我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
受過傷既人因為顛覆左自己既價值觀 乜都做得出
兩年前追過故,但因為忙得滯中途棄咗故。

今次重新再睇一次,追到live。

葉開sir寫得好好,描繪斷腳熙寫得好細緻,遙遙嗰part覺得好精彩。

Btw白卡必好正,唔知佢同八婆儀有冇機會呢
Push
推推
推推
多謝支持
你哋覺得好睇我就高興了
必推山區巴
綠茶巴
就睇下淇淇捱唔捱得過呢關
等唔知幾時會寫既阿必故喇
胖子都叫幸福過既,佢以為
我唔想收刀片
其實都唔知邊個慘
四百八十二

中五既學校生活,我就好似返左去小學既時候咁。

冇左阿必吱吱喳喳、冇左淇淇對我既關心,我覺得好孤單寂寞,甚至乎有種心痛既感覺。

冇朋友,做乜都係我自己一個。

返學係、Lunch係、小息係,做乜都係自己一個。

唯一一點唔同既,係我響學校始終都係出名既人,所以至少去到邊都會引人注目。

我諗如果我識利用呢個優勢,同埋如果我個人係外向啲、主動啲,其實可能可以識到啲新朋友。

但一來其實我個人好撚摺,二來我過去幾年(尤其是受重傷之前)一副生人勿近咁既樣,所以真係冇乜識到啲咩新朋友,而且我地都已經升到中五,每個同學其實都已經有自己既圈子,所以我最多都只係識到啲點頭之交。

我同淇淇分左手、同阿必佢地絕交既傳聞似乎響學校傳得好快,有時真係會有啲好似識又好似唔識既女同學想約下我一齊食飯又或者一齊玩,但正如我所講我又摺又冷漠又唔識亦冇興趣利用自己出名既優勢去識女仔,最重要係我已經心有所屬,所以每次我都係儘量禮貌婉拒左佢地就算。

算好左架喇,比著以前就算唔屌撚柒鳩佢地至少我都黑鳩佢地面喇。

響今年個球季開始之前,我正式同陳sir講我唔再打算繼續為流○青年軍效力,亦唔打算再以職業足球員為目標,只係希望讀好啲書,過普普通通既生活就算。

雖然陳sir同垃生多番挽留,但經過我解釋同我心意已決既關係,佢地最後都同意我既決定,而且祝福我以後讀書考試甚至出黎做野都可以一帆風順,仲話如果我改變主意既隨時歡迎搵佢地。

另外港青教練劉sir都有慰問同打聽我唔繼續踢球會級賽事既原因,仲詢問我之後既意向,我都一一話晒比佢知我決定咁做既原因同決心。

佢好惋惜咁話呢個將會係我同香港球壇既損失。

雖然佢地幾個講得有啲誇張,但我都好開心佢地咁睇重我,只係我都係下定左決心帶點無奈地都係要掛靴。

對於我黎講,唔踢港青、青年軍亦都代表左另一樣野。

就係我冇左唯一既零用錢收入來源……

老豆比得果少少錢我,買完餸或者買完飯之後已經剩返好少……

不過呢一年我冇乜朋友唔係點駛出街,唯一要洗錢可能係每隔一段時間我就會同球會或港青隊友出黎食下飯吹下水,但係我以前不嬲都有儲落青年軍啲車馬費唔會用晒佢,同之前同淇淇拍拖果陣又唔係大洗,所以慳住慢慢用其實都夠晒數。

但理所當然地,阿必係從來冇出席過呢啲飯局。

其實有隊友感覺到有啲唔妥,做乜撚野次次同親我食飯阿必都話有事?

我就唔知阿必點解釋,不過逢親有隊友問起,我都含含糊糊咁話唔知就算鳩數。

久而久之,佢地都冇再問起。

新一個學年入面,我開始嘗試踢返足球。

我第一次踢返波係瞞住秋兒姐姐響屋邨球場同文叔佢地踢,佢地見到我踢返波都好開心,就算我後尾同佢地講我冇再踢球會,佢地都冇所謂,總之同返我踢波就好開心。

不過我踢返波當然唔係一帆風順喇。

首先係我左膝踢左陣就會開始痛,所以踢一陣就要休息一陣。

「唔駛咁急喎,慢慢黎喇,你啱啱先好返。」文叔安慰我。

「嗯。」

「仲駛唔駛做物理治療啊?」

「要啊。」我答,不過再聳聳肩道:「不過佢比啲期好疏。」

文叔笑道:「公家野係咁架喇。但咁咪證明你康復緊,所以咪比少啲期你囉。」

我望住我隻腳,有啲灰鳩:「我幾時先可以正常咁踢得返波?」

文叔拍拍我膊頭:「唔好急,快架喇。」

除左腳痛之外,第二樣野我要克服既,係心理陰影。

我以前最大既武器係我既盤球突破同速度,最後係射術。

但而家我拎住個波想扭既時候,總係會無意間諗返起斷腳果一剎那,然後隻腳就好似不由自主就搵人交左個波去。

我諗……係心理陰影。

(待續)
有文要推
熙哥開始成熟了
新年又無得加更慶祝下
好多人都身不由己…
推推
即係算劇透咗牙必唔會同八婆儀一齊?
唔算嘅,佢係無講咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞