捉住我隻手。

「熙熙…唔好走…唔好掉低我啊…」淇淇已經泣不成聲。

一個淨係著住bra同低褲既美少女,響門口大開晒既時候拉住我,聲色淚下咁求我唔好走,我就算幾鐵石心腸都好,都應該回心轉意。

或者,至少關好度門,唔好比人見到淇淇咁性感既一面。

但係我冇,我再一次輕輕咁fing開淇淇捉住我既手,道:「再見。」

因為我知道自己只要有一刻猶豫,我就會忍唔住唔同淇淇分手。

「唔好啊…」

我可以做既,就係響我出門口之後快快手關上大門,等出面既人唔好睇到淇淇呢個淒涼既樣…

關上門同閘之後,我挨住淇淇屋企大閘,雖然隔住道大門,但仍然可以聽得到淇淇響屋內痛哭。

我心一陣狡痛,然後眼淚都不由自主咁流出黎。

我最心痛既其實唔係分手,而係見到淇淇而家咁痛苦既樣。

我知道我主動講分手既話一定會有罪惡感,但估唔到自己一樣會心痛,更加估唔到我都會喊……

就係咁我地兩個隔住道門,雙方各自痛哭……

然後……

淇淇哭喊既聲音突然靜止左落黎。

……

……

……

唔通佢想出去搵我?

一諗到呢個可能性,我即刻離開,行入房煙門響樓梯上面坐低。

我唔知坐左幾耐,亦唔知道淇淇最後有冇出到去搵我,我冷靜完之後就出返去搭𨋢走人。

*

我心情唔好受,但只怕淇淇既心痛比我痛苦千倍百倍。

我冇咁快返屋企,因為我驚佢會上我屋企等我返去。

話晒佢都有我屋企鎖匙。

然後我諗起既然要打發時間,不如打比遙遙問下佢調查進度如何?

我一拎部電話出黎,先發覺有無數個missed calls,而且唔單止係淇淇,仲有八婆儀、阿必同忍者欣。

我唔理佢地,直接打比遙遙。

「喂。」

「遙遙。」

「係你。」遙遙笑道:「知道你心急喇,其實我都想搵你,不過之前要考試所以唔係幾得閒。」

「我明,唔緊要。」我問:「咁即係有結果了?」

遙遙道:「有。」

「即係點?」

「……」遙遙問:「出黎先講?」

「好,而家得唔得?」我問。

「嘩,你駛唔駛咁急?」遙遙失笑道。

「妳唔得閒?」其實咁急約佢,佢唔得閒係好正常。

「咁又唔係……」

「妳響邊,我過黎搵妳。」聽到佢得閒,我即刻打斷佢。

(待續)
冇問題架我個答案其實係中性,咁佢係同Jonathan friend先會咁吖嘛,但我冇話過有定冇問題
Push
懷疑淇淇自殺
為自己愛嘅人,係可以咩都做得出
淇淇唔好自殺啊我棄故嫁屌你
我都有呢個懷疑
一同淇淇分手就搵第二個女人
刀片呢
四百六十七

又係麥○勞。

我為左搵遙遙特登搭車過海搵佢。

而我地就約左響上次果間麥○勞等。

而根據慣例,靚女係會遲到既。

不過好彩都唔駛等左好耐,一身便服既遙遙就到左。

「妳遲到。」我心情已經好差。

「十分鐘咋嘛,邊算遲呢?」遙遙笑道,個笑容有啲麻甩。

唉。

其實佢幫我做野又唔收我錢,遲十分鐘又算得係乜。

遙遙坐低放好袋仔之後望住我。

「做咩?」我問。

「你對眼咁……」

「眼?」

「冇野喇。」遙遙笑一笑,再道:「你係咪想知調查結果?」

我緊張地點點頭。

「冇拍拖。」

「下?」

「我話。」遙遙深吸一口氣大聲道:「你個秋兒姐姐冇拍拖啊!」

「喂,我聽到喇,唔駛咁大聲!」我見到隔離枱師奶望住我偷笑。

「嘻嘻。」遙遙俏皮地眨眨眼:「驚你聽唔到吖嘛。」

「詳細既情況係點啊…?」我心急地問。

「等陣先話你知~」遙遙又企起身:「我買啲野食先~」

我本來想話不如我請,不過我諗起荷包君,既然今次佢冇提,我就算。

人地請食野我就鳩衝啫,調轉我就要諗諗。

「不過……」遙遙又俏皮一笑,響自己個袋入面拎左份野出黎:「響我買野食你又冇野做既時候,可以睇下佢既……」

係一份用人手釘裝既文件,上面整整齊齊咁用人手寫左一行字:《林秋兒調查報告》。

啲字寫得好靚。

「妳自己寫既?」我問。

「係啊,唔通你寫架咩?」遙遙伸一伸脷笑道。

我有啲感動……

「多謝妳……」

「唔駛多謝~」然後佢突然伸隻手出黎:「請我食飯得架喇~」

哎呀。

真係走唔甩添。

「冇問題啊。」不過抵比既。

除左係因為份咁精緻既調查報告之外,仲因為我臨時臨急叫佢出黎佢都肯。

*

「……」

「點啊,得到你想要既資訊未?」遙遙一邊食住杯麥○風一邊問我。

我點點頭:「多謝。」

份報告記錄左秋兒姐姐呢個月以黎既行踪,其實佢除左返工同放工之外,淨係間中會同啲朋友出去。

Jonathan真係連影都冇。

而且最爆既係……

「妳真係開口問秋兒姐姐?」我指一指報告相關既部份。

「係啊。」遙遙笑一笑:「除左佢本人之外,仲有咩人更加清楚佢既感情狀況?」

「妳真係…佩服佩服…」我深感欽敬。

遙遙有時一條友,有時就同啲朋友跨晒區衝上B's Cafe溫書,從而了解秋兒姐姐既返工放工時間,而且佢仲主動去同唔同既staff傾計,然後若無其事咁變到同秋兒姐姐熟絡,再探口問佢感情事。

「偵探唔易做架。」遙遙又將一羹雪糕放入口。

「妳其實具體黎講係點問?」我有啲好奇。

「熟左好易問架咋。」遙遙又俏皮咁笑一笑:「而且佢見我係客人,對我反而冇乜戒心,同我講左好多野。」

「有冇……提到我?」

「冇喎。」遙遙聳聳肩。

「噢…」我有啲失望。

「你又唔駛咁失望既~」遙遙笑道:「事實上應該講我都唔知,因為佢冇直接提起你啫。」

「妳到底係點問佢?」我覺得遙遙響度賣緊關子。

「你想知?」遙遙向我眨眨眼。

「想啊。」我點點頭。

遙遙突然伸出一隻手,攤開手掌道:「我要多杯士多啤梨新地!」

「……」

遙遙一臉笑意咁望住我。

唉,都係幾蚊啫。

「殺妳。」

*

「我最初同朋友上去間Cafe溫書,然後開始周圍撩人講野,咁當然我個目標係你個秋兒姐姐喇。

「我好快就同佢地混熟,好易可以傾到計。

「慢慢我都掌握到林秋兒幾時返夜班、幾時收工。

「我後尾其實通常都係自己一個上去,易啲開口同人傾計吖嘛。

「有一晚我響Cafe差唔多收工既時候林秋兒冇乜野做既時候捉住佢傾計,同佢呻下話讀女校好難識到好男仔。

「佢笑一笑咁答我話我而家先讀中四,以後大把機會識男仔喇。

「我見時成熟,於是就打蛇隨棍上問:『係喎,咁秋兒妳咁靚女,有冇男朋友啊?』」

(待續)
過200正評加更:星期四
我比軟想知淇淇點,多過秋兒有無拍拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞