我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
但邊個位知鄭穎琳
Jonathan搵偵探查到,爆咗俾秋兒知
Push
推推
推推
唔好意思,有啲野做,唔得閒覆留言
四百九十四

「請問要幾成熟?」落單既時候侍應問。

下?

梗係要熟架喇,仲駛問?

「熟晒吖。」我理所當然咁答。

個侍應聽完之後一臉驚訝咁望住我。

乜我講左啲咩好搞笑既野咩?

秋兒姐姐都望住我發笑,道:「熙熙,冇人會叫塊100%全熟既牛扒食架。」

下,乜係咁架咩?

侍應都加多把口:「係啊,如果太熟啲牛扒會會好“鞋”。」

「哦。」噢,我柒左。

侍應續道:「如果你地食得生既,我會推介Medium,因為我地啲扒都好靚,生少少都冇問題,口感仲會更加好添。」

「咁我就要Medium啊唔該。」秋兒姐姐微笑咁遞返個餐牌比侍應。

「啊,我一樣吖咁。」其實我都唔知佢地講緊乜,不過秋兒姐姐話點我就跟佢點應該實冇死。

秋兒姐姐應該估到我籠野,對住我俏皮一笑。

啊,我又暈浪喇。

餐飯係唔錯既,我覺得啲乜鬼Medium牛扒係好好食,如果唔駛我出錢就好喇。

之後我同秋兒姐姐去埋食甜品,之後就兩個人搭車返屋企,然後我開始有啲緊張,因為我準備一陣做一樣野。

希望成功喇...

「熙熙,好多謝你啊,我今日好開心。」落車行返屋企果段路,秋兒姐姐開口道謝。

「其實我都好開心。」我答。

我真心話黎架。

我地行到去經過當年Christmas Ball練社交舞果個公園仔,我深呼吸一口氣,然後向秋兒姐姐提議:「不如入去公園仔坐陣?」

秋兒姐姐微一驚訝,不過好快就微笑住點頭答道:「好啊。」

呼...

如預計中一樣順利。

我同秋兒姐姐行左去一對千秋,然後兩個並肩咁坐低。

「秋兒姐姐,」我坐好之後,響個運動袋入面拎左份禮物出黎,再遞比秋兒姐姐:「生日快樂啊。」

「禮物?」秋兒姐姐今次面上一陣驚喜,問:「送比我?」

講起黎我除左送過部手提電話比秋兒姐姐之外,都冇咩特別送過咩生日禮物比佢。

「係啊,生日禮物吖嘛。」我笑說。

秋兒姐姐表情有啲開心,笑住咁接過份禮物:「多謝你吖熙熙...就算你送咩比我都好,我都會一樣咁鍾意架。」

頓了一頓,又問:「但係...貴唔貴架?我唔想你為左我咁破費...」

「唔貴架,況且我而家有返工架嘛。」又係呢句。

其實做老麥人工唔係好高架咋...

不過為左令秋兒姐姐開心,仲有我一陣間既計劃,洗少少錢都非常值得...

希望計劃順利喇。

「開黎睇下鍾唔鍾意?」我又向秋兒姐姐提議。

秋兒姐姐點一點頭,甜笑答道:「好啊。」

於是秋兒姐姐就開始拆我包裝得好核突既花紙,然後入面露出左一個數碼相機既盒。

「啊,係相機!」秋兒姐姐驚訝地道:「好貴架喎!」

「OK喇。」我笑道,然後都係用返果句:「我有返工架嘛,唔好理個價錢,最緊要妳鍾意。妳之後影相,唔駛成日問嘉嘉借相機喇。」

「多謝你啊熙熙……」秋兒姐姐知道左份禮物係咩之後再一次感激道謝,然後問:「但真係太貴喇,不如我比返錢你喇。」

其實秋兒姐姐咁講得,佢應該真係好似一個家姐咁好錫我,所以先唔捨得我咁破費。

「咦,點解好似開過黎既?」秋兒姐姐檢查個相機包裝既時候發現。

啊,來了。

我深呼吸一下,再道:「係啊,因為我試用左次部相機有冇壞吖嘛。」

秋兒姐姐噗哧一笑:「通常呢啲電子產品有保養架,同埋啱啱買就壞既話,通常七日之內有壞都可以拎去換架。」

「咁我想試真啲部機冇問題先送比妳吖嘛...」

「嗯,多謝你喇熙熙。」秋兒姐姐又甜笑左一下。

「部機冇問題,好易用架咋。」我伸手拎一拎過部相機過黎,著左佢,然後向秋兒姐姐道:「我之前已經試影過幾張相,妳睇下...」

我響部相機㩒左啲相出黎,第一張相係一張我既字跡手寫住「我」既紙既相片。

「乜野黎架?」秋兒姐姐見到忍唔住發笑。

「睇落去就知架喇。」我再按下一張相,都係張紙上面寫住左個字,今次係個「鍾」字。

我一路㩒比秋兒姐姐睇,全句句子就係「我鍾意妳,可唔可以做我女朋友?」

(待續)
想像唔到熙哥會用呢招
好鬼死浪漫架熙熙
點解唔係我愛你?
Push
push, 做乜呢個緊張位停呀
熙哥咁撚有腦嘅
仲以為熙哥會影自己巨龍比秋兒睇
我都以為係咁
你想實可以寫考場啲女女痴埋去㗎
頂你咩,褲都除埋你停?
我食牛扒鍾意medium rare
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞