我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
有文
四百七十五

「熙熙,你究竟響度講緊咩啊?」秋兒姐姐擰轉面唔望我。

我諗佢有啲不知所措。

「講緊我既真心話。」

「唔好玩喇,你唔係同淇淇拍緊拖架咩?」秋兒姐姐似乎決心將我既說話當成玩笑:「我地返去喇。」

「我同佢分左手喇。」我好認真咁望住秋兒姐姐雙眼。

秋兒姐姐再一次露出驚訝既表情:「你係講真既...?」

我點點頭:「真架。」

秋兒姐姐雙手掩住咀,問道:「點解...?」

「我呃唔到自己...」我將我既感受講出黎:「就算我同緊淇淇拍拖,但係我個腦入面既全部都係妳既身影。」

「你就係咁...所以同佢分手?」秋兒姐姐退後左半步。

呢個動作唔係咩好兆頭。

不過我依然選擇將我心入面既說話講出黎。

老老實實,我諗我已經唔care秋兒姐姐係咪會拒絕我,就算係我都預左,所以我只係想將所有心意傳晒比佢。

「我覺得...我同佢一齊既時候,心入面諗緊既係另一個女人,咁對佢唔公平,而我自己都睇唔起自己。」

「你會令佢好傷心。」秋兒姐姐搖搖頭。

「我知。我發覺自己同佢一齊只係為左報答佢一路以黎照顧我既恩情。所以……如果我繼續同佢一齊落去,最後只會令佢更加傷心。」

而事實係...

我分手已經分得太遲,甚至乎我響佔有左佢既處子之身之後先分手,真係最大既錯誤。

啊…唔係,最大既錯誤,係我由一開始根本唔應該同佢響埋一齊,而係應該一路保持朋友既關係。

「咁你點解果陣又會同佢一齊?」秋兒姐姐掩面搖搖頭:「點解……」

如果當時我冇揀到同淇淇一齊,秋兒姐姐係咪就會選擇同我解釋返一切?

然後……

我同佢仲有機會響埋一齊?

「我想問妳……」我冇答秋兒姐姐,反而問:「妳由頭到尾有冇鍾意過果個Jonathan?」

我其實已經由遙遙口中知道左個答案。

「冇!」秋兒姐姐少有地大聲而且斬釘截鐵地答。

佢用一種好委屈既眼神望住我。

「對唔住……我果陣……以為你同左Jonathan一齊。」我歉然地道:「果陣我向妳係咁發脾氣,又發神經咁向妳動粗,都係因為咁。所以……果陣…可能…我好寂寞,先將淇淇當成替代品咁同佢一齊。」

秋兒姐姐望住我,一滴眼淚突然由佢眼角流出黎。

……

我令佢回憶返當時極不愉快既回憶。

我忍唔住踏前一步,打開雙手將秋兒姐姐一抱入懷,最初秋兒姐姐有啲掙扎想推開我,但我攬到佢實一實,佢都漸漸放鬆左個人,由得我攬住佢。

「係我唔好。」我既聲音深感悔意:「係我幼稚、唔夠成熟,係我以前發覺唔到自己原來係咁鍾意妳……先會將所有野搞到一鑊粥。」

我真係好後悔。

受重傷唔係藉口。

比Jonathan刻意誤導都唔係一個藉口。

係我衝動、係我唔成熟、係我唔相信秋兒姐姐,先會令到Jonathan搵到位乘虛而入。

令所有事發展到今時今日呢個地步,就係因為我既緣故。

諗到呢度,我個心唔止乸住乸住,仲痛起上黎。

我用力咁攬住秋兒姐姐,再忍唔到流下男兒淚:「對唔住……對唔住啊…」

秋兒姐姐雙手慢慢回攬住我……我地就係咁兩個攬到實一實響一個寂靜既街角攬住痛哭,將過去呢大半年既傷心、痛苦、委屈全部一次過喊晒出黎。

秋兒姐姐並唔知我搵過遙遙,更加唔知遙遙已經將真相話左比我知,我亦唔打算講出黎。

但係我自己深信,由我下定決心同淇淇分手開始,無論我知唔知道事情既真相都好,甚至乎秋兒姐姐原來真係同緊Jonathan一齊都好,我都會忍唔住去搵秋兒姐姐,將我收埋響心底既呢段說話講晒出黎。

我地互相攬住咁喊,大家都冇出過聲,秋兒姐姐亦冇直接回覆過我既心意。

但係我從佢既身體語言、佢既體溫、佢既情緒……我知道遙遙份報告話秋兒姐姐鍾意我係冇錯既。

所以……

我決定……

輕輕咁響秋兒姐姐咀唇錫左啖。

「秋兒姐姐,可唔可以比個機會我補償返妳?」我望實秋兒姐姐雙眼:「比我做妳男朋友,等我可以好好照顧妳,好唔好?」

(待續)
唔通咁簡單就可以解決咗
嚟啦嚟啦 又劏豬啦
20年第一個post默默追到依家 終於!!! 被自己既耐性感動
推推
葉開巴 新年快樂! (遲左日)
睇到哭
想知邊個高啲

想像中葉開威仲係f1死豆釘
唔可以俾垃圾熙咁易抱得美人歸架
梗係覺得秋兒都會知佢同kitty啲野
秋ny好慘
點會咁順利呀
我等左3年,葉開咁易就搞掂秋兒?!
留名
一攬落去個頭先去到對波到
搭單問埋秋兒姐姐嘅身材
Push
好耐無見 葉開巴 未睇 like定先
新年快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞