我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
有陣時覺得熙仔對住秋兒嘅心情可以用Eason首打回原形嚟形容,「情人如若很好奇,要有被我嚇怕的準備,試問誰可潔白無比」
https://youtu.be/-X0zKroSBNQ
Push
陳奕迅,不了
綠茶巴
推山區巴
新疆迅
好癲
冇文
淇淇係低微到只求留住熙熙個人響身邊已經夠
四百八十一

「喂,唔好喇,你踢得返架!」

「我地仲好期待你返黎一齊踢架!」

「講明下年要再一齊拎冠軍架嘛!」

雖然佢地紛紛勸我繼續踢落去,但我應承得秋兒姐姐唔再踢職業足球,我都唔會收返個決定。

況且我左腳而家既情況,距離可以復出返踢正式既青年聯賽仲好遠。

我地呢個歲數係進步得最快既時期,如果呢個時候完全停左一年或以上,我同佢地既實力,又會唔會有差距呢?

我同佢地解釋左一輪之後,佢地雖然無奈,但都冇逼我應承要繼續踢落去。

「如果阿必響度勸下阿熙就好喇。」

冇錯。

球會隊友同港青隊友呢兩餐飯都好,阿必都係冇出席到既。

大概佢仲未原諒我,而我亦都唔認為自己響呢件事上面對於阿必黎講有咩錯。

我係對唔住淇淇,但關佢撚事咩?

大家有冇掛住大表姐呢?

我響暑假期間冇見過佢(更遑論同佢扑野),淨係同佢響電話交待返我同淇淇既事。

大表姐響呢件事上面為我提供左好多意見,所以我覺得佢係有知情權既。

當初佢都勸過我要小心處理淇淇既事,所以當佢聽到我搞到一鑊泡既時候,我比佢鬧到狗血淋頭。

佢同秋兒姐姐都係一樣好關心我,唯一唔同既係佢會比較是其是、非其非咁樣直接話我(呢點同佢床上M屬性有好大反差)。

佢叫我要快啲同淇淇道歉。

講起呢件事,其實我成個暑假唔止一次想拎起個電話打比淇淇向佢道歉,但最後都係下定唔到決心咁做...

畢竟我係呢件事既元凶,都唔知如果而家打比淇淇,會唔會影響到佢既心情...

...

...

...

OK。

我認其實係我於心有愧,唔敢下定決心真係打比佢啫。

二零零七年九月一日。

終於升上中五了。

但同以往既開學日都唔同,秋兒姐姐已經升左上大學,唔再會響我身邊陪住我返學。

而我受傷之後淇淇日日都陪住我返學既美妙日子,都比我親手破壞左。

沿途都會見到身邊有同學,都因為隔左個暑假再同好耐冇見既朋友而熱情咁打招呼,而我呢?

冇錯,係有好多人望住我(畢竟我雖然重傷左一年,但我都係叫做校內風雲人物)甚至同我打招呼,但冇一個係我既朋友。

稍為成熟左啲既我有回應返佢地,但響回應返既同時,心入面有種孤獨既感覺升起黎。

佢地唔係我朋友,甚至乎我係完全唔識佢地既。

而且……我知道就算我返左呢間課室,我原先既兩位好朋友都唔會再同我有任何關係。

我一個人慢慢咁走到上5A既課室,直到呢一刻,我先開始有寂寞既感覺。

甚至...阿必同淇淇佢地應該變得好唔鍾意我。

我入到課室響自己上年既位上面坐低,啲同學見我入黎都只係輕輕好奇咁望左我一眼,係有啲女同學見我一條友會走過黎同我打下招呼想同我傾下計咁,但我知咁係因為我靚仔、我受重傷之前係呢間學校既其中一位風雲人物,而唔係因為佢地當我係朋友。

事實上我摺到連果啲同我打招呼既同班女同學叫咩名我都唔記得。

我諗起自己響呢一班5A班,原來除左淇淇同阿必之外,真係一個朋友都冇。

我環顧一周,淇淇同阿必竟然仲未返到。阿必唔奇,但淇淇由中一開始已經習慣左好早返到學校。

然後去到打鐘之前一刻,阿必同淇淇先至一齊行入課室。

我有啲驚訝,阿必臨放暑假之前話佢鍾意淇淇,然後八婆儀又聽到晒,之後佢又走過去追返八婆儀……而呢一刻佢又陪淇淇一齊入課室……

究竟佢地三個而家搞緊啲乜?

不過見到佢地一齊行入黎果一刻,我完全冇妒忌既感覺,只係有一種孤單既感覺……

因為佢地入左課室之後,除左第一眼之外,就再冇望過我一眼……

我有一種被遺棄既感覺……

但咁又點?

呢個係我自作自受既報應。

(待續)
唔會真係慘成襟兄弟下話
有文推推
有文要推
連登好多癡線佬,assume所有女人都係雞係玩具咁

不過你都小心個結果寫衰秋兒姐姐時,到你自己所有窿都……
可能係兵仔而已
應該好似 那些年 咁柯敬騰離開沈家宜
之後胖子接手
依家阿必就係胖子
咁八婆儀點算
我唔覺得淇淇會收兵喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞